Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Hannah$$$

Hannah$$$ Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2018
    Пораки:
    101
    Допаѓања:
    241
    Здраво девојки, моето бебе е 10 дена и сега за сега сме на мајчино млеко но и на адаптирано млеко. Ми рекоа ако пие адаптирано и мајчино обавезно да и давам чајче. Го земав на хипп од коморача е сега сакам да прашам колку мл дневно им давате ?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    19.082
    И моево бљуцка а супер си напредува
    Не фледам на бљуцкаље како проблем
    ако ждригне одма ок е ама ако го најадам и не ждригне па се искака па му мењам пелена го растегнам нормално ќе бљуцне
    Бара нормално на 4ч полни пелени весел е ...ако и кај твоето е вака мислам да не се грижиш

На Maja92@, Осе, Jana06 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Моево јаде на 3 часа, но многу голем дел во денот кога е будна плаче. Некогаш гледам дека се грчи, и плачот доаѓа и си оди, но некогаш само си вриска. Се познава дека се мачи и со гасови. Се и кажав на педијатрите, ме советуваат само полека да де префрлам на комфорт формула, и да давам сируп, пробиотик за грчеви, топло на меше... се правиме ама бебето едноставно кога е будно си плаче. Знам дека нешто не е во ред, сега и со честото бљуцкање.
    Еве велиш дека твоето бљуцка доколку не ждригне, но мојата си ждригнува редовно и пак е исто ;( а пелени си полни, само почна да кака само по еднаш дневно(пбично беше почесто)

4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    19.082
    Ја сум на хип пробиотик комбиотик не ти го препорачаа? Може и само грчеви се во прашање...или е талво бебето поплачливо. Ако си напредува на килажа немаш простор за грижа бар јас така мислам... ама секако пробај менувај млеко како што ти рекле и ќе видиш
    Во краен случај оди на второ мислење некаде не се ослонувај само на еден доктор ти најдобро сј го знаеш бебето

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    на тоа бевме и ние, ме префрлија на комфорт полека поради се што им кажав. Со 3 педијатри се консултирам и ништо не се менува (facepalm)(facepalm)

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    19.082
    А на меше го ставаш да седи да се уморува? Го играте со тропалки?
    Исто сме месец и ние и цел ден гуга писка ипа ќе заплаче. Битно буден е цел ден чисто за споредба.
    Ако 3ца ти рекле дека е во ред бебчето ако ти кака после секој оброк тогаш може и да си е плачливо да не го боли ништо.
    Пробај анимирај го и ставај на меше прај му вежби види дали ќе имаш ефект некој :/

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    И јас не гледам проблем во бљуцкање. Ако нешто не е во ред со млекото би требало да го поврати убаво. Моето на доење е, па се случуваше кога ќе прецица да бљуцне, не значи дека со моето млеко нешто не е во ред. Ако после повеќе консултации со лекари го имате истиот одговор значи е во ред. Сепак, ако интуицијата вика да смениш, смени го.
    За плачењето бебе како бебе, ќе плаче. Може причината да е различна грчеви, скок, заби, му се спие, му се јаде, топло му е. Зависи каков е плачот.

На Brpbrp, 0ли, Maja92@ и 3 други им се допаѓа ова.
  8. GolemaMala

GolemaMala Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    788
    И првото ми бљуцкаше и второво бљуцка. Двете на мајчино млеко. Не гледам никаков проблем во тоа :^) Фино си напредува, се е во ред.

На Maja92@, Chuchanov, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    470
    И мојата е иста.Ептен хиперактивна;)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Katerina94

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    :):$:$:$:$:):D:):)
    Ќе пробувам пак со мешето, искрено ја ставив два пати и видам дека почне да плаче и да се буни и ја земам. Со тропалки ја играм често и со звуци. Инаку ни кажаа дека добро напредува, за грчевите ни дадоа сируп.
    Не кака после секој оброк туку еднаш до два пати на ден, рекоа дека нема правило и се додека бојата е океј, мислат дека е добро. Им кажав дека порано беше почесто, рекоа дека се се менува. Мене ми беше дека кога испушта гасови се мачи...
    супер штом си гугате, баш убаво и едвај чекам да помине и оваа фаза на грчеви и да уживам уште повеќе со неа :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    5.193
    Здраво мајка..
    Кој ти рекол да даваш чајче..Никакви придобивки нема од чајот само ќе му го полниш мешето..И не гледам никаква врска дека е на комбинирано за да се дава чај..
    Доволно му е млекото се додека не полните со цврста храна е тогаш ќе почниш да нудиш ама вода не чај..

На 0ли, Maja92@ и Chuchanov им се допаѓа ова.
  12. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    И ние смево 4ти.. Момент сме изгледа на најакото не сака да цица.. Почнати дме и со вкусови и то тешко оде.. Клгсму доближам града како од ѓавол бега.. Само живци треба...

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  13. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    моево цица, и само тоа го смирува...
    проблем највеке е спиењево, само во раце,штом го спуштам одма се буди и плаче,и кенка цел ден,р'жи и нервозен е многу, буткабсе во уста...
    незнам дали е скокот или можеби заби???ама па некаконе мал 4м за заби

14. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Забите можат да излезат и на 4 и на 10 мес.. А з скокот оишува не секое дете ги доживува сите и на ист начин карактеристиките.. Еве кај нас одбива.. Со спиењето до пред некој ден мн ми се будепе навечер на сат сат и пол а дневните дремки беа кратки и плачлив нервозен.. Бара внимание ако не го кренам во секундата има да плаче уштњ пола сат... И пошто мала разлила се одделени од 3ти скок.. Мислам дека цел месец ми е ова лудичо

На K7M10J и anitka-fifa им се допаѓа ова.
  15. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    оф... само ср надеваммдека ке се смени после скоков, нема да остане вака,пошто раце ми паднаа :(

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А да пробаш низ дома во количка да го возиш да си го спасиш грбот малку? Пушти на YouTube white noise и вози напред назад.

На anitka-fifa и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.276
    Допаѓања:
    19.082
    Ќе биде сигурно ја мачатвгрчеви и затоа е така а и во 5та недела има скок
    Еве вчера цел ден плачки беше и неспиење.
    Ќе менуваат :hug:

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Да, да. Откако излеговме од болница, премадур ни даде, а сега комбинирано. Кога го пиеше само премадур-от уште потешко му беше на стомачето.

19. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    378
    Допаѓања:
    1.058
    Вчера забележав во каката на ќерка ми како малку светло дури неприметливо црвена боја на едно место .... и многу како да напнува и се мачи додека се искака ... 3 месеци сме и само со доење..ќе се консултирам со нејзиниот матичен педијатар покасно , дали некој имал вакво нешто

20. tekitiki123

tekitiki123 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2020
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    203
    Баш иста ситуација. Ќе сменам ад во консултација со педијатар фала ви

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.