Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Бепчето е премалечко за да има само една дремка на ден.
    Ако сака да си спие, нека спие, не би требало да го држиш будно предолго време.
    Инаку кога спијат нормално за нивната возраст преку ден, имаат многу помирен сон ноќе, бидејќи немаат премногу информации за обработување. Ова најдобронамерно, да не ме сфатиш погрешно:)

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Колку подолго го држиш будно, толку потешко ќе биде да го заспиеш потоа, само ќе се нервира и ќе плаче, плус ќе му помине фазата за заспивање...
    Еве една табелка која прикажува прозори на будност согласно возраста на бебе :) се надевам дека ќе ти е од помош (одговор на прашањето, зошто на бебенцето му се приспива за саатипол најмногу)
    20201111_213617.jpg

На K7M10J, Kate Rina 93, elcezelce и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Sanemsi

Sanemsi Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    192

Планирам пред да наполни 6 да го однесам на преглед кај ортопед. А дали може и дали некок корсти додаток во количката што се става кај грбот(ќе ставам слика)? За да му е потопло во зима. Од напред имам зимска прекривка комплет што оди ама за позади ми е страв да не настине.

Неможам никако да прикачам слика има некои измени? Се надевам ќе ме разберите за каква подлога прашувам.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    На Ад е да ама тој период беше на молзено мајчино и пак си спиеше..Ама никогаш не му кратев дремки или да го оставам подолго буден како што пиша некоја членка..тогаш наместо да спие мирно и подолго обратно беше...И од тогаш значи од 2 месеци па наваму сам заспива го оставам в креветче и заспан е за секунда..Со исклучок на скокови, тогаш се возиме в количка..
    Брзо ќе помини, знам дека страшно изгледа сега ама ќе заборавиш..Или ко мене ќе си имаш трауми и че ти е страв да излезиш од дома да не рикни по улица :rofl::rofl:

На K7M10J, Brpbrp, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    @ni.na сега цица, па во 12 ипол, па во 3 ипол, па во 6ипол-7.
    Значи навечер само еднаш цица.
    Преку ден на 2-2,5 часа цица, а навечер на 3-4 часа.
    Кога е будна заради грчеви не значи дека ќе цица.
    Во 2 часот секој ден заспива и нема врска со цицање. Затоа денски после 11 е освестена, претходно само цица и си презаспива.
    Денски има 2-3 дремки, кога по 15 мин, кога по 2часа.

6. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Кај нас до 2 месеци мн бљуцкаше и ставав и уште ставам под главата крпа да е подкренат млаку.. Сег сме големи.. А за млазот ни се случи еднаш кога пробв да дадам Ад и му се слоши и исповрати се како млаз

7. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Ние од прв ден си фативме ред нз како и стануваше на 2 3 саата и сеуште сме така еве 5 месеци.. Сдга знае да врзи и 4 5 сата првото заспивање и после кога ќе стане ма 2 3 саата .. Заспиваме 9 некаде и се буди во 7 сабајле.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Јас денски ко дете да немам спие и цица само после цицање дали 15 мин максимум е буден мислам морам да го држам повеќе буден за да спие навечер барем кога нема грчеви вака ноќта ден му е а јас се повампирив:D

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Супер ти завидувам, јас бев решена дека ќе имаме ред пред да се породам ама дали ради грчевите дали јас не му направив ред битно го немаме сеуште иако не сме ни еден месец се надевам ќе успееме да направиме ред :(

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Знам на што мислиш..ќе ти брка работа и тоа..
    Иначе јас на поклон добив ваква, само сива па таа ми е во план за ептен ладно ко ќе е
    Screenshot_20201111-223537_Facebook.jpg

На Sanemsi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Бебето од почеток цицаше на 2-2,5 саати. После на 3 и сега кога како - некогаш на 3, на 4, навечер знае и 5 саати да врзе. Од старт не го оставав да виси и ‘спие’ на цицка, ама па и детето како да си ја знае мерката, кога ќе се најаде, се трга и нема шанси да му подметнеш. Може и затоа поише е буден - не е цело време во раце, претка, си слуша, па може интересно му е. Не знам што да кажам, од старт си е таков, ништо посебно не правиме

На PurpleMind, Snowflake92 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  12. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Мало е уште неможиш ред да направиш сега тоа ќе диктира како ќе е редот :D

На ni.na, Maja92@ и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  13. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Јасно, ама може не се изразив добро - не го терам да е буден, едноставно си е буден, па го анимирам додека е. На бебе ако му се спие, си заспива. Ако го држам намерно буден ќе плаче, он си е мирен и расположен. Затоа реков, вчера само еднаш дремна, инаку па денес имаше 3 подолги дремки. Си се ориентирам според него, како си бара он така

На WonderGuurl, Alishan30 и babyboy1 им се допаѓа ова.
  14. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    1.058
    До 40 дена имаше грчеви мојава и некако само во раце и на града беше ... после некако почна да сменува недела ќе правиме 3 месеци ,и исто будна саатипол максимум и дремнува ... навечер до 23 часот е веќе заспана ,стамува во 3или4 и во 6или7 часот за цицање и после преслекување ќе се расониме и додека пијам кафе веќе мава дремка и се буди цица и пак саат или саатипол будна па спиење и тера така кон 17 или 18 часот капење и така си фати ред , а на почетокот си мислев како ли јас ќе го гледам ова дете немав време за ништо само во раце ... не бев спиена ,јадена ништо салам.... ама менуваат душички:angel:

На eta, Snowflake92, WonderGuurl и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Ти благодарам, не го држам буден само ми беше чудно Како по толлку малку спие бебенцето на членката толку мало, мислев намерно дали го држи будно, зошто знам и такви случаеви. Ама гледам и секое е различно. Нека си спијат милите да растат големи.

16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Јасно. Ние на почетокот кога имавме грчеви и кога беше помал помалку спиеше. А сега веќе пишав. Знам случај што намерно не му дозволува на бебенцето да спие преку ден демек да спиело повеќе навечер.. само се чудам како не им плаче цело време ние малку ако закасниме со успивање( само со гушкање заспива) почнува плачки затоа прашав да не има некои финти кога сакаш да е подолго будно а морно ккао му е убаво така. Да се само живи и здрави

На K7M10J и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Исто бев и јас на почетокот,само што кај нас грчевите беа од 16х до 21х и после заспиваше се будеше само за јадење неколку пати. А и преку ден и амаше мака ама не толку како од 16х исто тогаш се молзев и дс не беше сопругот дома немаше ни толку да успеам со молзењето зошто само плачеше бев како зомби (не сакаше да цица баш баш) ама за среќа полека се смени сега е добро . Некогаш дремката е 30 мин некогаш 3ч , повеќе од три ако се успие се будиме преку ден не ми се остава повеќе од тоа или да го оставам незнам ама ретко се случува да е успие толку многу

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.286
    Допаѓања:
    19.095
    Исти сме и ние.
    Ќе пробам да го успијам и дремка 1ч не сака да спие му паѓаат очите он пак не се дава...

На Snowflake92 и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  19. Elle15

Elle15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2017
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    262
    Дали некој знај како се рачуна според килажата колку мл адаптирано млеко треба да испие бебето??

20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.537
    Допаѓања:
    4.291
    Никако намерно, па сигурно бебе плаче ако му се спие, а некој го тормози. Кога му се спие, колку му се спие толку. Секое дете си е различно и различно темпо си има, а ние ќе се прилагодуваме спрема нив :)

На K7M10J, SkarletOHara и Snowflake92 им се допаѓа ова.