Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Хххх ајде да ни се само живи и здрави ќе пораснат ќе помине, до тогаш ние ќе се нервираме прво ми е па не знам многу како е со мало дете, ми ги тренира нервит и трпението

Brpbrp likes this.
  2. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Незнам што да те советувам прво бебенце ми е и другарка пред мене што го помина периодов ми кажуваше успан, во шетање да го ранам, со пеење, во темна просторија, легнат, па придушено светло, па фен да му пуштам.. Незнам пробај нешто валда ќе му делува

3. Snowflake92

Во шетање не можам зошто долг е и тежок а јас ситна а др се имам пробано ама не делува освен заспан тогаш пие се надевам период е ќе помине . ти благодарам

kjofti4 likes this.
  4. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Од што може да кркорат цревата кај бебе? Се случува овие денови и додека ја дојам да осетам

5. Snowflake92

Можеби се придвижува храната, а и воздухче ако има па се слуша перисталтиката мали се и на моето се случува

Brpbrp and Chikitaa like this.
  6. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Јас па мислам гладна па и нудам да цица :wasntme: па неќе се нервира се препотив ,па станата ке фати града малку ... аххх

Snowflake92 likes this.
  7. Snowflake92

Не се секирај ако е гладна ќе бара да јаде ќе плаче и немаа да одбива кога ќе нудиш . Кај моето на почеток на хранење често се случува а некогаш и онака кога спие или си е буден

Chikitaa likes this.
  8. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Имате ли совети за гасови на бебе? На комфорт хипп формула сме бидејќи се мачевме и со грчеви. Ми се случува да ја успијам убаво и се буди со црвено лице, ги дига нозете и плачејќи испушта гасови. 5 недели ми е бебето.
    Исто така многу немирно спие.. имам пробано да ја оставам и успана и онака заспана ама не скроз и почнува да мрда многу и се буди после неколку минути... ;( не сака да спие ни повиена, вришти така додека не и го тргнам.

babyboy1 likes this.
  9. mother_nature

mother_nature Истакнат член

Мајки можно е од настин каката да е зеленкаста?
    2-3 дена е поднастината кива и затнато носе и каката лошо мириса и е зеленкаста. Инаку сме само на ад. 4 ипол м

babyboy1 likes this.
  10. Snowflake92

Јас сум приметила кога пие чај од ким и анаасон дека не вришти кога испуштс гасови. Инаку исти бевме. А за спиењето до скоро цело време спиеше повиен инаку многу мрдаше и се буди. Сега преку ден спие слободно а навечер некогаш го повивам ако одкакко ќе заспие спие немирно за да не с еразбуди. Ама мислам дека со тек на времето ќе се смири за спиењето, немам некој др совет освен повивање. Ако знае некој нека каже и јас да пробам.

Katerina94 likes this.
  11. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Јас го кревав до кај 2 месеци..после се научи само испраен не сакаше да лежи па мораше да го кренам така да незнам точно ама мислам до кај 4 месеци или додека има грчеви..
    Ставај го на меше почесто така полесно испуштаат гасови..и после Ад крени ја да ждригни и легни ја кај тебе на нога да и направиш притисок на мешето..моево додека имаше грчеви и за да испушти полесно гасови вака го држев и прекинуваше со плачење
    Можно е да е настината, ако досега од млекото не ви била таква каката..Иначе и од железото во Ад млекото е зелена каката ама ако е од млекото ќе биди стално таква мешана жолто зелена..а ако е сега само неколку дена настината е

mother_nature likes this.
  12. Dana31

Dana31 Истакнат член

Почнавме со пробување на вкусови( за некој ден полниме 5).Со јаболко и тиквичка поминавме супер. Два дена давам банана,детето ми кака по 5-6 пати на ден и тоа повеќето кога се буди ноќе за млекце. Првиот ден ја дадов свежа само изблендирана( леле грчеви), вториот ја проварив и изблендирав. Немаше грчеви ама со какањето исто. Па пресоблакање во сред ноќ,тоа си се расонува,гука ли гука,ни се смее а ние се трудиме да не му одговараме на реакција а душа ни се смее кога го гледаме.
    Како вие им ја давате банана на вашите бебиња? Инаку му ја давам околу 12ч. Мислев да не е доцна па затоа да ми прави вака ноќе,ама по мое не е доцна.
    Ние си продолживме со исто темо,дохрана и мое измолзено. Еднаш давам дохрана,еднаш мое. Тешко е ама се за него.
    И со кои вкусови да очекувам слична реакција?

13. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

И мене ме интересира како @Dana31.
    Почнавме со тиква и го фати пролив, продолживме со пашканат и компир и сега кака по два пати ама пак е течно. Денес ќе дадам инстант ориз.
    Педијатар вика давај био гаја и не се секирај. Ама пак сум во мисла....
    Каква е столицата кај вашите бебиња?

14. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Зашто почнувате баш со овие вкусови се почнува со јаболче ,морков,слива,банана ,круша ,кајсија,тиква,тиквица,праска.Јас компир ,ориз внесов 6+,а пашканат тек 7+.Немавме никаква мака со столицата .

Thallia and Maja92@ like this.
  15. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Дали имате искуство со продолжена жолтица кај бебе?

16. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Jas so kerkickata imav Rajiv problem,pred cetiri godini,nemase since,rodenace vo January,mnogu spiese do dva meseci,koga I Se iscisti,nemase sila da cica I Se izmolzuvav. Realno bese za da Se hospitalizira,no bidejki bese sezona na grip,ne ne primija vo bolnica.samo cicanje ili ako nemoze da iscicuva dovolno molzi Se I davaj so sise,I obavezno kontrola na bilirubini

17. Dana31

Dana31 Истакнат член

Јас почнав со јаболко и тиквичка и супер беше. Бананата што ствара тврда столица кај него обратно. Еве го пак кака. 5-6 пати му се фаќа ден. Детето додека беше само на млеко какаше еднаш на 4-5 дена. Давам био гаја уште од раѓање,не е до тоа.

Maja92@ likes this.
  18. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Ај со тиквата згрешив, тоа беше моја грешка. Ама беше 1 ден. Се јавив кај матичната и она рече да продолжам со пашканат и компир.
    Денес му направив инстант ориз, на хип тој што е за 4+

19. elcezelce

elcezelce Форумски идол

На почеток дури пробуваш вкусови бидејки бебето е повеќе на млеко нормално е да е потечна столицата во смисла каква што била дури било бебе на доење,видете пробајте сменете пробиотик јас сум многу позадоволна од кога почнав да давам ваја наместо биогаја.

Thallia, Maja92@ and Butterfly1107 like this.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

И јас ги сменав биогаја со ваја.
    Денес 4ти ден не е искакана.
    Значи тој еден ден кога дадов ад бебе 5пати се искака.
    Од тогаш 4 дена поминаа, од вчера и со ваја почнав, таа не е искакана