Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Малецко е за вака да е седнато..јас го држев испраено и ми се качија на глава а не пак да го седнев:D

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Леле јас на месец дека ја кренав на рамо исправена за да ждригне ,на глава ми се качијааа ...
    Вака како вие што го седнувате ми го седна ортопедот на два месеци точно ама ми рече ние да не ја седнуваме... Туку после 3 месец да ја ставаме на 40 степени (во релаксатор ,количка...) За да ги вежба горните мускули.

3. ..MoNNy..!!

..MoNNy..!! Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2020
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    29
    Majki ve molam za sovet. Kazete nekoj lek za kaslica bebo veke 2 dena kasla i hrci bevme na pedijatar vo petok i mi vika dobro si e nisto ne mu e, a on si kasla. Prethodno kivase i noseto bese zatnato ama toa se oporavi. Kazete nekoj sovet. Inace sme 5,5 meseci. :)

На Chuchanov му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Јас еднав пробав во дворот со скафандер после кратко почна да плаче од жешко кога бркнав рака внатре во скафабдерот незнам прежеко беше и така веднаш го соблеков и од тогаш како што ти пишав се шетаме

5. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Мајки хелп, бебе е три и пол месеци преку ден у дневна во гнездо е си играме,ја ставам на меше, имаме и такво но пиано со тропки ги играше, но кога ќе и постелам долу на земја кога ќе ја ставам како исплашена е и го ставив пианото кога и се надолзија очите и кога викна да плаче да се тресе цела, ајде некое време не ја ставив викам денес пак да пробам, ја легнав и прво и ги дадов играчките што и се омилени малце ги играше и се вртеше накај тв, земав извадив дежруги играчки и кога виде пак почна да плаче ја земав се смири ја ставив во гнездото си гуга си игра пак со играчките. Некој со вакво искуство,не знам што да правам.

6. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Првата положба мн ја користат за да ждригне, но сепак е многу мало за да седи подолго така. А на нозете и јас сум го ставала од мал па ништо не му е , бевме на ортопед супер си е супер си напредува само не да е седнат нозете спуштени ми се на напред како во транспортер да седи изгледа.ленат е на нозете. Тежината не му доаѓа на газето туку на грбот. И за втората слика е малечко.

7. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Мало е многу за да го седнуваш ,бебе треба вака да седи од кога само ќе почне да се исправа за да седне ,ма да сабајле читав на групите на фб дека во Англија и Австралија докторите викале дека не е проблем да се седнувало бебе од толку мало ,кај нас зашто не е така не би знаела да кажам.

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ajshe@

Ajshe@ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2018
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    12
    Zdravo me interesira dali ima nekoja majka so istiot problem ili nekoj sto se razbira da mi pomogne.Imam bebe koe e staro dva meseci e sega na 8.10.2010 bese pozitivno na kovid samo so temperatura krvnata slika i bese dobra e sega treba da primi prva vakcina bev kaj pedijatarot mu kazav deka imala kovid ja pregleda vaka sve e dobro pobarav da i se napravi krvna slika pred da primi vakvina mi rece nema potreba od krvna slika veke 1 mesec e pominato vaka bebeto e dobro .e sega sto me sovetuvate vie dali da ja primi vakcinata ili da ja odlozam inace ziveam vo belgija ve molam za pomos na 18.11 treba da ja primi

9. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Milkiway На 14-15 степени ако има сонце, му облекувам памучно капче или капче од дуксер ако има дуксерот, боди на рамки и боди на долги, долни тренерки, чорапчиња и дуксер. Го покривам со памучно ќебе кое најчесто е исклоцано и нозете му се надвор.
    Ако нема сонце, му облекувам подебелка јакничка и му ја ставам и зимската прекривка од количката кај нозете.
    Рано е за скафандер, ќе се свари :)

На Alishan30, Milkiway и Maja92@ им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    19.096
    Е добро значи добро сум праела
    Почнав на луе во колички да им ѕиркам и да гледам како ги обекуваат :rofl:

На Snowflake92 и 0ли им се допаѓа ова.
  11. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    моето :) на спална си лежи на подлогата со пијано, на под не сака,одма плаче и не мрда ни со раце ни со нозе,ко укочен е : D

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  12. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.293
    Допаѓања:
    6.817
    Здраво мајки, еве ме и мене во групава.
    Породена сум пред 6 дена со царски и вчера не пуштија дома до болница. По препорака од педијатар му давам капки биогаја и веднаш си се искака од нив вечерта имавме полна пелена.
    На ад сме ние од кога да почнеме со чајче? Вие од кога почнавте?
    Бебево се роди 4 кила и сега машала си пие млекце па си реков да воведам чај..

На Butterfly1107 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    I nie sme na adaptirano,jas so can pocnav posle prvata nedela,plantex dadov,no mnogu Kali po nekolku goltki koga place kolku da Se smiri,najveke ima ispieno 10ml oddednas,a I retki davam,ubavo si Kaka I Bez caj I voda I NEMA mnogu grcevi.

14. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Мајка малецко е уште за чајче, а и ако нема грчеви не гледам потреба да му даваш чај.. Јас почнав послем 14ден со бекутан само ради што имаше грчевии и кога му се смирија фактички на 40дена прекинав и сега на 3месеци воведов пак и тоа 100мл за 24часа,а пиеме само 60мл..ова е мој совет од аспект што ти ќе му дадеш чајче ќе го пие ќе му се полни меше, а нема никаква хранлива вредно.. Мој совет почекај барем уште недела до две..

На firequeenn и Brpbrp им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Зависи и кај кој ортопед одиш кај Видоевски он ќе ти каже бебе не научило да седи зошто вие не го учите и крај на приказната ниту дека е штетно ниту ништо. За нас многу знаеле старине дали требало да седи бебе па од кој месец па вода па јадење па еве не ништо не ни фали израснати сме :) според мене за некои работи треба да се припазува али со 95% од работите го претеруваат лекарите и ги правиѓе децата килави да бидат уште од мали:?:

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Ако нема проблем со грчеви не ни мораш сега јас воведов после месец дена чај зошто го итепаа грчеви и више не знаев што да правам али ако би давала давај од анасон не од камилица, камилицата знае алергија да направи :)

17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Некои претеруваат кога ќе видам како ги облакаат со скафандер на 15 степена на -15 што ќе му облечат на детето или од дома нема да го изнесат :D. Баш денес го шетав имаше боди по долги и одозгора дебела памучна шпихозна и дебелки чорапи и памучно капче кое најчесто е извадено од глава бидејќи го возев во корпа го ставив во вреќа за спиење дебела и супер му беше не беше прегреан. Особено машките се склетџии и не можеш да ги облакаш многу:D

На Snowflake92 и Milkiway им се допаѓа ова.
  18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Мојата денес за шетање беше облечена во боди на долги, памучни пантолони долу и горе памучно блузе на копчиња.
    Памучно капче и на нозе топлинки.
    Покриена со ќебенце меко, така ја шетав и пак ми беше топла кога ја извадив дома, а не пак во подебело да ја облечев.

За седнување, барам линк каде не е дозволено седнување на 1 месечна возраст па ќе споделам.
    А и на ортопед сме оваа недела, баш и него ќе го прашам за мислење.

На thelittle17, Ava.84, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  19. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Јас овие сончеви денови му облекувам боди на куси или прерамки блузиче и тренерчиња..на нозе чорапи и патичиња
    Ако залади и излегуваме покасно на се ова плус хулахопки, елече горе и капче памучно

На Alishan30, Milkiway и Brpbrp им се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    19.096
    А како ги приметувате дали се прегреани? Топли се на вратчето и стомачето или како да гледам?
    Дека нас и дома ни е топло само со тенко јорганче е и тенки памучни шпикозни за спиење. И пак некогаш ми е топол на вратчето ама не можам да распознаам како да го проверувам ... ?

На eta и Brpbrp им се допаѓа ова.