Нашиов ортопед не препорачува кенгури. И за нив читав на нет дека биле опасни... не е човек паметен што да прај... Каков и да е кенгурот пред да напрај 4 месеци не се користи бар така се препорачува. За се што не си сигурна гуглај и читај на Mayo Clinic Инаку транспортерот е направен да седи како во утроба различно е од седењето на кауч бар така ми објаснија
За 2 дена бебе полни 3 месеци и освен раце друго во уста не става. И купив тропалки, глодалки, жирафата софи но не ги фаќа. Дали е се уште мала? Од кога вашите бебиња почнаа да си играат?
Нас ни дозволија да го носиме азлични се кенгурите на некои им висат на некои не нозете и за главчето што имаат заштита некои немаат затоа не се препорачува. Ако не го ставиш кога е 5кг во кенгур со 14кг ли ќе го носиш нема логика
Мало е, ќе почне, не се секирај, после сè што ќе може да дофати, ќе става во уста. Ќе се бориш со неа
Тргај ракавички, што ќе му се? Колкаво е бебето? Првата недела до две максимум се ставаат ракавици, после треба да му се слободни рачињата и да допира, да осеќа со нив. Ете сака да ги става во уста, а не може поради ракавиците.
Секако. И ден денес си пика раце, 6 месеци има Не ги пика сега како тупаници, но прстиња пика и си ги грицка. Нормално е тоа, без гајле, оставете да си пикаат раце.
Да, така си ги испитуваат рацете прво, па после со рацете го осознаваат светот. Се што ќе му се најде пред очи ќе го земе и ќе го стави во уста да го осети материјалот, вкусот. После ќе става се во уста за да го чеша непцето и така
За некој ден 3 месеци страв ми е ноќе се околу очиња се пипа. Сечени му се нокти ама не знам а дење му ги вадам кога како ама да во право сте на брат ми дете изгуби осет од многу носење.
Нормално, рачињата се највкусни, а ти не дозволуваш да си цуцка Па од тоа што цело време тупаници ставаше во уста, и од влажното му се собираше ѓубре меѓу прсти
Леле вади ракавици, три месеци бебе сака да допира, нека се гребе тоа брзо поминува, сака да става во уста. Те молам од овој момент да не му ставаш веќе. Сите се пипаат и во очи и секаде, се истражува себеси.
Кога нема да става тупаница, ќе заретчи ѓубрето меѓу прсти Сигурно и си поткаснува од ѓубрето, ќе искака, ништо не и' е
Majka odma trgaj rakavicite,I da mi Se ladni racete ne Se please,ne I e vospostavena cirkulacijata. jas taka so golemata kerkicka stavav rakavici do Tri meseci,I si napravi golema belja,imase problem so senzorna inregracija taktilen del, nesakase nisto da faka so racete,bese mnogu osetliva I Se gadese od mnogu strukturi,TOA Se odrazi I na jadenjeto,do dve godini bese na blendirana jeans,Se gadese od parcenca grana vo ustata,I povrakase. Odevme na defektolog na vezbi I za kratko Se sredi,I defektolog I razbieam pedijatar mi potvrdija deka TOA e Se od rakavicite ne e razvien pravilno taktilniot del
Не треба воопшто да му ги ваѓаш. Бебињата прво поминуваат низ орален стадиум , психолошка фаза кај што светот го запознаваат преку тој инстинкт за ставање се во уста. Зошто би одела против нешто толку силно како инстинкт, остави го да си прави како што му доаѓа.
Рацете им се сетило сега, исто и устата. Таа фаза трае до 3 години. Затоа децата јадат кал, листови, лижат ѕид и прозори. Така осознаваат различни текстури. Плус кога ги ставаат рацете во уста може да ги пикнат длабоко и да се загрцнат или да направат како да ќе повратат. Тоа е многу битно, бидејќи така учат како да се однесуваат и што треба да направат во иднина кога ќе се загрцнат со храна. Вадете ракавици и остајте да си истражува бебето.
Ракавици тргај треба да развива моторика...те прочитав подолу дека има три месеци детето сега треба играчки да почне да држи.