Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    А да пробаш со оние формули за таа намена за рефлукс?
    Ама мислам не е страшно бљуцкањето се додека напредува и не е повраќање во млазови..Јас немав таква мака со повраќање, и ретко бљуцка ама обавезно после млекото да ја крениш да ждригне..
    И да би давала колку што сака..и ден денес давам колку што сака да пие

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Моето кога почнавме со ад бараше на 2 2.5 х и му давав зошто ако не му дадев цело време беше со плачки. Кода почна да го испие целото и одма плаче му зголемував. Нема прсвило кое бебе колку да пие тие на кутијата се само ориентациони не мора да значи дека твоето баш толку и не повеќе. Плус бебенцеро е поголемо 3800 не е мало бебенце па нормално е повеќе да бара. Еве како растеше си пие на 3ч а ако спие и преку ден и навечер не гобудам кога огладне се буди и право јадеме. Проширување неможе да настсне се што му е вишок ке го поврати но ти можеш да зголемуваш постепено дај 15 мл повеќе види како ќе реагира па ако сака повеќе дај повќе наредниот пат или и да направиш повеќе нема да сака да пие кога ќе се засити

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Me sovetuvaat da ne menam formula deka sme na komfort za grcevi. obavezno ja krevam, duri i na pola sise ja krevam pa i davam pak mleko, i na kraj uste ednas ja krevam.. zaradi povrakanjeto, no pak se slucuva

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Мислам дека бљуцка од што се стегаат од грчевите. И кај моево е исто. Кога и да го држам да ждригне обавезно се стега,како еже се собира и бљуцка.
    А и кога е легнат. Обавезно ми бљуцка.
    Се додека не е во млаз не е страшно.

На Katerina94 и Осе им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    И мојата повраќаше, некаде мислам до 5м.И тоа во млазови. Совет беше дека доколку качува на килажа во ред е.
    Го објаснија дека капачето на желудникот не било оформено и храната се враќа назад.
    Јас користев перница под агол и после секој оброк ја оставав 15мин на перница.

6. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Како што кажаа и членките се додека не е во млазови не е страшно и си напредува убаво..тоа е заради ете тоа капачето не му е развиено и затоа му се враќа млекце..

7. vickym29

vickym29 Нов член

Се зачлени на:
    17 ноември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Мајки го имате ли користено пробиотикот ПРОВЕН? Бебчето ми е малку измрзнато и докторката ми го даде тој пробиотик да го користам 7 дена пошто сме пред вакцина а кашламе киваме по малку и за 10 дена треба да примиме Рота прва доза. Во аптека на мм му дале 7 кесенца од пробиотикот ама нема упатство за употреба на истиот. Има ли некоја искуство со него и како се применува? Бебче ми е 2 ипол месеци

8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Мајки да ве прашам дали сте правеле скрининг за слух на бебчињата и што мислите за тоа?
    Ми дадоа еден лист за согласност кога си заминував од болница, дека потпишав дека ќе правам, ама ни прашав каде се прави ни на колку месеци се прави, ни ништо.
    Вие што мислите, искуства ваши?

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Kako мислиш измрзнато ?

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    На малиот му правеа во Ремедика кога се роди, не сум правела ништо дополнително.

@Jana06 кога ќе види, ќе пише каде може да се направи.

На Jana06 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  11. vickym29

vickym29 Нов член

Се зачлени на:
    17 ноември 2020
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    На крвна слика ни покажа почеток на инфекција , докторката рече дека малку настинала не е страшно ама да ни даде Алмацин и Провен

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Во Ремедика му правеа ото скрин рутински преглед за секое бебе и беше неуспешен, па бевме на Bera испитување во државна. На вас сега ви треба обичен ото скрин и можете да го направите по приватните или во државна. Ако ти е мирно бебето можеш во државна зашто треба повеќе време да седи мирно, а апаратчињата им се постари и трае подолго. И во Ремедика не е нов апаратот ама две сестри го занимаваа со играчките додека докторката го проверуваше. Ако одиш во државна ти ја препорачувам др. Чакар, во Ремедика било кој педијатар може да го направи, а во Систина само една докторка прави ото скрин (и го заборавив името). Не знам дали во помалите места прават ото скрин, не сум запознаена.

На 0ли и Alishan30 им се допаѓа ова.
  13. Sky***

Sky*** Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    49
    Во Систина прават скрининг на слух ден-два после раѓање, какобдел од пакетот за породување. На моето бебе др. Демерџиева го правеше скринингот.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Анита се викаше? Знам кога се јавував ми рекоа една само дека ги прави и се чекаше термин, а мене за побрзо ми беше.

15. Вишиус

Вишиус Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13

На babyboy1 и Katerina94 им се допаѓа ова.
  16. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Моето од раѓање лачи многу плумка и прави меурчиња мене педијатар ми рече дека тоа е сосема нормално .Белите наслаги чисти ги редовно со сода ако видиш дека за ден два нема подобрување земи нистатин за да не се рашири секаде низ устата .
    @Chuchanov да се редат како бисерчиња :hug:

На MinnaAnne му/ѝ се допаѓа ова.
  17. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    И на синче и на ќерка им правеа во систина ,спаѓа во пакетот за породување ,на син ми бев присутна додека му го правеа ,ништо страшно со едно апаратче докторката проверуваше кратко траеше бебе ништо не осеќа.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Sky***

Sky*** Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2019
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    49
    Да, Анета или Анита

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ms. Sunshine ☆°°

Ms. Sunshine ☆°° Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    24
    Имаме напред на главчето како корупки, свекрвата вика тоа било ира, па сакам да ги прашам поискусните мајки и доколку имало вашето дете, како да се исчисти?

20. Chuchanov

Chuchanov Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2019
    Пораки:
    1.519
    Допаѓања:
    2.942
    IMG_20201118_123154.jpg нас ова ни помогна

На K.Mari4ka, Ms. Sunshine ☆°° и Butterfly1107 им се допаѓа ова.