1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Не само што не треба туку не смее воопшто.
    Цревата ќе му работат, за тоа се создадени.
    Додека бебето не почне со цврста храна, околу 6 месеци, не смее да пие ни вода ни чај.
    Само млекото е потребно.
    Ако има проблем со грчеви ќе пробаш со капки, со пробиотик, со некои техники како музиче пуштање и слично. Скоро сите бебиња имаат грчеви и што повеќе растат така ги надминуваат.
    Вода никако.
    Бубрезите не им се созреани за пиење чиста вода или чај.
    Може да е опасно. Премало е.

На Maja92@, PurpleMind, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Вишиус

Вишиус Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    13
    Мајки денес на моето бебе му се отвори мала раничка која малку прокрвари на слоевите меѓу вратот. Таму е црвено и нели бидејќи е кожа на кожа од слоеви се поти па поцрвенува. Му ставив пудра да се подисуши тој дел. Раничката е мала и веќе нема крвче. Ама ме интересира како го негувате вратот на вашите бебиња. Плус таму секогаш како памук некоја првљаштина се собира и му ја чистам. А и одредена миризба има кај вратот. Како вие го негувате вратчето?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Кога беше помало го бањав секој ден и само убаво му го бришев да не остане влажно. Сега го бањам секој втор ден, па ако му се собере нешто (обично од алиштата памук) го поминувам во влажно туферче и пак бришам да го исушам. Ништо не мачкам.

4. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78

Фала

5. Vodolija87

Vodolija87 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2018
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    74
    Здраво мајки,да ве прашам дали имал некој вакво искуство и дали е запознаете со како да го наречам овој проблем или појава кај новороденче.Кај мене бебето е 2 месеци и после 40 дена некаде на главата од десната страна се појави како црвена капилари и по една недела како модринка т.е тоа е како вена. Бевме на контрола нормална и ја прашав докторката и ми рече дека ме е страшно нисто и рече дека до 6тиот месец ке се зголемува и после тоа ке ја снемува.Сега гледам малку како набавена да и е,тоа се дешава мн да се приметува кога плаче.
    Она рече ништо страшно ама јас пак да видам дали има некој овакво или слично искуство. Позз

6. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    вода не се препорачува ама не е строго забранета؛ Сајковски професорот мене ми препорача да давам додека имавме золтица за побрзо чистење а потоа да ја прекинам؛ Така да сепак педијатар штом препорачал не би рекла дека не смее воопшто

На Mala_plava му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Ако стигнало до крв и миризба обавезно да го види педијатар. Можно е да треба антибиотик да пие. Не чекајте, опасно е!

8. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    одма почнувајте не чекајте јас на прва контрола од кога искочивме од болница од што се плашев да го отварам многу кога отидовме на педијатар крв му потече од што не се отварало и од тогаш навака го отварам убаво и нема крв веќе. Мој совет не чекајте и не се плашете за дали сила треба да се отвори

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Ова со тргањето на кожичката ме буни. Таму препорачуваат отварање, тука во Шведска ми рече не мора, освен ако не влезе измет внатре, па да исчистиш. Самоволно пробав неколку пати и не успеав, тешко ми оди. Татко му не сака да чепка, страв му е. Ако не успеам до петок, ќе ја замолам бабицата да ми помогне.

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    На нас педијатарот кога го носев на прва контрола ни рече мал е сеуште ќе ви кажам кога. После месециоол некаде старост почнавме по малку ич не се отвараше но постепено напредуваме, но јас не тегам многу по малку повеќе секој нареден пат жми е страв да не го повредам а и на почетокот не сакаше многу да се бања па гледав на брзина да се заврши се.

На PurpleMind му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.272
    Мајки добро утро, вчера бевме на контрола матична ни посочи да воведеме вода и чајче, бидејќи добро напредуваме вели да не ти бара стално да цица давај му и водичка инаку имаме 3м а имаме 7200гр вели ова тежина е за 6м. Кажете ми од која вода користите за бебиња вие што давате?
    И кажете ми после 3м јас рзбрав само витамин Д и омега да продолжи вие што има давате после 3 м досега беше д3к1 и омега?

На babyboy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да, омега и д витамин.
    Вода давам Хип и почнав откако воведовме вкусови. Ако бебето ти е страствен цицач ништо нема да постигнеш со водата, ќе си цица пак колку му се цица. Лично мене вакво воспоставување режим воопшто не ми се допаѓа. Би сакала ли ти бебето да не ти напредува како што треба? 7кг не е многу и зависи колку е родено. Размисли си уште еднаш пред да му го полниш мешето со вода. Да не спомнувам дека ризикуваш да ти се одбие.

На 0ли, Alishan30 и Anaouou им се допаѓа ова.
  13. babyboy1

babyboy1 Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    1.369
    Допаѓања:
    5.193
    Внимавај на тие свиените делови кај што е кожа на кожа да е секогаш иссушено убаво местото..не мачкај крем дополнително ќе влошош, откако ќе се иссуши убаво можиш пудра бебешка да ставаш
    Нема потреба од вода и чајче само че му се оптеретат бубрезите, ако сака да цица нека си цица, а тежината е во зависност од тоа колку е родено..Неможи бебе родено 2 и бебе родено 4 кг. Да се исти на 6 месеци незнам по што се води матичната дека тежината е за бебе на 6м.
    После 3 месеци само д и омега..

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Бебка наполни 3 месеци да и го прекинам ли колипрефот?

15. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Ние наполнивме во понеделникот. Почнав да намалувам давав по 8 капки претходно од понеделникот 7 од утре по 6 така на неколку дена додека стасаме до 4 па потоа преку еден оброк се додека се стаса еднаш на ден и на крај ќе исклучиме скроз. Така пишува на упатството. А знам и луѓе кои нагло имаат прекинато и немале никакви проблеми. Ние пробавме претходно еднаш на пола доза ама пак почна дс има мака па вративме и сега вака намалувам дос еа е добро.

На mar3q му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Како им чистите засушени мрсулчиња ? 3 месеци сме , не и е затнат носот не и тече ,ама понекогаш има бели суви , веројатно од климата. Обично кога се бањаме ги исфрла.

На Chikitaa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Прскам со Синомарин виолетов и за пола саат максимум сами си искачаат.

На Butterfly1107 и Chikitaa им се допаѓа ова.
  18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Баш од денес ќе пробам кога ќе го бањам и мм баш инсистира во последно, а јас сум таја не мал е..

19. Chikitaa

Chikitaa Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2019
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    1.060
    На мојата и се вцрви така вратчето ама машала буцка е , јас после секое капење убаво ја бришам таму малку павловичева знам да ставам, а кога и беше вцрвенето пудра и ставив после капењето и убаво избришано и се смири ...

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.914
    Допаѓања:
    18.800
    Синко на 3 м имаше 7500, а роден е над 4 кг.
    Доено бебе не се уоброчува. Цица колку саказ кога сака.
    Ти давај му по 10 20 мл вода, не е штетно, ама вода наместо оброк никако.
    По 3 м само д3, омегата ја повраќаше.

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.