Дали доколку новороденче старо месец дена има температура 37.1/37.2 е за загрижување или нормална е? Мерено е со електричен топломер во увце.
До 37.5 кај бебе е нормална температура. Ќе го пипнеш позади на грпчето и напред на стомачето, ако е ептен пожешко ќе земеш малку да го расоблечеш. Исто можеш да приметиш и кај главчето дали се поти
Ќе сликам утре и ќе ти пратам не давај намерно храна што затвара па да си напрајш поголем проблем поале..полошо е да гледаш како се мачи.. Јас не стерилизирав никогаш само ги миев со жешка вода..и навечер се случуваше да ги веијам..ама тоа прекинав кај 4.5 мес мислам
Mami, bebeto 4 + , do sega go banjav so hip fokickata i mackav jekoderm posle banjanje ama kako rasne infabrika nema da ni stasa da se namackame sakam da smenam mleko za telo a moze i kupka. Sega go banjam preku eden den i gledam veke vtoriot den kako posuva e kozickata na mesta na nozinjata kaj butcinjata ima kako nekolku sitni brunkicki i malku kako da se lupi ama epten tenko i malku. Citam i istarzuvam ama ne mi e jasno. Gledma site preporacuvaat mustela stelatopia i eucerin maslena kupka ili bioderma atopia. Neli se tie za atopicna koza? Ne sum zapoznaena. Sto e vsushnost atopicna koza? Neli e toa koga se pojavuva crvenilo i osipm egzemam dermatit? Dali smeme da zememe taovo nesto za suva koza ili da zemam uriage prvo mleko inprva kupka ?
Немаш потреба од АД, тие 30 мл се ништо на цел ден цицање. Веројатно плаче од грчеви, прашај педијатар да почнеш со пробиотик, ама и на своја рака нема да штети. Ти препорачувам биогаја. Синко плачеше од грчеви од 10 до 3 наутро и ниту еднаш не дадов ад. Пеј, шетај и ке помине. Откако почна да лази и сам фаќа и лиже се што сака. Стерилизирам сеуште, ама не на секое паѓање на земја. Само миев со вода а стерилизирав пред спиење. Од 36,5 до 37,5 е нормално за новороденче.
Моето бебе има исто сува кожа.По препорака од педијатар земав Еуцерин атопи контрол и сум презадоволна.
Мајки како се справувате со измореноста и неспиењето? Беба не е спијач, мн малку ми спие, по цел ден сум сама на вечер само свеки и маж ја држат 1 час и толку. Се трудам да бидам силна да издржам но премората ме стигна денес. Кога ја пресоблекував толку мн ми се сврте во глава што се исплашив да не ја испуштам.. Многу сум изморена и не наспана ако постот не е за тука преместете го.
Исто бев и јас. Помош од никого да не речам. Се на де дали е имало два пати да го чива двекрвата цела ноќ као јас да се одморам да одспијам. Но ни тогаш не можев да спијам зошто станував се молзев на два три часа. А и кога го слишав како вика и се дере неможев да спијам. Па уште и наредниот ден таа лежеше болна со мигрена цел ден. Преку ден виккенд некој ако може некој да го почува неколку саати д се наспиеш, зошто и ти си човек. Да не стасаш до инфузии. И обавезно да јадеш. Мене тогаш ни на јадење ми текнуваше ни на пиење. Да не беше сооругот немаше воопшто да јадам. Се надевам што поскоро ќе го минете овој тежок период.
И јас на почетокот викав ајде маж оди на работа да не го успива он уморен итн итн ама кога видов дека бебе плаче навечер и не се смирува проба он да го успие и си заспа одма бебе и од тогаш навака јас од сабајле сум со бебе и поручек до одредено време после они си се дружат и се успиваат. Така да активирај го и маж ти не само 1 саат да го држи ако треба и нека го успие може бебе сака да смени да спие по спокојно со него
И мене ми беше така дури доев ради што бев навалена и низок хемоглобин имав јаки вртоглавици Мора да одмориш. Една опција ти е ти само да доиш другите да прават се. Ја спиев секој можен момент. Втора опција ти е да се измолзиш и маж ти да му дава измолзено некогаш а ти да поспиеш. Ич ли не спие бебето? Не врзува повеќе од 2ч ноќе?
Ние почнавме со Логoна од невен и супер си беше после добивме доста Хип и ајде да го трошиме ама му се појавија такви ситни и кожата му стана сува. Матична ми кажа до шампон е истото ми го предложи и мене еуцерин ама мислам дека ќе си го земам пак истиоот шампон.
Дали легнуваш со неа секогаш кога спие? Ако не, да почнеш веднаш зашто само така ќе бидеш поодморена. Јас 4 месеци сум скроз сама, маж ми си доаѓа на 2 недели дома на кратко. Со никој друг не се гледам освен со сестра ми кога ќе дојде еднаш неделно за чистење да ми помогне. Како растат е се потешко, кога се помалечки можеш да ги оставиш било каде да идеш до вц, да се избањаш, да зготвиш. А сега на пример, очи и на газот имам, премногу е активен, плус му правам два пати дневно кашички, го пазам да не се повреди и ги завршувам домашните обврски. На сето тоа имаш скокови, заби... Барај решение додека е помала зашто не се издржува.
@Milkiway бебе цица преку ден а навечер е на АД. Сврзува 3 часа сон но проблемот кај нас е што заспива во 12 а се буди во 6,7. Преку ден спие 2 пати по 15мин. @Jana06 вечер штом заспи и јас одма спијам а преку ден само 15мин спие, јас само што легнам таа е станата. Јас се надевав кога порасне дека ке спие повеќе (барем вечер) бидејќи стварно организамот не ми издржува
И мојот не е спијач ама сепак два пати по 15мин е период, ќе помине. Обично после третиот скок си прават некој ред на спиење. Решението е рутина. Колку и да се лути, да плаче треба да си продолжиш со истото. Пример: бањање пред спиење, цицање и успивање. Сабајле капки, менување пелена, цицање, некои активности и прва дремка, па истото и втора дремка. Сакам да ти кажам секој ден да се држиш до истиот распоред без разлика дали е во скок, дали не и е денот. И најважно од се, прошетки надвор. Обавезно секој ден кога е убаво времето. Верувам дека се ова го правиш, се трудиш, знам колку е тешко. Не знам колку месеци е ама кога на сето ова ќе се додадат грчеви, идење сами на доктор, на вакцини - претешко е. Пробај да ја заспиваш во количка и таму да и бидат дневните дремки, може подолго ќе спие и пушти бел звук на телефон. Кај нас тоа функционираше еден период.
Знаеш и мене вака ми седеше не ми спиеше му давам само ад сфатив дека има шанси да е гладно напрајв поголема доза и бебево спиеше 4ч. И сега преку ден има дремки по 2ч иначе претходно по цел дсн не спиеше Цело време само кенкаше Да зголемиш ад или преку ден да додадеш? Да не ти се намалило млеко штом навечер не го доиш? Нели викаат навечер е најбитно доењето. Пробај чисто нека цица додај 60мл ад и види што ќе биде преку ден.
Да кај мене фен или усисивач функционира Јутуб не го перцепира ама апаративе директно одма го успиваат