Сега го прочитав ова. Зошто е преку ден на мајчино, а ноќе на ад? Ноќните подои се важни. Колку недели/месеци е бебето?
@Snowflake92 педијатарот ни е катастрофа ни за млеко не дава совет нели пак за спиење. @Milkiway секогаш кога после цицање и дадам АД го пие ама не спие. Мн малку качува на килажа, за 2 месеци 1кг и затоа е на комбинирано. Инаку по табелата треба да пие 150 а таа едвај 90 испива, некогаш и по 60. @Jana06 така и правам но нњ фаќа ред. Инаку вчера наполни 3 месеци
Затоа што не цица, спие на цицка и штом се тргнам од неа плаче. И дадам пак, повлекува 2 пати и пак заспива. Ако и давам навечер така да праи ќе треба јас воопшто да не спијам
Во 3ти месец не знам како се комбинира мајчино и ад ама сум сигурна дека не треба да се дели дење мајчино, ноќе ад. Баш треба да се комбинира. Давај и преку ден да цица, па после ад. Исто и ноќе, кога ќе се разбуди прво нека цица, а за тоа време маж ти нека спрема ад и кога ќе заврши со цицање ќе пие и ад. Само треба доктор да ти каже колку ад да пие вкупно, јас не знам стварно како треба. Или води се по упатството. Продолжи со редот што го имаш направено, кај и да е ќе го фати или самото бебе ќе го диктира темпото кога и се спие, кога и се јаде и сл. Ама ова со комбинирањето среди го. Мораш да се будиш ноќе неколку пати и да даваш да цица, така функционира со доенчињата. Моето е 6+ и се буди 5-6 пати за цицање. Тешко е ама ќе помине. Колку подобро спие преку ден, толку подобро ќе спие ноќе.
@mar3q дали имаш опција да спиеш заедно со бебето на кревет? И моето така по 15мин спиеше, ама научив дека ако сакам да спие повеќе треба јас да лежам до него. Ако заспијам јас и он ќе спие не се буди, ама битно е да сум до него да ме осеќа дека сум блиску. И исто заспиваше касно во 12/1 кога беше помал и стануваше на саат ипол навечер.
@mar3q Тогаш преку ден ќе си легнете на спална, цицката во уста и нека цица колку сака и нека спие со цицка во уста, таман и ти ќе одмориш. Ако треба да јадеш или готвиш, количката со тебе во кујна и нека си спие така. Ако не сака никако да заспие дома, направи си кафенце, количката и надвор на шетање. Но, мораш да нудиш цицка цело време штом не качува убаво на килажа, не да ја тргаш. Може и третиот скок ве фатил сега, па затоа е таква. Знам дека сакаш одмор, да се наспиеш, да излезеш, да изгледаш филм ама стварно тоа е реалноста, потребите на бебето се на прво место и преморени ќе бидеме додека не пораснат. Сите сме такви ако ти е некоја утеха. Имав период каде од умор не разликував реалност од сон. И барај помош од блиските, нека ја чуваат повеќе за да дремнеш, не еден саат.
Да преку ден на спална лежиме заедно. Само што затворам очи и јас да дремнам таа е будна Вечер си спие во креветче бидејќи маж ми еднаш не сакајќи ке ја удреше со раката при спиење и од тогаш не смеам да ја ставам да спие помеѓу нас
Здраво мајки Бебка наполни 4 месеци и 10 дена Ми спушти на плуќа и мнг лошо кашла Пред 5 дена на лекар матичната ми даде Алмацин сируп и инхалации Но ете веќе 5ти ден нема некое подобрување Срце ме боли кога ја слушам како кашла Којзнае дали ќе се опорави од Алмацинот Што советувате друго Нема во каките шлајм,значи не го голта него и се спушта
Моментално е во скок според апликацијата но таа тоа ми го прави од кога е родена ние сме нон стоп во скок
Да ја вратиш повторно кај докторката, на контрола. Да ја слушне и доколку има спуштено на плуќа ќе ви каже што треба
@Annath збореше со една членка пред некое време за диво оригано, само не знам од која возраст може да се дава, инаку кај возрасни е многу ефикасно. Кога веќе ја тагнав може ќе ти даде и подобар совет.
Пикни ја градата во уста на бебето, нека си цица и ќе презаспие. Значи штом се разбуди стави ја градата. Така презаспива мојот, не цица да голта, него само си ја држи како цуцла и тоа му помага да презаспие.
Така и правам но ако и ја тргнам се буди и се лути. Сама не ја пушта нити пак цица, само си ја држи в уста и си спие
Повторно на контрола да ја слушне доктор, инхалации како што ве советувале, за друго не би давала совети, многу е мало, за капкиве што ги спомна членката подолу, да, има за бебиња, ама дали ќе бидат ефикасни - тие се повеќе кога има секрет во носето. Мора шлајмот да се разводни и исфрли, тоа веројатно со инхалациите ќе се среди, а за антибиотикот не знам, иако јас мислам дека е слаб, сепак бебе е, не би менувала ништо на своја рака.
Синоќа заспа во 11:30. Стана за млеко во 13:30 и во 04:30. Се разбуди во 6 и почна да се смее. Од 09:30 до 09:50 дремна и толку. Нормално е ова? Како што е мала мн малку сон е ова мислам
Не ја тргај, сама ќе ја пушти кога ќе биде цврсто заспана. Јас се научив и така да спијам, цицката надвор кај синко во уста а јас здрвена.
Дада така и ми кажа,дека е слаб сирупот ама е малечка,а за спрејот го имам го користам на поголемата ама пишува после 6 месеци смее кај бебе Да ја однесам одма на лекар да не чекам до понеделник ? Дека рече 1 недела сирупот да се пие.денес е 5ти ден,ама како што кажав нема подобрување,минимално..
Носи ја. Кај мало бебе треба почести контроли, на секои два дена. Крвна слика направете, видете како оди ситуацијата, ако немате веќе направено.