Jas na dve nedeli mu davav po 90ml,Kako Sto te citav I tvoeto e golemko Bebce,pa moze 80ml mu Se malku. Koe mleko go davate,jas davam Nan I Kaka po 2 do 3 Pari na den I proven probiotic davam. Pocnav so Biogaja ama ne mu odgovarase zapek mi napravi I tretiot den koga Se iskaka Kako plastelin bese gomceto.moze I probiotikot da ne mu odgovara
Мајки ние сме ја пропуштиле вакцина таа што се прима до 2.5м ама не сме знаеле чекавме покана сега не праќале ни кажа матична. Дали може отпосле да се прими таа рече не и за што е таа вакцина? И кажете ми од бсг вакцина сите ли имате реакција нам не ни се познава рече немало реакција
Само што се вративме и ние од вакцина, истите 3 како вас ги ставија и кај малата. Во 2те ноџиња ја боцнаа и орално рота прими. Веднаш дома залепив лепенки на местото на боцкање на ноџињата. И за секој случај земав парацетамол сируп и чепчиња, но не давам доколку нема температура. Толку силно викна кога ја боцнаа, срце ме здоболи, неа ја гушкам и тешам а солзи крокодилски ми течат по лице. Многу страшен ден за нас беше ова. Сега спие а јас пијам многу течности и јадам овошје за да прими и таа преку млекото. Денес ќе ја форсирам на 2 часа да цица. Со лесно и без реакции да минува и кај вас.
Сакав да ве прашам на втора вакцина требаше пред 2 недели да одиме,ама бебка се разболе нели и сеуште е болна,матичната ми рече никако сега за сега А може покасно да се стават ? Мислев да не има како до одреден период после да неможе ? 4+ сме
Mene koga gi primi prvite dozi doktorkata od vakcini mi kazha na 28.12 ( togash kje ima 4 meseci i 10 dena) mozhe d aprima, porano ne mozelo mozelo a pokasno mozhe da go nosam
ме окуражи дека можно е да смени моево денски спие 3 пати по 30мин,а навечер прв сон 2часа,после станува на секој саат. 4м сме
Da taka mi rekoa od vakcini ama sepak ima ograniceno mislam kolku mozhe da se odlozhi. Zaradi rotatata
И јас прв пат слушам за покани, ама таа матичната требало да ве потсети. Нашава матична мислам дека по име и презиме им знае кое кога треба да прими. Ако не, има календар за имунизација, можеш да провериш. Инаку, се прима шествалентна и рота, ротата најдоцна до 12 недела, сте ја пропуштиле изгледа. Бсж треба да има реакција, ако досега нема значи не е успешна, треба да се ревакцинира најдоцна до година.
Што помага за грчеви кај бебенце се стега дури и нервозно мислам и дека дава напон за да се искака ама ептен нервозно инаку19 дена сме и има по 3до 4 оброка и од адаптирано млеко покрај моето бидејќи не ми стига..?
И јас му давам биохаја и еве 3 дена како се нема искакано убаво, ептен малце тврдо како топче, сенф боја. Можеби треба и јас да му сменам пробиотик. Се смирува не бара повеќе. Ама за да издржиме 3 сати чајче мора да се напие. На хип органик комбиотик сме. Му дадов 15 мл ептен разредено и се смири па со интервалот добри бевме.
Колку време спијат и колку дневни дремки имаат вашите малечки на 4, 4+ месеци мајки? Моиве им фаќам демек некој ред со рутина секој ден исто, ама плачливи се многу овие 3,4 дена едното заспало другото не и обратно плус ретко да задремат повеќе од 40 мин 3 пати во денот ама нешто ми се мн нервозни дали сакаат да менуваат или незнам што е работа... скок незнам дали е помина мислам тој во 17та недела освен ако не ги фаќа покасно.. таман мислев напраив ред со дневново ама јок
Пишував во некоја тема незнам која. На тоа млеко на дамата кутија пишува дека можеш да даваш кога сака колку сака од млекото. Нема ништо да му се случи. Моето холе пиеше вториот месец па пиеше на 2-2.5 х и не сме имале проблем. Грчеви си имаше но не му беа од млекото. Ако му се јаде на бебенцето давај му.... Многу течности не е добро. А и не секогаш плачат за јадење,некогаш од грчеви некогаш жешко ладно му се игра му се спие и сл.
I so prvoto dete pocnav so Biogaja I isto ne my odgovaraa,sega Pak I so ova dena najforsirani Se I Pak isto,smeni probiotikot,spired mene proven e dobar,I e specijalno za deca Sto Se na ad mleko
Да не има грчеви? И мојот многу слабо спие кога читам по 12 саати навечер дека спијат страв ме фаќа мојов ни 9 не спие навечер а многу длабо и преку ден
Мојата е 20 недели спие на секој 2ипол до 3 саати максимум пола саат ,ноќе убаво спиеше од 10 се будеше кај 3 за цицање ,па во 6 и кај 8-9стануваше ,ама еве неколку дена веќе се расипа ноќното спиење кога ќе се разбуди кај 3 неможе да се успие цврсто туку само мрда кенка се така до 7 ме фаќа нервоза неможам да издржам искрено,незнам зашто вака не спие 4скок заврши .
Како се одрази 5тиот скок на вашите деца? На синко се му здосадува многу брзо. Плаче, сака цело време во раце и се става во уста. Сабајлево се разбудил и ме разбиди мене зошто се превртел на стомак и ми ја гризеше раката.
Здраво женски, Јас денес бебе го вакцинирав, тука е 5то валентна има во неа и за хепатит б иако прими во болница кога се роди. Бебе за недела ќе е 3 месеци. Ме договорија за 2 месеци на ревакцина. Добар е, го пратам, се надевам ќе нема некоја сериозна реакција. Немам прашање, само да ми олесни пишав..ако има некоја од вас искуство нека сподели. Се надевам не избрзав, по препорака на неговиот педијатар беше. Ве поздравувам
Некако не го осетив скоков кога помина. Не знам дали бидејќи секој ден излегував да го шетам и да си го ладам мозоков или навистина помина така лесно. Изненадувачки, но во скоков почна сам да заспива, не заспива со мене. Кога е буден, си игра во креветче или на земја, зависи дали имам нешто работа или сум слободна да сум со очи и на тилот. Од денес почна постојано да бара да сум со него. Последната недела ја тера од скокот, таму е и громчето. Малку ако му се изгубам од вид, плаче со липање, сака да се гушкаме, да цица, да си играм со него, да му подавам играчки, да го гледам. Додека му правев јадење, мм го чуваше, а бе се изнаплака по мене и морав цело време да му зборувам. Пружав алишта и низ стаклото ме гледаше и почна со липање да плаче, па оставив сè, мм ги досреди. Седнав да јадам и цело време ме гледаше, секое движење ми го забележуваше и со поглед ме следеше. Малку ако се заиграше сам, ако мрднев, веќе вниманието му беше кон мене. Во раце не го држам, па и не плаче за во раце, но сака да е во моја близина и да си играме, да ме штипе, да ми се качува, па заедно се тркаламе. Во уста става сè, тоа му е стандард. Сè го интересира, динамичен е и брз ептен. Ноќта цела би ја преспал, но го будам за јадење поради килажата. Мислам дека среде ноќ само 2-3 пати се има расплакано. Но многу е интересен, нови звуци прави, брмчи, плука, пее, млати со рачето, вежба на колена и веќе се спрема за ползење, прави движења со нозете нанапред за лазење и паѓа бидејќи уште не му текнало дека и со рачињата треба да се движи за да ползи, се влече војнички до некоја играчка ако му е подалеку и сака да ја дофати. Облекувањето е борба, едвај го пресоблекувам, жива вода се правам. Прекрасен е, ќе го изедам Само ми фали спиењето на цице, ми фали да ми е сосема блиску цел ден, но посамостоен е во тој поглед. Се надевам дека лесно ќе го поминете скокот, уживај во новостите што ќе ги научи. Едит. Тоа со вртење на стомак не го спомнав за да не сум досадна, но повеќе е на стомак во текот на 24 часа отколку во која било друга положба. Дури се смеевме со Јана, застанува да цица во таа положба, ме дрпа за да му дадам и многу е смешен, сам се смее на тоа што го изведува И почна да ми поткашлува, да изводи за внимание