Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    ^
    Запржуваш кромид, лук, морков... :D
    Ќе свариш чај за бебиња, бекутан или некој сличен, ќе ставиш малку ким додека олади и после го цадиш, нема филозофија.

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    3-4 зрнца ким во 50мл вода.
    Нас не ни го сакаше чајот, го плукаше. Само термофор му е мајката.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.901
    Допаѓања:
    25.540
    Некој со слично искуство за забчињата :?: :| ?

4. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    Има 3ка и 5 или 6 ка на 5 месеци?Неверојатно :)

5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Синко е МНОГУ нервозен последниве денови.. Мислам дека многу работи му се насобраа во исто време.
    Јас добив за прв пат по породувањето и рефлексот на пуштање млеко многу ретко го чувствувам.
    Синко буквално борба води со градите и на крајот имам впечаток дека е пак гладен! :worried:
    Многу ми е тешко! :(
    Почнав да пијам магнезиум за да ја подобрам состојбата, правам и компресии (не знам овој трик колку ми успева) но како да е се попусто!
    Од друга страна мислам дека го мачат запчиња, гумата за џвакање партали ја прави, а ако му ја тргнам се утепува од плачење.
    Во уста става се што ќе му дојде при рака, понекогаш ми го зема прстот и нервозно ја трие вилицата со него.
    Денеска гледам има и температура 37.6 многу е кенкав и нервозен.
    Почнав да му ги мачкам непцата со гел, па да видам дали од тоа ќе му биде подобро.
    Кога ќе почне да му се спие, а јас се обидам да го успијам почнува неутешно да плаче.. Денеска едвај го смирив, гласот му зарипна од плачење, а кога се смири уште 15 минути сигурно не можеше да се совземе. :x Од памет се извадив, вака никогаш не плачел, детето буквално без воздух остануваше.
    Како да му помогнам?
    Сите совети се добредојдени! Очајна сум поради состојбава во која се наоѓа!

6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Mnogu guskanje i niskanje, periodot vi e takov. Trij mu gi nepcata so prstot. Gumata staj ja vo frizider da se oladi i daj mu ja. Od ladnoto ke mu bide podobro na nepcata. Stom go vidis ddka pocnuva da kenka zemaj go vo raci i zaigraj go. Temperaturata ne vi e visoka, ama kontroliraj ja. Ajde so lesno da vi e, i pobrzo da vi izlezat zabcinjata.

ZA ZEJTINOT nema edno kilo da mu turis vo noseto na deteto, tuku edna do dve kapki. Toa e trik od stari vreminja koi dosta majki go praktikuvat deneska (i ne samo majki) Ako e stetno, nikoj nema da stava. Plus na decata sto imat slajmovi im pravat lekovi so zejtin. Dodeka bev bremena piev domasen lek so zejtin za kaslica i slajm. Go pisev vo trudnicki receptot.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.665
    Допаѓања:
    37.412
    Mesec bez 6dena sme,kosiceto pocna da mu opaga i toa vo predniot del,kaj okolu i na fontanelata. Normalno e?

8. nene88

nene88 Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    502
    Нормално е, скоро на сите бебиња им се менува првата косичка. Моето се роди со кафена коса, а сега е плавуша :lol:
    И на синко на таа возраст почна да му се менува косичето.

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Не знам дали е соодветна темата, но ке си прашам :tmi: Ако не е преместете го прашањето ;)
    Принцезата се роди и во понеделник сопруготр ке оди да вади извод. Е сега прашањето ми е која е процедурата за да извадиме здравствена легитимација за бебушот, која е процедурата за матичен лекар, педијатар, ортопед???? Збунка сум малце :tmi:
    Ако има време некоја мама да пише ке и бидам благодарна.
    Ве поздравувам и ви посакувам убава вечер :*

10. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Во најблиската поликлиника/здравствена установа со картончето од болница можеш да отидеш на педијатар додека да извадиш здравствена книшка.
    Здравствена книшка ќе извадиш во фонд за здравство, а бебето ќе биде осигурано преку еден од родителите (таткото) не сум сигурна но од документи ќе ти требаат изводот на родени и лична карта од двајцата или само од едниот родител и веројатно ќе треба да се пополни некој формулар. (Ова сопругот го средуваше, па јас не сум баш многу упатена)
    Првата посета на ортопед е на два месеци, а за таму ти закажува матичниот лекар (педијатарот)

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mala-volsebnicka

Mala-volsebnicka Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2011
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    35
    За здравствена картица се поднесува образец со уплатница како и за вас во фирмата преку кого ќе биде осигурана.При одење на педијатар,ортопед го избираш и го заведува.Незнам дали треба да има книшка а електронска секако ќе има

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Нормално е, син ми се роди со црна долга коса па за еден месец веќе целата му падна и сега плав:)

На LaDyDoLl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    здраво,
    мојот син веќе една недела нон стоп рацете ги става во уста, се плашам да не е гладен ама секогашкога го дојам после го проверувсм градата тече млеко. сега за непцата многу мал е сеуште има време за запчиња.
    исто така и кога цица градата ја каснува и брадавицата почна да ме боли,многу е нервозен овој период има 11недели не знам дали има скок во развој ама ич не спие,инаку од почеток е плачливо бебе и грчевите сеуште ги има.
    поздрав ;)

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Слими веќе се ќе става во уста, бебето сега разбрало дека има рачиња, тоа нека не те загрижува, не е гладно. Кога ќе ја каснува брадавицата тргни го, почекај неколку секунди и пак дај му да цица. Ако гризе пак, истата постапка повтори ја. Има скок во развој на три месеци. Јас сега го чекам тој на 6. :)

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Мами дали некоја од вас користи препарати за бебуш од колекцијата на weleda? Ми дадоа тестери од болница од оваа колекција кога се породдив, ама не сум пробала. Дали некоја има искуство?

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Немаме веќе тешки пелени! Ниту утринската не е толку тешка, како што знаеше да биде некогаш.. :?:
    Многу сум загрижена поради тоа, иако синко не покажува знаци дека е гладен, а си цица на два саати отприлика.
    Освен што го мачат непцата нема друг проблем.
    Доењето ни трае мноооооогу кратко (5-6 минути) Некогаш дури и пократко.. :?:
    :!: Дали треба да биде вака?

17. slimy

slimy Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.379
    Допаѓања:
    1.451
    исто и кај нас веќе две недели само 5минути цица и тоа цело време гледа наоколу и тоа со молење да цица.а јас додека спије секој саат му давам да цица и тогаш додека спие цица по 20минути и ги полни пелените и еднаш или два пати кака дневно.а преку ден поминуват 3саати па да цица малку.
    јагода пробај и ти додека спије да цица.

поздрав

18. l-a-d-y-di

l-a-d-y-di Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2013
    Пораки:
    879
    Допаѓања:
    498
    И јас му давам да цица додека спие, тогаш ми цица 10 мин па и повеќе, а кога е буден 4-6 и никако не сака да прицица и си игра, си се пули на околу и сл. матичната ми рече дека во првите 5 мин бебето 90% е најадено, а останатото му е игра со цицето :)

19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    150.844
    пробај со компресии додека доиш.ке му надојде повеке млекце ке се засити побрзо и повеке.

20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    И кај нас е исто. Јас мислам дека е така заради времето. И нив им е жешко и цицаат почесто и по малку. Мене ми цица од едната и после 4-5 минути ја пушта и пак сака да цица, ама кога ќе му ја понудам истата ја одбива, а од другата цица.
    Мислам дека првото млеко е повеќе за да ја изгаси жедта, па можеби така си се разладуваат... :?: