Пред 2 год.ти е постот ама ќе те цитирам.. Задоволна беше од млекото? Ни го даде педијарат за проливот кој трае 4'5 дена
Со што си играат вашите 5-6 месечни бебиња? Играчките кои ги имаме се некако ептен 3+, веќе не му се интересни, па не знам какви да земам Како ги забавувате во текот на целиот ден, истовремено да делува тоа стимулативно на нив моторички и умствено
Со далечински управувач..со влажните марамчиња, со чорапчето соблечено за секунда после облекување, со кутија од Абц крем сир со капачиња наполната за да му тропат..џабе купувам играчки не ги рецка ич..
Majki, vo bolnica ni kazaa deka bebus ,5 meseci , ima normalna koza. Go banjav so hip fokickata i jekoderm mackav . Letotp sekoj den sega preku eden den . Na nozinjata zabelezuvam kako nekollu bruncinja i malku suva kozicka kako da se lupi. Na liceto mu e normalna meka ubava. Sto preporacuvate za kupka i losion? Da zemam za normalna koza ili za suva ? Koi konkretno bi mi gi preporacale?
Јас го бањам со веледа(малку е помрсна од хип) или еуцерин маслена купка. После бањање мачкам еуцерин за нормална кожа. Мене ми кажаа дека му е посува од нормално но не нешто многу сува а aко се појави делови како што кажуваш да мачкам со еуцерин атопиконтрол. Зимно време повеќе се суши кожата може затоа се појавило така.
Моето е таа возраст, почнав да му правам сензорни шишиња и многу му се интересни. Стимулативно делуваат, си ги истражуваат, а исто така и барем малку влијаеме за искористување на веќе употребени пластични шишиња. Подобро е да се почне со помало шишенце, за полесно да го фаќа и тркала. И внимавај добро да е затворено (јас го лепам со селотејп) за да не го отвори, зошто ако ставаш некои ситни работи може да ги голтне. https://lovevery.com/community/blog/child-development/5-easy-sensory-bottle-ideas/ Му направив и контрасни картички (иако тие се препорачуваат за помала возраст), но сега му се интересни зошто може самиот да си ги разгледува, а јас да му кажувам што има на сликата и така си учиме зборчиња. Барајте на пинтерест има многу DIY идеи
За спиењето.. 5м сме и спие премногу. Станува сабајле во 8, јаде поигрува и кај 10 пак заспива и спие до кај 12. Станува јаде пак поигрува сат саат ипол ипак заспива до кај 16ч. Потоа станува и се вртка најдолго 5-6ч до кај 22/23ч и заспива. Ноќта ја спие со еднаш станување за млеко, но спие премногу немирно со претање, нишкање. Можеби дека преку денот спие многу. Се на се денски се собира 5-6ч преспивање.
Така ми прави ноќта и мене скоежро 3 недели и извади запчиња, блазе тебе за спиењето денски ние мака мачиме
Mustela купка за тело и коса и Uriage млеко за тело. Малце се поскапи ама траат со месеци, по малце се става.
Навечер се стабилизира и добро спие. Имаше период кога се будеше на 1-1,5 час и тогаш тотален хаос бев, сега е ок. Се потрудив да не менувам рутина и околу 10-10.30 навечер легнуваме, се буди 2-3 пати цица и продолжува, барем ноќе се наспива па дење ќе бараме чаре да биде анимирана И јас ја носам надвор на воздух кога е убаво времето, многу е љубопитна и само гледа наоколу, тешко дека нешто и' промашува може да дремне 20тина минути надвор додека сме, да си ги одмори очите и после пак се активира со набљудувањето
@0ли мислам ти кажуваше дека бебуш се исфрлал на брадата од лиги што цело време му беше рачето во уста.. Му ги мијам рацете и лицето, но цела брада му е исфрлана со ситни ‘брунчиња’.. го мачкаше со нешто? Кога му поминаа?
Не, со ништо, а почнав да барам за мачкање, но одлучив само со туферче да му чистам лице. Сами поминуваат.
И мојата бебушка почна да шмука рачиња, па едно по едно прсте става во уста. Сочно си ги шмука неколку дена и им се смее, па ги зумира па зениците ги спојува навнатре кога зумира Веднаш и се појавија како вруќанички во предел на устето и подбрадокот. Само лице мијам со вода и ништо не мачкам. Наутро ги нема, кога повторно шмука рачиња, пак ги има
Мајки што да ставам на палецот на ногата од малото? 5 м е и од ноктот што му расти како да му загнои месото околу и му е вцрвено ептен
Најдобро да види педијатар. Можеби станува збор за враснат нокт... Или панарициум. Штом е загноено. Убаво да се исече ноктето да нема остри ивици од страните да не прави проблем.
Срам ми е да кажам дури..на нозе му немам нокти иссечено досега сами му се кршат малку само да му потераат и оп другиот ден скршени..нема што да сечам
Не си единствена му ги немам пипнато а и не му се нешто големи споро растат за разлика од рачињата мислам дека од што ги става во удта ги наводнува добро за побрзо да растат