Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tsukinory

Tsukinory Популарен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2019
    Пораки:
    1.107
    Допаѓања:
    5.867
    Незнам кај да пишам па овде ќе прашам. Испадна за кратко по царскиот дека морам да ја вадам жолчката. Не може да се одложи или да се лечи. Била активна цела бременост ама бидејќи пиев апчиња против контракции за олабавување на стомачниот зид не сме ги препознале симптомите порано. Дали некоја мајка поминала низ исто? Колку време ќе ми треба за закрепнување? Постои ли опасност од тоа да ми снема мајчино млеко? Овие денови затоа што мора да јадам еднолична и немрсна храна некако ми е намалено млекото. А ќе мора така да продолжам и по зафатот.

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Не сум поминала низ тоа но Течностите мисламдека се најбитни за млеко. Можеби поради стрес е намалено нивото на окситоцин па не дозволува опуштање на каналите и истекување на млекото. Пробај опушти се и течности пиј . Пред доење можеш туш со топла вода или облози полесно да истекува млекото. Затоа велат мајката требада е одморена и смирена. Се ќе биде во ред . По лапароскопски оп зафат треба брзо да се опоравиш.

На Tsukinory му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Маж ми ја вадеше жолчката и се опорави многу брзо. Три дена беше во кревет, по една недела отиде на пат. Подолго траеше мојот опоравак крајниците кога ги вадев. Внимаваше на исхраната 3-4 месеци, после почна се да јаде само внимаваше да не се прејаде (уште внимава на тоа, операцијата беше пред 2 години). Тешко не смееш да креваш 6 месеци минимум. Околу доењето најдобро да разговараш со докторот и да се измолзуваш во болница за да одржуваш лактација, еве за најсигурно околу влијанието на анестезијата ќе знае анестезиологот, а околу аналгетиците против болка јас лично мислам дека не сметаат зашто и после царски примаме. Но, најдобро со анестезиологот и педијатарот да се советуваш.
    Маж ми беше задоволен од третманот во воена, само ептен тешко е за термин, а сега со короната не знам како е.

На BeLLaDona23 и Tsukinory им се допаѓа ова.
  4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.539
    Допаѓања:
    184.404
    Да. Јас се зачудив за момент на почеток оти очекував од прст да биде.

Јас искрено би сакала да има можност крв да се испита кога се болни, ама ни тоа нема. Сега рутински и зема крв утрото, одма после тоа и боцна вакцина, резултатите од крвта стасаа наредниот ден.
    А овде, многу ми се свиѓа што нема тормозење навака натака. Педијатарката е единствен доктор што ја следи цело време. Таа и става вакцини и таа и зеде крв, претпоставувам става и инекции во случај да треба.

На Kallias2 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Мајка ми пред 5-6 месеци вадеше жолчка во Скопје во Градска Болница и тоа лапароскопски. Се надевам дека и кај тебе ќе може така. Она една вечер ја помина во болница, другиот ден дома. Ми кажа дека имало жена која истата вечер си отишла дома, не знам од кој причина. Многу брзо закрепна - за неколку дена веќе беше вратена во нормала. Треба да се внимава после со дреновите да се суви за да затворат побрзо, ама тоа се сосема мали и не е ништо страшно. Верувам дека на млад човек многу побрзо ќе му помине отколку на повозрасен.
    За млекото не знам што да ти кажам.. мнооогу течности, чај за доилки - види дали смееш после операција да пиеш. За храната.. не дека треба ‘мрсна’ храна да јадеш за млеко и мислам дека со исхраната после операција и млекото ќе немаш проблем. Почесто по малку ќе јадеш, ќе внесуваш течности (мајка ми пролом вода пие) и ќе биде во ред.
    Во болница молзи се за да одржиш лактација.
    Со лесно и без секирации, одмор и смиреност се најбитни за млекце

На BeLLaDona23, Tsukinory и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    Луге,дали излегувате некаде со вашите малечки,со оглед на загаденово иладно време???

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  7. prinstongirl2

prinstongirl2 Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    1.742
    Кога ќе направат 4 мес ќе почнат д фаќаат се и тоа ќе го ставаат вуста.... Кај нас некок ден пред 4 почна да фача поубаво и убаво да спружа раце да земи... И сега се оди во уста

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Да обавезно секој ден најчесто во двор го возам зошто ни е голем и најлесно ми е што и да биде дома сме зошто скоро стално сме сами и со кученцето па не ми се остава само дома жалми е вака сите 3 во двор

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Не излегувам заради загаденото.

На Филотеа, 0ли и anitka-fifa им се допаѓа ова.
  10. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    9.419
    Утре правиме точно еден месец и веќе еве 3ти ден бебето ми е многу чудно цело време си станува само за јадење и после тоа одма заспива, многу малце плаче поточно само кенка, дури и погледот како да му е некако тажен или јас си правам филмови не знам, мерев температура мислев од тоа да не е цело време поспан ама нема, нормално ли е вакво однесување или има некој проблем бебето?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Никаде
    Ја шетам со филтер маска надвор
    Бебе денес носевме на водно така и планирам зимава дури не се расчисти.
    Многу е штетно ова за мало бебе што расте и се развива

На 0ли и PurpleMind им се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Нормално е имав таков период после скокот во 5та недела
    Не осетивме бебе дома
    Ќе ти смени за време на втор скок во 8ма

На Izzy_0504 и Snowflake97 им се допаѓа ова.
  13. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Дали има некој искуство со менење млеко од хип на аптамил или на некое друго? Ми е дтрав да го сменам, а не ја држи многу сита. Плус на комфорт сме. Дали веднаш да преминам на обичен? педијатар вели веднаш ако е друга марка
    Ако одам на обичен хип можело пола пола постепено
    Фала

14. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Јас менев од хип комбиотик на аптамил. Не се мешаат дирекно се дава од другото млеко. Го прифати но не какаше по 1 недела и мн се мачеше па пак и го вратив хип

15. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Jas menev od hole na hip combiotik vednash ne se meshaat mlekata . E sea od comfort na combiotik ili obicnoto neznam dali mozhesh da meshash jas ne bi meshala . Mi bese strav i mene deka nrma da go drzhi hip no super si e so nego.

16. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    78
    Дали ги има некој користено по колку пати во денот ги давате и по колку капки ставате бебето за 4 дена е 1 месец ама мн грчеви има инаку на ад формула сме..

Прикачени фајлови:

17. Kallias2

Kallias2 Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2019
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    3.998
    Инекции не ставаат. Ќути, тука е чудно малку здравството ама ајде.

18. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    792
    Допаѓања:
    1.108
    Многу ретко. :( И заради загаденост и заради корона. Загрижена сум како им влијае оваа затвореност на нашите бебуши, зошто знам дека треба да се изнесуваат често на свеж воздух, без разлика дали е ладно, а нашиве услови со загаденоста особено во Скопје се ужасни.

На anitka-fifa, Butterfly1107 и 0ли им се допаѓа ова.
  19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Да бев сега во Скопје, немаше шанси да го вадам надвор на загадениот воздух.

На Филотеа, anitka-fifa и Milkiway им се допаѓа ова.
  20. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Само на тераса излегуваме ако е потопло 20 тина мин. Ако е поладно 5-10. СК сум ама не баш во загаденото. Да бев пример Лисиче или центар не би ја изнесувала.

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.