Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Која апликација ја користите за следење на развој кај бебињата?
    За бременоста имав (дури) 5. Разгледав на playstore но не ми фати око ни една.

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Baby plus мене ми се допаѓа . И има една trudnoca i razvoj bebe после бременоста прсво продолжува за бебенцето добри се и двете

3. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    9.419
    Јас скроз истиве цуцли ги имам за син ми и цело време си е со неа, разлика не знам која е ама оваа убаво ја прифати. Во болница носев ама таму не му ја дадов ниеднаш бидејќи и немаше потреба, ама и те како ми се најде за по пат кога си одевме од болница, вриштеше во кола и дека не смеев да го земам од транспортерот му ја дадов цуцлата и се смири.
    Спреми си ја најдобро, не зафаќа место а може и да ти се најде.

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  4. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    492
    Бевме дрнеска на вакцина , 6 мес сме.
    И за БСГ нели тррба белег на рачето да има. И сестрава го гледа, и вика: Пааааа, има малку ама шо е ова, ништо не е. Ајјј бе пак ќе примиш вакцина.. шо

Дајте ми слика нешо да видам како треба да изгледа тој белег кај 6месечно бебе. Зошо страшно сум изреволтирана од начинот на однесување...

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Незнам колку добро се гледа, малецка црвенка линија е само..

Прикачени фајлови:

• image.jpg
      image.jpg
      Големина на фајлот:
      179,7 KB
      Прегледи:
      54
    На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Vojdana

Vojdana Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2017
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.879
    Феминки, можеби не е за овде прашањево ама ќе си прашам. Се ближат 40 дена на малиот. Роден е на 24 октомври и не знаеме како точно се пресметува и дали денот кога е роден се рачуна?

7. Natt *

Natt * Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    51
    Ако е роден попладне после 17 - 18 час тој ден не се смета така нешто беше ама за секој случај јависе во црквата каде што планирате да земате молитва ќе ти кажат

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Маж ми прашуваше во Соборна, се рачуна од денот на раѓање и се оди на 40тиот ден. Попот ништо не спомнал за саати. Не се закажува, одиш купуваш 2 свеќи, се плаќа околу 500ден молитва 5 мин. и толку

На Vojdana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Друг пат не дозволувај. Имаш право да кажеш НЕ. Вакцинацијата не е задолжителна во Македонија, џабе се прават на Тошо. Кажи не сакам, да размислам и ќе дојдам пак и крај. Не може присилно ништо.
    Многу ме нервираат такви сестри/докторки уффффф

На Филотеа, Brpbrp и Vojdana им се допаѓа ова.
  10. macufce

macufce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2016
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    492
    Многу неубаво го имаше боцнато малото и плачеше ау , ама посекако ќе се консултирам со матичен педијатар таму некаде пред Март (тогаш ја закажа БСГ) да видам што како.

Ама не се нормални бе, жими све.
    Незнам кај ќе им оди душата на некои, со чест на некои исклучоци.

Уз пат, дали можам МРП да си ја купам од странство ? И тука да ја боцне доктор ?

11. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Здраво мајки!
    Ве молам ако сакате да споделите ваше мислење, кога да почнам со купување на најосновната козметика за бебе? Под најосновна мислам на она што ќе ми биде потребно во првата недела дена откако ќе го донесам бебето дома.
    Исто ако може и совет што би ми притребало во тие недела дена, според ваше лично искуство.
    Сега за сега свесна сум само за памперс величина 0 и некоја маст за мачкање газе после промена на памперс (павловиќева ваљда).
    Почнувам да се чувствувам се поизгубена како се намалуваат неделите, секое мислење е добредојдено.
    Фала ви однапред!

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    Ако најдеш некој да му ја стави, да. Ама имај во озбир дека ти треба и куферче за транспорт.
    Тешко се нафаќаат да стават вакцина од страна затоа што не се знае како се чувани истите.
    Памперс 1ца, 0 е за предвремено родени. И 1цата ке ја надрасне брзо, не купувај залихи.
    Ти треба гел за бањање, лосион, павловиќева за газе (ако купуваш органска козметика тогаш да знаеш дека нема добар состав), крема со цинк за пеленска регија ако се вцрви.
    Ти требаат алишта, земи си и подлоги за пресоблекување (10 во пакување, 150 денари горе доле) знаат да мочкаат и какаат баш кога ке извадиш пелена.
    Друго што те буни?

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Јас ќе треба кај и да е да одам во Дм и да купам од тие BabyLove пелените. За новороденче која бројка да ја земам?
    Бебе е со нормална големина, може 3700 до крај ќе се роди.

14. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Залихи никако, сега сакам само за првата недела да сум спремна. Фала ти за советот со подлогите, дефинитивно ќе земам.
    Околу гелот за бањање, ми спомнаа Мустела, конкретно оваЧ http://www.zegin.com.mk/en/home/pro...tml?uuid=b8c5f927-2344-42ee-a07a-3273c57dab27
    За кремата за цинк исто не знаев, ќе си ставам и тоа на списокот.
    А ми текна и дополнително прашање, бебешките алиштенца со каков прашок да ги пуштам да се перат? И дали да користам омекнувач?

А претпоставувам за пелените немам начин пред време да знам кои ќе одговараат, претпоставувам треба да почнам со едно пакување памперс, па да видиме дали ќе бидат ОК.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Јас искрено ги исправ на 30ка сите со течниот прашок што го користам за сите нас, Lenor од тоа плавиот најубаво ми мириса и ги испеглав. Не купував ништо посебно за бебе.
    И тоа јас ставам два пати омекнувач, еднап на почеток после и 30мин пред крај. Ко фатив вчера да пеглам цел стан мирисаше на омекнувач.

16. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    1 ама не купувај многу брзо ќе ги надрасне, а може и 2ка.

17. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Па, колку паковки да земам од прилика т.е колку парчиња?
    А влажни паломи кои да ги купам?

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Со 2ка најубаво да си почнеш и ќе си тераш барем до кај 4 и пол 5 кила се користи двојката сепак пак зависи од бебе до бебе можеби ќе се издолжи ептен па да треба со друга бројка да одиш. И да знаеш дека бејбилов со 100% памук се поголеми од обичната

На thelittle17 и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  19. Snowflake92

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Па тие се мали по малку пелени има во нив во кецот мислам околу 24 беа не сум видела во нашиот дм поголеми. На ден околу 8 ќе трошиш земи си колку за првата недела па после ќе видиш како ќе биде . Зошто зависи и колкаво ќе се роди бебенцето. Мене поголемо ми кажуваа се роди помалку од тоа. А има и длучаеви едно им кажаеле а се родило поголемо. Искрено јас користам baby care влажни на база на вода се и му одгоовараат други не сум пробала до сеа. Ги има во кит го маркетите на др место не сум сретнала ни барала

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Дали некој ја има користено Еуцерин купката за бебе? Ја земав за нас гледам дека не ја суши кожата и е убава па мислев за бебе дали смее:?: