Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Има ли температура бебето? Ако нема, нема потреба од Далерон.
    Чистете носе, нека спие на косо, на повисока перница или под душечето стави книги или ќебе, искоси го. Може и во раце кај тебе, исправено, ти седната (јас и така имам спиено). Можеш да му залепиш Спиранто ако имаш. Или исецкај една главица кромид и стави му ја блиску до главата, ќе се одзатне. Може да го намачкаш на градите и грбот со Павле експулмо или Фитобалм.
    Може и да го избањаш во вода со сол. Потопла вода. Јас моиве си ги пикам во туш кабина, долу истурам крупна сол, потопла вода тече, и да диши, не мора да го киснеш детето, само глеј да му е топло. Не го наоблекувај многу преку ден, ако е настинато. ;)

На Dana31 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Секогаш прво цицање, па ад.

3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Мајки, од кога почнавте да ги ставате бебињата доле на под? И на што? Дали само на тие подлогите како игрални што се или одоздоле ги ставивте веднаш тие квадратитњ сунѓерести? Некако мислам дека е тврдо многу за толку мало бебе (2 месеци), а од друга страна, мислам дека е време да почнам да го оставам доле..
    Со @Milkiway сме на истата мисла, читаме совети :)

На Филотеа и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Го однесов кај ортопед кога имаше 1 месец и тој рече да го ставам уште веднаш и почнав тогаш иако беше мало и само лежеше.
    Тамам е, и треба да е тврдо.
    На почетокот го ставав на прекривач што го користев само за тоа, а после 3 месеци (не се сеќавам колку имаше точно) зедов подлогa од големите 180×150 и дебела 1 cm, водоотпорна е и шарена. Не сум земала со играчки што висат или пијано да тропа со нозе, директно зедов од обичните. Обожава да е на земја на неа, ми се чини дека едвај чека.

На eta, Филотеа, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Задутре сме на ортопед и секако ќе го прашам, а и сигурно ќе ми го каже истово што ми го кажуваш и ти. Значи веќе да си почнеме :)
    Фала на инфо

На Milkiway и 0ли им се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И на меше ставај го кога не е плачливо и изморено.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    На меше го ставам, и некогаш сака, некогаш не.. ама сега веќе повеќе загледува, па му станува сѐ поинтересно. Инаку брзо заспива, обожава да е на меше

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  8. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.909
    Допаѓања:
    25.612
    Луѓе , бебуш од недела утрото до ноќеска константно има грчеви . Не може ниту да спие на мира . Што да преземам ? Пробав со чајче од анасон , но не помага . Единствено што помага е методот " стомак на стомак " , но се плашам дека ќе ја научам да спие така ..

Инаку , матичната била во контакт со позитивен на Ковид и моментално е во самоизолација , чека резултат , па од таа причина не можеме на преглед кај неа за да ми каже што да земам , дали смее Линекс за бебиња и слично , а не сакам да чекам , бебето е преморено , а и јас исто . Не барам лек , туку метод што е природен и ќе помогне додека се видиме со матичната , а да не е " стомак на стомак " .

П . С . Бебето е месец ипол .

9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Не користите ли пробожиотик веќе? Да пробаш чај од ким? Масажа на меше вежбички да испушти гасови полесно . Топло термофорче или пелена топла на меше др др не ми текнува ако знае некој нека пише

10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Оли од каде зема подлога?

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Вежби му правиш со ноџињата како да вози точак? И масажа со уље на меше? Види на јутуб
    Кој чај го даваш од анасон?

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Има време кога да се одвикне од спиење така тоа е мало уште додека има грчеви држи го стомак на стомак ем близина ем топлина.Чајот од анасон делува после неколку дена редовно користење имаш капки Еспумисан,Нурс харвеј,колеф,колипрев,ко лактазе,саб симплекс сите овие се користат против грчеви али не значи и дека ќе му помогнат и на твоето се е индивидуално од дете до дете.Ако е на цицање пази што јадеш. Обавезно ноџињата накај стомаче да прди бебе тоа највеќе олеснува.Али во никој случај не го оставај само и да плаче

На CrazyGirl15 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Брзо заспива на меше или општо брзо заспива откако ќе поседи на меше?
    Прашувам бидејќи не треба ти да го ставаш на меше да спие.
    Од Пи-Ки околу 600 беше.
    Ептен сум задоволна од подлогата.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Брзо откако го оставам на меше заспива. Не го оставам така, веднаш го вртам на грб. Најчесто веднаш го носам во креветче пошто ми е страв да го оставам на гарнитура, а да не сум до него.
    Знам дека не смее да спие на меше толку мало, ама сигурна сум дека во животот така ќе спие (како и јас) пошто така одма се смирува и заспива тоа чудо едно

На Alishan30, Milkiway и 0ли им се допаѓа ова.
  15. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Ме насмеа и же потсети на свекрва ми: греота е долу толку мало. Ќе настине, ладно е, дува...:)
    Можеш да го оставаш, најсигурно е на под. Моиве накаде накај 3 ги ставив долу, кога имаше некоја активност, да се сврти, да побара играче, да лежи на меше. (Да направам ручек, да пуштам машини, да тркнам до вц):nod:

16. Dana31

Dana31 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    1.601
    Нема,нема температура. Секако пробував за да спие. Кај мене на гради,дигнат и се будеше постојано. Ноќва ја поминавме со спиење во релаксатор.

На Leo_29 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.539
    Допаѓања:
    4.297
    Уште од сега вежбам за свекрва :devil:
    Хаха :D
    Знам дека е добро на земја и на тврдо, само дали баш на паркет (пошто игралната е претенка) или некаква подлога одоздоле, што е подобро, тоа ми беше прашањето. Некогаш и дополнителна подлога којс е мека не е добро. Од денес иде бебе на под, а куче ќе биде најсреќно :D

На Milkiway и 0ли им се допаѓа ова.
  18. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Добро, и тоа е опција ;)
    Пробај со кромидот, дури и преку ден. Стави во некое ттањирче и нека диши дете.

На Dana31 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Е тоа заборавив да пишам. (facepalm)
    На коцки меки.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Е па искористи да спиеш сега бидејќи кога ќе почне само да се врти за спиење како што сака, ти нема да си раат :D

На Milkiway и Izzy_0504 им се допаѓа ова.