Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мајки не ми се смејте ама едно прашање, големина на страниве кога даваат се однесува на целото или само до вратчето? Сакам да купам скафандер од HM ама незнам height дали им е со се капуљача или без... Знам глупо прашање ама да не фрлам пари па огромно да е:$:?:

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Девојко тука најде да си ги лечиш комплексите? Очигледно дека ти се сметаш за најпаметната во целиот свет и се што правиш е во ред го свативме тоа не си интересна веќе... Според тебе сите лошо постапуваат и не се во право само ти си таа правата. Самобендисано створење далеку нема да стигнеш со тој памет

3. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328

Искрено не знам како имаш срце вака да се понашаш со бебче.
    Не знам колку месеци е твоето, ама тоа нема врска.
    Абе нозе и раце ќе ми паднат и моето бебе нема да го оставам да плаче и да моли за внимание.
    Од која причина не сакаш да му дадеш внимание?
    Толку ли те уморува едно дете? Па што ќе правиш со две три?
    Земи сукалото и тепај ги..

На azelea, Sofi.ja, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Нишкајте ги рацете нека ви паѓаат раскостувајте се тоа си е ваше право бебе е што друго ќе прави ќе се смее,ќе плаче,ќе јаде ако не воопшто нека не заплакуваат нишкајте ги а кога и во раце ќе плачат што ќе правите? Ако не сака да спие цел ден плаче што да се струполам од нејадење да не мочам и ред други работи. И мртва болна со температура го имам клацкано од тоа нејадење и кога ќе паднев во несвест со нњго во раце од неспиење и што ќе добиев тогаш? Само беља ќе направев не дај боже. Ќе си фати само ред и ќе свати дека треба да научи да си игра и занимава а не некој цел ден да го држи во раце зошто затоа што ако го оставиш легнато плачело...Секој си одговара за своето дете и за себе кој што сака нека прави не осудувам никого ниту пак сакам мене да ме осудуваат за моите постапки!!! Јас кажав пример никој не ве тера да го преименувате истото ако мислите дека е во ред цел ден во раце да е и да не игра во ред ваше си е и не го оспорувам тоа!

На monalizicka, anitka-fifa, Snowflake97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Ама со мислењава ми имаш оставено впечаток на агресивна особа, ај биди таква ама према свое бебе да се понашаш агресивно.. не знам..
    Мало е уште од сега за дисциплинирање ко што сакаш ти.

6. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Не сум воопшто агресивна само никогаш бебето нема да биде доволно големо да се научи на ред и редослед. Кога треба ред да фаќа? На 4-5-6-7-8-9 месеци? Не знам дали негде пишува граница кога треба да се воведува ред ако негде пишува просветлете ме...Подобро од сега да се обидувам да воведам ред одколку покасно кога е поголемо и ќе се противи повеќе. Не дека не сакам јас да се галам со него или било што цел ден ми е посветен на него али не во раце туку сам да игра со играчки вежби што треба да ги правиме преку цел ден и нормално ќе се измори ако на секое негово плачење јас во раце го кревам кај ми е крајот после на 6 месеци ќе зајдува од плачење ако не е во раце има доста вакви случаи што знам...

На anitka-fifa му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Butterfly1107

Butterfly1107 Популарен член

Се зачлени на:
    22 февруари 2018
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    5.454
    Малце ми е нон сенс што се фативте за мајкава што рече дека го оставала бебето да поплаче, а во другава група на велико се збореше како ги тренираат бебињата за да спијат со плачки.
    Двојни аршини :puke:
    Јас не би дозволила детето да ми плаче макар и не знам колку да сум ненаспиена и уморна. Мислам сум раѓала дете не робот. Мајка сум и пред да го родам знаев што ме чека. И кога веќе сум одлучила да бидам мајка ќе бидам секогаш тука за моето дете и ќе го оставам сам да си диктира по свое темпо. Порано или подоцна ќе се регулира се што треба.
    Има различни мајки, прават и што треба и што не треба ама тоа не значи дека сакаат да го повредат своето дете. Мом шејминг е на велико присутен на форумов и тоа е навистина тажно.

На eta, Monella, Snowflake97 и 10 други им се допаѓа ова.
  8. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Претпоставувам @Brpbrp сака да примени нешто налик Cry it out методот. Доста контроверзен метод за успивање на бебе. Некои родители го применуваат, некои се ужаснати од него. Само што може да почне да се применува најрано на 4 месечна возраст. Пред тоа се смета дека не е доволно зрело бебето. Не секој го може ова. Со поголемкото бев сама дома поголемиот дел од денот, да не речам 12 часа и повеќе. Беше во некој скок сигурно и во момент на очај, беспомошност, се пробав и на крај го оставив да плаче, притоа бев до него. Не издржав многу, го земав, го гушнав и јас почнав да плачам со него. Таква грижа на совест имам и ден денес и ќе памтам мислам до крајот на животот. Што не значи дека мислам дека се монструми оние кои го применуваат методот. Сите сакаме да бидеме добри родители, но факт е дека ќе правиме и грешки. Во денешно време има толку многу информации што човек не знае што да примени, а што не. А самите ние не сме експерти во секоја област. Да си дадеме малку шанса една на друга. Кога една ќе згреши, друга на убав начин со аргументи од литература или лично искуство да и посочи. Можеби не добила целосна информација или грешно ја информирале. Кога ке и се укаже може ќе го смени начинот. Не мора по првата " грешка" да ја прогласуваме за немајка. Многу значи поддршката тука посебно кога сме вака изолирани од светот. И моево бебе заспива доцна, ама тоа е повеќе поради нарушениот ред на тодлеров мој. Додека надојде млеко, скокови во развој, грчеви, на другото му се изгуби редот, тантруми се појачаа, му се попушташе затоа што немам сто раце и ете...мака ми е ама тоа е . Се надевам ќе воспоставиме подобар ред понатака.

На eta, Monella, Snowflake97 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    @Brpbrp мојот син си е плачко одкако е роден. Не грчеви не ов ане ан асе се тешев ова му е па плаче ќе му помине и ќе подпорасне па нем ада плаче толку :rofl: важи и тој викаше така. Еве го триипол месеци но тој сепак си наоѓа причина да плаче. Зошто го оставам да леже, зошто не му помагам да седне, наеднаш му текнува гладен дека е рикнува ( порано од што треба, или спиел и станува се дере) кога задпива плаче којзнае зошто ни е преморен ни не изморен едноставмо си плаче 5мин па потоа заспива мирно како јагне :rofl: плачеше за време на јадење еддн период тој мислам најтежок ми беше. Е се испробав и во раце и шетање и пеење и уште што не. Додека го заспијам главата ми пукаше од нервоза. И тка почнав да го оставам да плаче во креветче значи не да се дере да рика ама си кенка јас седам до него ,му зборувам го галам му давам цуцла тој си кенка така едно пет минути се лигави и го земам веднаш заспива. И јас посмирена и тој си одредува редот со плачки( да напоменам во раце вришти кога треба да спие во креветче така по малку заплакува ) и си заспива тој. И да многу е подобро бебето да го оставиш да се исплаче одколку недајбоже од стрес и нервоза што толку плаче без причина да му направи човек нешто,ккао н апример да го протресе силно :shake: ама не мора да се фатат за то акој како го одгледува неговото дете. Па некое што и да му направиш пак ќе плаче и да го гушкаш и да го оставиш не орави разлика , зато аправи си како мислиш и нека не те секираат коментарите тука. :hug:

На mssuniquee, Brpbrp и Milkiway им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    А бе мајки, форум е. Ќе напишете нешто, можеби некој ќе искоментира, можеби нема. Не може да очекувате дека ќе си пишете и толку, нема право никој да ве цитира. Ако ви пречи, не пишувајте.
    И сега ми падна во очи муабетот со протресување силно. И зошто да ќутам на тој пример, кога сметам дека треба совет да дадам на кој начин мислам дека тоа може да се избегне, како нервозата да се намали. Сметате дека е подобро да ќутиме сите затоа што таа и таа е мајка на своето дете што го протресува и знае што е најдобро за него? Можеби баш на таа мајка добро ќе и' дојде совет.
    Не се работи за мешање во тоа кој како го одгледува своето дете, туку како се однесува кога е нервозен.
    Затоа мајки смирете се, бебињата намерно ништо не ни прават, за инат или со лоша намера да нè манипулираат. Не знаат да зборуваат и со плачење се изразуваат. Ти ќе се дереш, а тоа знае само да плаче и плаче поради нешто. Дали му се спие и не знае да заспие, дали е гладно, топло или ладно му е, сака да се гушка, да осеќа топлина и присуство од мајката, нешто го боли итн. Значи зборуваме за бебе кое нема ни 6 месеци, а не за дете од 16 години.
    Ако сте нервозни, најдете начин бидејќи вие знаете како да се смирите, а бебето сака некој да го смири. Ќе пораснат и ќе се секираме што го мачи и не кажува, ќе сакаме да го смириме и утешиме. Истото и сега додека се бебиња, само што сега начинот на којшто можеме да ги утешиме е со гушкање, галење, држење во раце, спиење на цицка итн. Никој не рече дека е лесно да си родител и децата секогаш ама секогаш ќе имаат потреба мајката да ги утеши, сега повеќе, а помалку кога ќе пораснат. Ние големи сме, па сигурно некогаш имаме потреба од мајка, да се стуткаме во неа и да нè изгушка, погали и утеши.

И ако вие давате совет на друга мајка - остави го да плаче (пример), бидете спремни дека и вам некој ќе ви даде совет да не го оставате да плаче.

Ај така сега и бидете умни :D

Последна измена: 6 декември 2020
    На Kom.pot, eta, Monella и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Многу убаво си напишала. Во право си,но јас никаде не видов совети како мајката да се справи со нервозата или да се намали. Од ниедна членка туку само обвинување и како не треба да се остава да плаче бебенцето. Кога се си пробал да го смириш и пак плаче ќе го пробш и тој метод погоре пишан од членката.

На K7M10J, Brpbrp и Milkiway им се допаѓа ова.
  12. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Мајки, бебе има 3 недели и последниве 2-3 ноќи некако немирно спие... Навечер цица во 12, па се буди во 4, ќе цицне малку, ќе заспие, ќе ја ставам во креветче, па ќе се разбуди и ќе кенка, но не плаче, нема знак дека нешто ја боли туку сака во раце. Ја зеам во раце, ја шеткам низ соба, заспива, па кога ќе ја ставам во креветче пак се буди. И така до 6 саатот... Измеѓу и давам и да цица, пошо иако јадена, после 10 мин пак бара да цица.
    Синоќа исто, будни бевме од 3:30 до 5:30, сабајлево стана во 9, ја пресоблеков, и дадов витамин, ставив цуцла додека ја преслекував и заспа
    И еве ја сега спие ко топ, не е јадена а неможам ни да ја разбудам..
    Да напоменам дека сме само на доење и деновиве се одвикнувавме од силиконските брадавици.. Можно ли е да е од промената ваква?

13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Во право си, фали експлицитно искажување совет: те советувам да се напиеш Б6, пиво, да излезеш и да се тргнеш кога си нервозна. Многу постови наназад изобилуваат со смирувачки тон и обид да се укаже дека потребна му е близина. Најсмирувачко нешто за нервоза е дека на бебето си му сè на светот и има потреба само од тебе и никој друг. Да не барам наназад и да ги постирам мислењата, но не е точно дека нема муабет што смирува.
    Овој погоре мој пост какво влијание има кај тебе како мајка? Ете го советот на имплицитен начин.
    Јас изреагирав на муабетот дека зема убаво да го расплаче за да го измори. Не сфатив што значи тоа и прашав, укажав дека не знае да манипулира и дека си ја сака, за да добијам одговор море како знае... Понекогаш на форумов и премногу се вложува труд за да се укаже на некоја грешка, но и 100 жени да пишат дека нешто е погрешно, џабе е ако некој не прифаќа сугестија. Сите грешиме и ќе грешиме, понекогаш не важи она ти си му мајка и ти знаеш што е најдобро за твоето бебе. Океј е понекогаш да се замислиме ако некој нешто ни напише. Никој наредба не дава овде, си пишуваме став, искуство, мислење, претпоставки.

Нејсе, секој со своето, но пак ќе кажам - ако знаеш да делиш совети и да убедуваш дека твојот пристап е океј, очекувај дека некој ќе ти се спротистави. Ова општо, не мислам конкретно на тебе.

Споделуваме, советуваме, се дружиме. Тука сме и да научиме нешто, да не беше форумов, немаше да научам многу работи, ќе бев далеку понеинформирана отколку што сум.

На Cherry333, Thallia, K.Mari4ka и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Моево не плаче а има периоди кога вриска и одма ме фаќа нервоза. Можам да замислам како им е на тие што константно им вриска бебе
    Има бебиња што плачат и ПЛАЧАТ. а па да се 2 или 3? Зарем може сите да се држат во раце? Ги оставаат да плачат.

Имаше на тв една сега пред некое време породена со 3 деца. И таа зарем е помалку мајка затоа што ги остава да плачат. Сигурно не може да ги смири и држи истовремено во раце.
    Дури и на тв кога прикажаа вриштат бебињава. Замислете сите со грчеви.

Е некому тоа 1 вреди за 3 такви.
    Секој си има свој принцип.
    Ниедна мајка не би повредила дете намерно.
    Некои им е жал сакаат да им е во раце. Мене не сакам да ми е во раце, ќе заплаче ќе му тропкам, пуштам песнички итн ама моето се смирува друго не значи дека ќе се смири
    И така. Колку да кажам нешто да не останам покуса :x
    А инаку ја кога сум нервозна маж ми го зема јас сум во друга соба. Ама не секој маж работи од дома. За среќа ја имам таа предност

На eta, anitka-fifa, Snowflake97 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ама најнормално е да нè фаќа нервоза, не треба да се обвинуваме ако се изнервираме. Би се обвинувала ако изреагирам нервозно кон бебето бидејќи тоа не ми е криво, не знае како постапува, а јас знам и треба да знам како да се исконтролирам.
    Баш пред некој ден во Мајчински муабети жени пишуваа како изреагирале и колку се обвинуваат за тоа. Никој не им пиша лоши мајки сте или да ги нападне, другите споделија од свое искуство и дадоа совет како да се избегне тоа.
    Не ни има потреба да се дискутира за сакањето на детето, никогаш не треба никој да го спомнува тоа.
    Добра или лоша мајка е индивидуално чувство, која како си се осеќа понекогаш. Треба да се преиспитуваме дали постапуваме правилно или грешиме, во тоа нема ништо лошо, напротив, така учиме да сме подобри родители.
    Избегав малку од муабетот, но ете се распишав.
    Не карајте се, не лутете се, прифатете дискусија, совет, насока, не мора веднаш да гледате непријателски.

Последна измена: 6 декември 2020
    На eta, K.Mari4ka, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    До детето е.
    Еве бебево е желно за во раце се само кемка. Заради килата не оставам да плаче одма го кревам освен кога сум заглавена во гомната од брат му па неможам во моментот да стигнам а и плачко си е:drunk:.
    За разлика од него брат му беше мирно бебе до 3 месеци кротко си спиеше и не беше ни кемкав ни плачко. Не го држев во раце.
    Не критикувам која мајка како си одбрала да го тера редот за своето бебе.
    Јас не ги применував тие техники за спиење и не држење бебе во раце.
    А имам доста читано дека кај некои имаат ефект .

На azelea, Ava.84, Milkiway и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Te citam veke izvesno vreme,tuka si sekogas da dades svoe mislenje, za sekoja clenka,Sto e za pofalba,no edno golemo NO, mnogu od postovite ti se polni so osuduvacki komentari pa nekogas I potsmev. Nisto licno loso nemam kon tebe,no mnogu osuduvate.
    Ke reces ne e tocno,no ke ti spomnam samo nekolku primeri
    Majkata Sto go postirase postot so relaksatorot,zosto stoel na krevet,trebalo na zemja. Nema potreba od takov komentar, ne site ziveeme vo Stan I ne site imame topol pod. Istiot relaksator go imav so golemata kerka I go stavav na masa, znaes zosto? Zatoa Sto ziveam vo kuka nova nefasadirana I Bez izolaciua I ti da sedes na pod Reuma ke fates od ladno a kamoli TOA Malo Bebe.
    Drug primer majkata Sto prasuvase za mlada mesecina za prostapulki za maloto, tolku ja ismevavte Sto I mars,I drugi planeti I naucna Fantasticka,Se imase vo komentarite.
    Za oblakanjeto na bebeto,ako nekoja majka pise deka mu oblaka dzivricki na bebeto,vednas skokas,pa majka ke go svaris deteto ke go pregrees... Ne Bebe taka lesno ne Se pregreva, neznaes kolku e toplo doma kaj clenkata, so Sto zatopluvaat I Pak ke kazam ima ogromna razlika od atmosferata vo kuka I vo Stan.
    Za stavanje na deteto vo dzamper,celo vreme te citam ortopedot vaka kaza,ortopedot zabranuva. Pa toj ortoped na sekoj pacient go zbori isto veke 4 godini, deka bebeto ima mek graden Kos,da negazi na meko,da neskoka vo dzamper I na trambolina,ke mu Se iskrivat nozete,da neodi na nazad I da ne Se vrti vo krug, ke mi Se iskrivat nosete,a ako malku poveke prociras za mentalniot razvoj na deteto I oformuvanje na sinapsi ke vidis deka site razvojni pedijatri I detski psiholozi sovetuvaat da Se vrti deteto vo krug,da sloka na trambolina da odi nanazad, taka Se razviva mozokot, grubata Motorika e mnogu bitna za mentalniot razvoj. Zatoa neosuduvaj koga nekoja majka ke pise deka go stava deteto vo dzamper, mozebi taa majka Se vodi po drugi standardi razlicni od tvoite.
    Za majkata sto ja napravivte najgolema nemajka zatoa Sto go ostava deteto da place, apsolutno ne to Bea postovite da sovetuvas tuki da kritikivas. Ete gi imam dve,da Se zivi I zdravi,prvoto nedozvoliv ni Edna minutes da place, Se nad nea, taa spie jass ja gledam Kako dise,no vreme na pretek, samo jas I taa,nejadev nespiev samo da sum do nea, sega vtoroto nemam vreme taka da go cuvam, ednistavno golemata so traze zanimacija, aktivnosti,dete od 4 godini koe do vcera ideas vo gradinka,od tamu vo park so drugarcinjata, pa vecerta drugarce ke mi dojde na gosti ili nie ke odeme,oddednas poradi siruacijata go zatvoras doma,Bez gradinka Bez druzbi so poznati I nepoznati deca,I ako ja ostavam Bez aktivnosti a da go drzam maloto bidejki podzaplacuva NEMA sansi. I TOA neznaci deka pomalku go sakam,tuku ednistavno nekoi raboti si imaat prioriteti.
    A od TOA deteto si traze vnimanie,razgaluvaj go, udovoluvaj mu Se Sto saka,Denes imame razgaleni deca Sto po moderno gi vikaat hiperaktivni, I deca nevospirani I razmazeni Sto na trigodisna vozrast vo sred prodavnica Se treskaat od zemja od placenje a TOA po moderno go vikaat tantrumi.
    Postot e malku podolg,nisto licno Pak ke kazam no na mnogu navrati namesto da diskutiras,ti isuduvas I Se potsmevas pa I diza na navreda ima vo tvoite postovi,Sto ne e dobro.

На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  18. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Може ти е во скок. Имаш израчунато кога да го очекуваш? Или може имала грчеви синоќа и сега е уморна па моментално и е ноќ на неа. Како на моево што после 12 заспиваат и накај 10 стануваат со брат му.
    Мајки, сабајлево се убаво сте испишале, смирено, одбрани зборови. За разлика од вчера кога се чувствуваше нервоза од двете страни. Пак ќе кажам, можеби за начинот не е убаво објаснето на мајката, или недочитано, како треба да се измори детето, на кој начин тоа да се изведе и затоа не треба скокање одма. Сугестија секако треба да се прифати, ама зависи како е кажана. Претежно ви се први бебињата, со две, три и повеќе е многу покомплексно. Тргнувам од себе. Се трудам да им посветувам внимание и на двајцата ама факт е дека има моменти како што пишала Хепи. Големото го пресоблекуваш, малото вришти од плачење. Во меѓувреме се изморило и кратко откако ќе го земам ќе заспие. Или малото е во раце или цица, а тодлерот ти се влече по нога или има тантрум... Жал ми е многу за нив, душички се, ама една сум.

На azelea, ni.na, Milkiway и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.106
    Ако ви е ладно дома не ставајте релаксатори.
    Не ми треба ортопед да ми каже дека не е безбедно на маса. Што ако ете се преврти? Ако е ладно облечи го и покриј го бебето. Зар во Шведска или Русија по маси ставаат релаксатори.
    Тоа не ти држи вода одма да ти кажам.
    Релаксатор се знае за кај е. Не го ставаш бебето на цименто.

Како кажи ми ќе го смрзнеш во релаксатор?

На kukla21, Cherry333, thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    Relaksatorot Sto go postira clenkata a go imav za prvoto dete istiot e dosta nizok,isto Kako na pod da e,a veke kazav dosta ladno mi e na podot,jas smrznuvam ne pa Bebe.
    A da I Bebe od dva meseci ne samo Sto ke se prevrtel I koluknapred ke napravi od relaksator. I cel den da sedi I da preta NEMA sila da go prevrte ako e dobro vrzan.