Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.826
    Јас немам срце да го оставам да плаче дури и кога е тантрум или кога од инает плаче ако не му дозволам некоја глупост (да отвори фрижидер).
    Гушкајте ги, кога ке почнат да лазат самите ке бегаат и ке истражуваат. На месец, два, три ве сте им се, љубов, утеха, помош, храна, начин да истражува.

На Mila_Skopje и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  2. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Дали ви се има случено бебе да плаче до зајдување кога треба да пие млеко? 3ти ден вака прави. Кога станам да стојам го пие млекото, штом седнам урла на цел глас :(

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Да не мисли дека ќе го легнуваш да спие па затоа така да ти вришти. Зошто ако го преименуваш истото кога го успиваш затоа и вришти. Мојот истото го прави последно јадење и време за успивање како наближуваш накај соба така вика :D иако очите ги чеша и му се спие тера инает некој

4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    3 пати ми го прави ова, во овие 3 дена.
    Дали е до скок или не, назнам.
    А си фати цице и си цица без проблем ама ете зајдувањето ни е ново и на двете пред да фати за цицање

5. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Не се справуваме туку преживуваме:whew::D Цел ден сака да го шетам да разгледува спие денски ко да неспие, навечер само кенка и се буди 20 пати што од грчеви што од што незнае што сака и така си врви денот јас претепана (facepalm)

На Dua!, Happyinlove, Katerina94 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Исто ни е секогаш, таа си плаче и без скок повремено, сега само плус до зајдување стига.:drunk:
    Инаку дремките ни се 2-3 дневно по 15-30минути.
    Си легнува стандард во 1 или 2 ипол или 3 ипол или 4 сабајле. Спие до 12-13ч и тоа е.
    Јас си се навикнав вака да живеам.:nod:
    Кога ќе се смири незнам што би правела, вака нонстоп во раце и весело е со песни, си разгледува, сите лампиони ги разгледува, се смее, па тера на плачка, па пак се смее и така.
    Денес ми беше топличка малку, измерив температура 37,3 незнам од каде е ова, може од плачењето.
    Се смири, премерив 36,9 и така:|

На Happyinlove, Milkiway и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Девојки малку сме затнати и кашламе ,педијатар ни даде само витамин ц капки телефонски... Вика ништо не е чистете носе ќе помине ама јас сум малку загрижена ,ем во упатството на капките пишува над 1 г.

8. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Мајки, како ги навикнавте вашите најмили да спијат во креветче? Сам на креветче не заспива, а и не сака ни да лежи без разлика дали е ден или ноќ, 5 минути максимум не плаче. Заспива на мене и колку и да е во длабок сон, а го легнам на креветче отвара очи, гледа 5 минути и почнува да плаче. Го оставам да покенка и повика, пробувам и да го анимирам со цуцла, со играчка, му зборувам, ама џабе. Да го оставам подолго време да плаче и да го игнорирам или да одам во друга соба, не можам и не сакам, едноставно немам срце да го слушам и ништо да не превземам. Како вие сте се справиле со неспиењето во креветче? Дури и размислувам за next to me (веќе пишував во темава) за да е лепенка до мене, ама скоро 2 месеци сме и не знам дали воопшто и во тоа ќе сака да спие. Инаку имаме дрвено и ни е наместено до брачниот кревет. Благодарам. :hug:

9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Од прв ден дома спие во креветче со исклучок на два три дена во скокови ,со тоа што креветчето ми е залепено до брачниот кревет. Кога ја спуштам раката што ми е под главчето не ја вадам одма туку останувам така уште некоја минута галејќи ја по косичката или благо нишкајки ја.

На Fatalnata и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  10. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657

11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Ќе заплаче ќе ја земам, пак ќе ми заспие во раце, ќе ја вратам во креветче.
    И неколку пати тоа го правиме, дури се навикне.
    Исто и ние во спална и го донесивме дрвеното креветче.
    Многу ми е блиску и мене.
    Next to me имаме но повеќе е како лулка и во дневна ми стои за дневни дремки.

На Thallia, Fatalnata и ..barbie.. им се допаѓа ова.
  12. merina.93

merina.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2013
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    322
    Како да го средам спиењето на син ми, има скоро 2 месеци и секоја ноќ заспива во 5 сабајле, никако порано што и да правиме или ќе заспие дремне 15 мин и пак исто, потоа спие поголем дел од денот, но во раце ако го држиш. Ги има пореметено денот и ноќта, како да се усогласиме не знам.... Искуства?

Последна измена: 8 декември 2020
  13. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.380
    Викаш спие 11 часа. Во тие 11 часа не му менуваш памперс?
    Издржува ли памперсот да не прокисне за 11 саати?

14. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Се плсшев првиот пат да го оставам. Но една другарка ми предложи да пробам да не го будам без потреба. Нокогс е само мочкан не ми се буди и расонува пробав еднаш и немаш е никаков проблем. Не се случува стално но и когс го оставсм немав никаков проблем само еднаш јаде навечер и спие . Додуша од 6 натаму тој спие јас не ама јас не сум битна :D ниеднаш нема прокиснато и секогаш е газето суво ова со виолета со др не сум пробала така мал беше и нокеска какаше кога јаде :D и нз мени ли тоа но на грб спие

15. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.380
    И мене ми рече докторот да не и менувам памперс преку ноќ, ако не е какана, но мене ми се има случено на два-три пати да прокисне, дури и боденцето и беше мокро.
    Јас памперс премиум кер користам од почетокот. Не знам дали да ги менувам.

16. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.380
    За стомачната кила воопшто да не се грижете, кај нас мислам преку ноќ исчезна, на три ипол месеци веќе немаше. Сега само папочето има потемна боја, од што била кожичката оптегнета. Исто и за ден, ноќ, се си се нормализира со тек на време. Сега заспива уште во 6 најкасно седум поручокта и спие до 6/7 сабајле. А и она беше како вашите, ноќта за нас беше ден и обратно.
    Но за јадење како швајцарски саат е. Порано ја будев и и давав на три саати зошто прематурче, ама бајаги си стави килажа, па докторот рече да не ја храниме навечер.
    Но после три максимум три ипол саати почнува да става прсти во рака, и вика ааааааааа. Тоа и е знак дека и се јади :lol:.
    Стави и го шишето во уста, спиејќи го испива и си продолжува да си спие.
    Исто докторот рече да не и менувам памперс навечер, ама на два три пати прокиснува, па не знам што е најпаметно да се прави :?:.
    Инаку заборавив да кажам сега сме 5 месеци.

На Monella, 0ли, Snowflake92 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    И јас ги користев истите и ми протекуваше, реков ај големи му се, па земав кан бебе 2 и супер. Пред некое време повторно му ги пробав памперс премиум 1, бидејќи почнаа да му пропуштаат кан бебе 2 (помалечки се од памперс премиум 1) и повторно и памперс премиум 1 му пропуштија (тогаш тежеше малиот околу 3,700). Земав поголем број од кан бебе, 3ка и супер му се. Ти ги препорачувам и во Ре Медика истите им ги ставаат и затоа одлучив да ги пробам, задоволна сум. Ако бебенцето ти е над 3,500 тешко, земи си кан бебе комфорт 3. А ако е накај 4,500-5,000 може ќе треба и 4ка. Имаш помали пакувања, со околу 15, мислам беа пеленчиња, па можеш за почеток од нив да земеш, да видиш како ќе ви се погодат.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Anaouou

Anaouou Популарен член

Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.272
    Мајки ние од како се роди најчесто темпертура има 35 кома мешто дали е нормално што значи? Ретко 36 кома нешто?

19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Јас користев премиум до двојка ама менував навечер затоа што ми какаше. Плус еве сега е 3+++ има повеќе од 7.5кг и користам 4ка виолета. Тројката сеуште го собира но му е кнап па се полни само напред и може да прокисне. Можеш за навечер да пробаш едно бројче поголеми зависно од кг на бебебто. И така не би требало да пропуштаат.

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Колку килограми е малата?
    Ако пропушта, може мали да и' се.

На WonderGuurl му/ѝ се допаѓа ова.