Здраво мамички. Не знам каде точно би требало да го поставам прашањево, па ајде реков овде како поактивна тема. Дајте некоја апликација за следење на напредок на бебе, она крива која си се завзема при својот развој, па кога би биле оние скокови во развојот. Се надевам добро објаснив, ако не простете .
Една апликација за двете незнам дали има. Јас ги користам baby+ за следење на раст зима за спиење за млеко или цицање за се , а за скокoви во рaзвој wonder weeks
Ја користам Child growth tracker за кривата на развој. За скокови е Wonder weeks. Првата не се плаќа, а втората да.
Додека лежи ги крева нозете, си игра така, и и одат кон грбот каките. И кај нас е вака. 3ка памперс користи.
Женски не знам дали се гледа добро на сликиве. Од што може да е ова? Ја чеша. Имам афлодерм не знам дали да и ставам. Спојлер
Со каков детергент переш и фали ставаш омекнувач? Мене вака ми се исфрли кога се немаа испрано убаво алиштата и имаше сеуште прашак на нив и кога за нашите алишта користев Савекс течен цел се направи вака. Или ако ја мачкаш со масло а е топло дома и од тоа се исфрла вака...освен ако не и имаш дадено нешто да пие што и предизвикува алергија
Со бекутан течниот детергент и ги перам од кога е родена. Мислев да не е од топло? Почнавме со вкусови, ама денес не и дадов ништо ново за да предизвика алергија
Здраво мамичкиа се породив пред 2 недели, но бебето од вчера неможе само да кака па со топломер го олеснуваме има ли некоја слично искуство што може да биде, да нее до исхраната моја пошто го дојам а јадов банана и сува исхрана? Ве молам за одговор
@Kate Rina 93 мене повеќе ми личи ова како од топло да и е, или нешто држела потпрено на неа. Следи истуширај само вода, па види дали се намалува
Штом е вчера какана нема потреба од топломер. На ексклузивно доење се смета за нормално и 7-10 дена, не се сите деца исти.
Такви работи се пробуваат во краен случај според мене. За бебе што дои и 10 дена може да нема столица. Јади супи ,чаеви веројатно ќе попушти.
Не е добро често да се применува топломер, може да го повредите и цревата да се навикнат да се празнат само со провокација. Со топломер може да се проба во најлош случај ако не е какано една недела. Нема потреба да се форсира. Сигурно е резултат на твојата исхрана, треба внес на овошје секојдневно. Изеди сливи и круши, направи му вежби со ноџињата како точаче и измасирај му го мешето додека го бањаш, ќе си се олесни природно.
10 дена?! Зарем толку многу? А јас се потресувам ако не е секоја пелена какана... или ако е малку, си велам да не не јаде убаво..
@Alishan30 и помина скроз црвенилото. Дека не го чешаше. Едвај ја заспав. Сега кога стана пак и оди раката да се почеша, а нема црвено ништо. Ќе ја бањам сега па ќе видам што ќе испадне.
Реално и јас мислам дека е многу. Моето 4 дена не беше ,ми рекоа вака. Ама па 4 тиот ден 3-4 пати се искака обилно и од тогаш просек еднаш дневно со тера.
Не секогаш повраќаат од прејадување, првите месеци поточно до кај 6 месец, додека не почнат убаво со цврста храна, некои бебиња имаат проблем со вентилот помеѓу хронопроводот и желудникот. Воопшто не е страшно, се додека крева на килажа и да повраќа во млаз не е страшно. Нина моја го имаше тој проблем, нив не ги боли ништо, ни па им смета, само ние мајките што ги преслекуваме по 30 пати на ден и турбо периме.
Мислам дека овде пред некој ден се отвори тема за џампери, дубаци, проодувалки. Некој спомна дека џамперите биле штетни за бебе. Јас мислам Видоевски на последната контрола како да ми кажа џампер или статичен дубак такво нешто дека треба. Можеби и не сум го разбрала добро бидејќи ми беше лошо по пат, а и мома ми плачеше. Па и он кога ме запна со некои прашања: и сега мама како, и сега мама што, уште толку дополнително ме разбрка. Вие што ќе им купувате на вашите малечки? Мислам што е најдобро да се купи? Ние се мислевме за дубаче со џампер 2 во 1, но сега некако ме предомисливте. Може ли совет од поискусните ?
Мајка не сум поискусна ама чуј се уште еднаш со Видоевски. На здраво право бебе дубаче не му треба ниту било какво помошно средство само ќе си прооди. Е сега ако докторот увидел дека треба консилтирај се со него.
Чекам и јас да видам што ќе напишат поискусните кои веќе имаат поголемки бебиња. И нас ни спомна ортопедот дека по 6от месец може дубак, џампер ама ќе чекам искуства