Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Моево се буни на стомак ама затоа авиончиња правиме во раце по цел ден. Многу е љубопитен, да не пропушти нешто :D И се отфрла многу бе, ќе ми паднеше пред некој ден, живец :worried: Кога ќе се разбуди прво се смее и кога ќе сфати дека не го кревам во раце почнува да кенка , " кашла " :)

На LadyC, Осе, Brpbrp и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    470
    Ххаха како да ја опишуваш мојата:inlove:
    Исти сме значи,тоа што се родени во ист ден може има некаква врска:D

На K7M10J му/ѝ се допаѓа ова.
  3. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Може, да до хороскопот да е :D

На Dua! му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Женски бебево последниве 2-3 дена ми е многу плачливо, сака цело време или во раце или на цице. Понекогаш ни така не се смирува, во раце зајдува а на цице приплакува и нервозно се оттргнува и почнува со вриштење. Срце ми се кине.
    Ја мачи мешето изглеа, плус пијам антибиотик и лекарката што ми ги даде рече не сметаат во доењето само бебе може да го боли меше.
    Гасеви, грчеви све на куп, овде докторките целат гушкање и близина, цице и кожа на кожа. А опкружувањето мое вели ете го научивте бебево во раце, сеа нон стоп ќе ви бара нишкање. А тек направи 2 недели.
    Многу сум тажна, не сакам да ми се мачи бебево.

5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пробиотик даваш?

6. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Не, имам купено но ми рекоја дур да се примети дејство треба да пројдат 2 недели. А терапијата ми е уште утре. И не сум дала. Многу се чешит овде (бе сум мк) кога станува збор за такви работи, инсистираат што поприродно.

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    А кој ти вика дека е нон стоп во раце?
    Па бебето природно ќе сака да е во раце понатака кога ќе почне 3ти 4ти месец и даље кога нема да сака да лежи и че сака да разгледува.
    Прво ти си мајка и ти тееај си како ти одговара моето е 2м и ние сме на под и играме не го држам освен кога разгледува низ дома.
    Вие сте на доење како ќе го доиш ако не ти е во раце?
    Нели можеш капки да си купиш за грчеви? Каде си во која земја? Пиши може ќе се најде некоја членка од таму да ти помогне.
    Важно биди смирена

На 0ли и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    @kanella рано е за да сте го научиле на раце...бебето уште не е адаптирано на "надвор" и кога го држиш ја осеќа твојата близина и сигурност. Ние тука обавезно даваме пробиотик ,а не па кога прима/ш антибиотици. Почни да му даваш пробиотик ,капки за грчеви може и топло на мешето ,мене тоа највеќе ми помагаше ,капките ги плукаше. Јас ставав трици во боди сошиени и во микро ги Топлев и на меше ако не можеш да најдеш трици и со брашно можело.

На K7M10J, 0ли и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  9. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Верувала или не, мајка ми :D
    Во Шведска сум, уште по муабетот што поприродно тоа подобро ќе ме приметите више :D
    Инаку за грчеви имам едно термофорче што се топли во жешка вода полнето е со гел па станува течно кога ќе се згрее, Еспумисан капки и сирупче Nurse Harvey купени од Мк но сеуште не сум дала, најмногу ми е страв ради нус ефекти па да допреме до болница и будала да излезам и таму на своја рака што му давам на бебево лекарства, а термофорчето и не ни помогна многу.
    Ќе издржиме уште вечерва и утре. Ако е подобра во понеделник тогаш супер, ако не ќе почнам да ги давам пробиотикот барем, а во четврток ќе зборам со лекарката за капките и сирупчето да видам како стојат на тоа.
    Тука ќе ја тагнам @PurpleMind да ми каже дали она имала искуство со грчеви и гасеви кај бебенцето.

@Осе па тоа велам и јас, што разбира бебе од 2 недели, како може едно глувче те толкаво да команда? Не ги слушам таман работа пак си го држам чедото, нема да го оставам да ми се дроби уплакано така.

Инаку, правиме вежби со ногичињата многу тоа и помага за прдешките ]:) и на меше да лежи или сама или на колено ја држиме. Ова ни помага.

На PurpleMind, K7M10J, 0ли и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    И мене мајка ми истото ми го збори хахаха
    Ама заборајла дека се држи бебе не може да не го држиш.
    Мое бебче не сака многу во раце и дома ми е топло ама пак не се замарам ја со коментари немој ни ти. Уживај и гушкај си се.
    Штом е така почекај за капки вежбај го со ноџиња како да вози точак и ставај го на тебе на меше така ќе го грееш.

Од наша докторка Софијанова чув дека е доволно твојата рака да ја држиш кај него на меше и ќе го грееш така дури и она вика не треба капки.
    Пробај ако веќе многу се мачи тогаш разговарај пак со нив за капки.
    Ама пак ќе кажам ти си мајка ти пресечи нема што да те запнуваат сите ако гледаш дела за твое бебе нешто не одговара

На K7M10J, 0ли, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    +1
    До нас мајките е. :D
    Ист е и Мика, прво осмех, па ако го игнорирам се закашлува, па демек ќе плаче. Па и смешно гуга со фаци со се, дури и фаза "не ,не ,не " има од јас по поголемиот што цело време викам "НЕ Константин, НЕ". :rofl:

На Dua!, K7M10J и 0ли им се допаѓа ова.
  12. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Маливе се ќе прават пред време, ќе видите :nod: Друго е кога има друго дете поголемо по дома, се снимаат. И по џамбаз ќе бидат.

На LadyC и Dua! им се допаѓа ова.
  13. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Прво, не ја слушај мајка ти. :) И мене мојава исто ми вика, а јас знам едно, на тоа дете јас сум му се' на светот. Ќе навикнеш и на цицка да ти е нон стоп. Јас тука се жалев, сега навикнав. Престана да сака цуцли, секакви пробав-џабе! Јас сум му цуцла. Примети кога плаче дали ги истегнува ножињата или ги свива накај мешето. Рано е за скок во развој, па претпоставувам дека се грчеви. Даваш ли ад? Може ќе треба да смениш во друг вид, има специјални за грчеви. Ви дадоа ли на лекар д3? Бабицата кога ни дојде дома ми даде капки д3 во масло. Кога и' кажав на мојава дека се сомневам за грчеви, ги сменивме со д3 во вода, сменивме тип на ад во оној против грчеви, мада сега преретко добива ад, плус после консултации со неа земав пробиотик ид Семпер, Био Гаја. На тој му треба време да делува, ама ако не делува, има специјални капки за колик, веројатно нешто појако. И слободно биди си со неа сега, баш сега им требаме кига го учат светот и се справубаат со болки, се' им изгледа страшно.
    Што вика @Milkiway после 3-4 месец кога стануваат посамостални, ќе ни фалат. :)

На LadyC, K7M10J, Kate Rina 93 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Мила, на доење сме од сам почеток. Не сум дала ни ад ни цуцла. Давам д3 со база на масло можно е да е до тоа? Ногичињата ги свива најчесто накај меше. А за цицањето мака немам, се навикнав и уживам сега :l:
    И семпер капките ги имам истите, ама ете џабе нели делуваат по извесно време. Да помине вечерва и утре со лесно само, па од понеделник ќе видиме како ќе биде. Во четврток имам посета од мед.сестра и ако нема подобрување ќе зборам со неа. Фала ти :*

На K7M10J, PurpleMind и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Ко малку сплескано да му е главчето, има омилена страна на спиење, на десма страна ја врти, сам си ја врти главата така. И општо,позади ко малце сплескана

Прикачени фајлови:

16. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Ставај го на меше почесто нека седи
    Ќе се оформи главчето
    Сте биле на ортопед колку има?

17. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Можно е да е до д3 со масло, затоа мене ми дадоа на база на вода. Сега откако редовно пие пробиотик, си пие и д3 со масло.
    Јасно ми беше дека се грчеви веднаш штом прочитав дека се смирува кога лежи на меше и дека се подобрува кога ќе прдне. Ќе помине, треба само време да видиш што ќе делува. :hug:

На K7M10J и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  18. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Го ставам, неколку пати на ден ,по 5 10 мин, почнува да кенка. 4 ипол месеци е. Сме биле, да, сега у јануари сме пак, па ќе видам шо ќе каже

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Од кога може да се мачка дентинокс? 4 мес е керка ми и почна се да става во уста, нервозна е и плачлива.

20. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Од 3мес