Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Здраво мајки :) Како функционирате во услови на пандемија? Јас сум преплашена и во текот на целата бременост чувствував страв, но сега тоа чувство е зголемено многу повеќе. Мислев дека откако ќе се породам, ќе се намали, но сум згрешила. По цели денови сум дома со малото, со никого се немам видено, само два пати сме излегле со количка низ населба ( поради загадениот воздух и студеното време и плус поради стравот некој да не ме сретне, па дали носел, дали не носел маска) и на редовни контроли што одиме. Инаку до пред короната имав едно турбо темпо на живот, работа, излегување, исполнет социјален живот. Најмногу ми недостига да излезам од дома опуштена, а не ко на ланец, во стеги. Свесна сум дека самата изолираност го поттикнува дополнително тој страв, но не би можела да ризикувам и да се соочам со него, најмногу поради син ми.Толку сум насеќирана, што дури се сомневам и дека маските се доволна заштита. Голем дел од пријателите со кои контактирам телефонски беа/се позитивни. Исто така, слушам за се повеќе луѓе кои внимавале и почитувале мерки, а сепак се заразиле. На фризер и на депилација не сум отишла со месеци, а толку би сакала да си се разгалам. :sweat: Како вие си помагате и ја надвладувате паниката? :hug:

На K7M10J, BeLLaDona23, Lovebug01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Здраво
    Иста сум и јас ама многу ме упропасти тоа пазење и сега бебе седи со маж ми ја излегувам. Шетам сама, се возам со кола, одам кај што нема гужви, кај мајка ми со маски седиме...стварно не се трпи да се живее во страв.
    Еве сега баш правев тест мислејќи сум се заразила и седевме дома со маски да не го заразам бебето.

Искрено понекогаш посакувам да се заразам ( секако бебе да не го фати) и да се мавнам веќе со короништево.

За искачање бебе го вадам секој ден а ако е загадено одам на средно.

На K7M10J, ..barbie.. и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  3. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Совет за сет за маникир? Гледам некои вклучуваат плус чешлиња, термометри, четка за заби од оние што се ставаат на прст, пумпица за носе... Ова се ми треба, така?

4. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас од ова имам само мала грицкалка и дигитален термометар. Четка или напрсток ќе му купам кога ќе излезе првото запче (7+ е, уште нема заби).

Едит: Имам и ножички ама скроз непрактични ми се, еднаш пробав и ги фрлив во фиока.

На Snowflake92 и Bicka77 им се допаѓа ова.
  5. WonderGuurl

WonderGuurl Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2019
    Пораки:
    1.003
    Допаѓања:
    2.298
    Јас би зела ваков сет, бидејќи се' што вклучува се користи. Има еден убав на авент
    Јас посебно ги купував работиве и многу поскапо ме фати, а се што има во сетот ми беше потребно

На Bicka77 и 0ли им се допаѓа ова.
  6. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мислам не ти треба сето тоа, јас грицкалка имам од се ова само искористено. Ножички не ми се практични, чешлињата се неотворени, термометарот фала му на бога не ми притребал ни пумпата за носе. Подобро купи си само основното (грицкалка, термометар) сега другото ќе си купиш ако ти треба.

На Snowflake92 и Bicka77 им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Чешле и четка имам, само четката досега сум ја употребила кога имаше малку сува кожа на главата. Чешлето уште не, нема коса за чешлање. Грицкалка имам, не сум ја употребила и засега така ќе седи, нокти сечам со ножички и ми се побезбедни за сечење, посигурно се осеќам со нив.
    Четка напрсток сега купив, а 7 месеци има, да ја имам кога ќе му излезе запче.

На Mila_Skopje и Bicka77 им се допаѓа ова.
  8. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    јас користм нозички и ми се 100 пати попрактични, термометар исто и го користам при вакцинација да не ми качи тем и е корисен и мораш да имаш؛ Пумпица исто ја користам и ќе ја користиш бар до 3 мес бидејќи не е за шмукалка мало е а ќе има мрсулчиња؛ Се на се јас имам сет и го искористив маХ

На Bicka77 и 0ли им се допаѓа ова.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Јас мислев не треба со грицкала мало е се мачам со ножици (facepalm)
    Добро што кажавте

На ni.na му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Ооо јас неможам со ножици, додека спие до грицкалка го средувам:)

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Денес си нарачав од Мк павловичева крема за бебче, мислам дека е подобра од пенатен. :)

Последна измена: 13 декември 2020
    На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Оние мајки кои користат Ад, по колку ви пијат бебињата на нивна возраст? Моето е 2 месеци, некогаш 120,некогаш 150... сите шишиња се до 250мл, па ме интересира дали понатаму пијат и повеќе од 250 :D и дали секогаш е на 3 часа преку ден ?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Синчево е 2м и 1н пие 150мл вода готов оброк 170мл на 4ипол отприлика саати преку ден навечер врзува 5-6 саати сигурно за јадење
    Давам како што бара некогаш поише некогаш помалце саати

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    3 пуни месеци сме ние на 4 саати пие по 170мл готов оброк :) 250 би пиеле кога ќе се воведува оброк во дневно јадење и ќе има поголем размак :)

15. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    4 месеци 170 готов оброк на 3 часа преку ден навечер на 6-8 часа

16. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Ако го имал некој овој проблем барам искуство како го решил. Беба од раѓање и солзи десното окце. Прво ни рекоа со чај од камилица да го мачкаме но не и помина. Потоа ни препишаа торбекс капки, ни од тоа не и помина. Сега педијатарот е позитивен и нема каде да ја носам а окцето на сабајле и е залепено од гурделчиња. Што да правам?

17. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    И моево има гиралки ни рекоа само превриена вода со стерилна газа нежно поминуваш неколку пати во денот, ете веќе скоро и да нема

18. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Навечер колку саати сврзува? педијтар ми рече да давам на 3часа денски за да спие повеќе навечер

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.301
    Допаѓања:
    19.107
    Навечер 5-6 саати врзува со спиење
    Ама он спие од 18ч до 08 тера со станување за млеко секогаш различно бара

20. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Мора консултација со педијатар, обратете се кај некој друг. Но, веројатно би ви дале Цитерал 3мг. Не треба да се одложува инфекција на очи.