Исто ваква кожа на образите,а некогаш и на пределот на стомакот и грбот и се правеа на мојата.Земав еуцерин атопи контрол и сум презадоволна.Веднаш по првото мачкање имаше подобрување и сега редовно со тоа ја мачкам по целото тело.Ти пишала и Оли штом има тестери на еуцерин пробај за да не даваш пари бидејќи не се ефтини ваквите креми.
Многу брзо сакаме да пораснат. И јас исто секој ден чекам нови работи да прави, не се сеќавам со првата како одеше по месеци ама и не се замарав толку и се си дојде на место. Бебето е 3++ и почна да се пружа по тропките кога и ги подавам, ама онака несигурно и се тресат рачињата ќе фати и право во уста, па и паѓа и веднаш се нервира. Има една омилена тропката е како топка со дупчиња па ќе ги заглави прстите во нив и не и паѓа си ја гризе малку подолго. До пред некој ден неможеше и устата да си ја погоди, значи менуваат брзо ќе учат нови работи. Јас се мислам за вртењето од грб на меше и обратно кога почнуваа?
Женски се породив во среда, требаше утре да си одиме смс заради инфекција ке останеме уште 3 4 дена. Малата почна да цица, млеко имам слабо и давам и дохрана. Плаче многууу , ко да има гасови неможам да ја смирам никако, ме фаќа паника. Дали вашите малечки на 3 4 дена правеле исто ?
Истооо уште во болница се грчеше, им кажував на сестрите ми се смееја. Еве сме дома уште сме со грчење
Моето од втроиот ден во болница почна цела ноќ вриштеше и се стегаше. Цела ноќ сум шетала низ соба со бебето во раце мислам на цел оддел само од него ечеше,за среќа после два рри емсеци се смири мешето целосно ќе помине само треба нерви и трепение. За млекцето течности многу и чај за доилки или лактил мислам се викаа таблетите и смирени имаш група доење пиши таму ако не си за совет. И честитки за бебенцето, да расте големо среќно и здраво
Живо и здраво да е! Прво, биди смирена. За инфекцијата ќе и дадат антибиотик. Можеби ќе ти ја носат само задоење, а може и ќе ти ја оставаат повеќе. Секогаш кога е кај тебе ставај ја на града да цица, ако нема млеко. После 2-3, па и 5 дена може да надојде. Кога ќе осетиш дека надошло, дека градите ти се тешки и топло ти струи низ нив, кажи им насестрите или на педијатар, за да ја остават да цица. Дохрана ќе и даваат и без тоа. За плачењето, чувај ја на тебе. На гради легната нека спие. Ако можеш легната на страна и малата до тебе нека цица. Во твоја близина ќе е посигурна и ќе спие мирно. Внимавај да не заспиеш да ја поклопиш. Ако не можеш, ти се спие, бебето во неговото креветче. Имај трпение и биди смирена, те осеќа бебето.
Дали вид со над 2м бебиња ги дежите вака исправени? Сака да го шетам да си разгледува да пипка да гледа низ прозор нејќе легнато а сеа свеки ме наплаши ќе сум го превиткала а гледам на нет дека додека се држи главче и газе?
Јас ќерка ми уште на 40дена ја држев исправена и мене ме осудуваа како сум ја држела така толку мала, ама она беше бебе и сеуште е што воопшто не сака да лежи да биде подлегната на грб.
И син ми нејќе гледам не сум ја стајла сликата на ова мислам баш ќе видам по нет ортопед дали има пишувано за ова ама кога нејќе инаку а пази ми вика шетај го во кенгур исто е
И јас како елче нонстоп исправена ја држам. Легната додека си леже на кревет, штом почне да плаче ја кревам исправена бидејќи легната се тегне, кенка а така си разгледува. Мене поубаво ми е кога ја држам со лицето на напред, со грбот потпрена на моите гради. Може грешам ама сама сум нема кој да ми дели ,,совети,, па си терам како сакам
И моево е нон стоп исправено и да гледа. Нема шанси на грб да го легнам. Дигнат само и со тоа главчето како тие кученцата во кола што им се мрдаа главите. Ист е отворил очи што мислиш 6 месеци има. А богами и физички е толкав
Еве и тука да прашам, дали имал некој искуство да сподели со д-р Димитар Споа. Сакам да закажам во Стумица во Ре медика за прв ортопедски преглед на новороденче
Слободно држи си го како што сметаш дека на бебе му е убаво.. Јас од 40дена го држев исправено и сега сме 4+ почнав и по малку д го седнувам кај мене на нозе и кај мене имаше такви коментари па сега дека го седнав ауу ќе ме отепаја ако татко му прв го седна.. Тој сам се иаправа се напрегаза да седи али не е уште способен сам да се држе се поклонува што би рекла јас на напред... А и незнам зошто не сме да се седни од 4+м? Избегав од темава али ако знае некој нека ме просветли
Од 4 до 7 мес се учат да седат бебињата независно така да сметам дека не е проблем. Еве и поискусните мајки нека споделат ама јас на твое место ортопед би посетила чисто за проверка џабе бабиштава само дрндаат. Офф топик и ја Мајка ми пред некој ден го чуваше имав работа се враќам го изнатуфкала во џемпер и 2 пара панталони а дома 24 Ст ми е. Леле ќе ја утепав и уште ладни му биле рачињата а бебе нема циркулација на раце. Абе не можеш да се докажеш
И ќерче вака ја држиме уште од раѓање сега веќе си се одбива со главчето (нормално, и го придржувам позади за да не се одвали) И педијатар ми рече слободно секако држење само главчето да се држи стабилно