Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    217
    Риластил да побарате во аптеката ани фарм во капитол

На EmiliEmili му/ѝ се допаѓа ова.
  2. EmiliEmili

EmiliEmili Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2016
    Пораки:
    187
    Допаѓања:
    442
    Која цена е знаеш ли

3. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Негде 1200 ден мислам кога барав за моето

4. Dua!

Dua! Истакнат член

Се зачлени на:
    17 февруари 2020
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    470
    Исто ваква кожа на образите,а некогаш и на пределот на стомакот и грбот и се правеа на мојата.Земав еуцерин атопи контрол и сум презадоволна.Веднаш по првото мачкање имаше подобрување и сега редовно со тоа ја мачкам по целото тело.Ти пишала и Оли штом има тестери на еуцерин пробај за да не даваш пари бидејќи не се ефтини ваквите креми.

На Brpbrp, EmiliEmili и 0ли им се допаѓа ова.
  5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Многу брзо сакаме да пораснат. И јас исто секој ден чекам нови работи да прави, не се сеќавам со првата како одеше по месеци ама и не се замарав толку и се си дојде на место. Бебето е 3++ и почна да се пружа по тропките кога и ги подавам, ама онака несигурно и се тресат рачињата ќе фати и право во уста, па и паѓа и веднаш се нервира. Има една омилена тропката е како топка со дупчиња па ќе ги заглави прстите во нив и не и паѓа си ја гризе малку подолго. До пред некој ден неможеше и устата да си ја погоди, значи менуваат брзо ќе учат нови работи. Јас се мислам за вртењето од грб на меше и обратно кога почнуваа?

На Monella му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KiviOdMaldivi

KiviOdMaldivi Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2018
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    217
    За тестер мислев.А побарај и мустела,они обично имаат тестери

7. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Дали е цо ред да го ставам да спие во ќебе плик? Од утре 3та недела почнуваме

8. Molly.dolly

Molly.dolly Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2019
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    123
    Женски се породив во среда, требаше утре да си одиме смс заради инфекција ке останеме уште 3 4 дена. Малата почна да цица, млеко имам слабо и давам и дохрана.
    Плаче многууу , ко да има гасови неможам да ја смирам никако, ме фаќа паника. Дали вашите малечки на 3 4 дена правеле исто ?

9. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Истооо уште во болница се грчеше, им кажував на сестрите ми се смееја.
    Еве сме дома уште сме со грчење

10. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Моето од втроиот ден во болница почна цела ноќ вриштеше и се стегаше. Цела ноќ сум шетала низ соба со бебето во раце мислам на цел оддел само од него ечеше,за среќа после два рри емсеци се смири мешето целосно:lol: ќе помине само треба нерви и трепение. За млекцето течности многу и чај за доилки или лактил мислам се викаа таблетите и смирени имаш група доење пиши таму ако не си за совет. И честитки за бебенцето, да расте големо среќно и здраво

На Molly.dolly му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Живо и здраво да е! :)
    Прво, биди смирена. За инфекцијата ќе и дадат антибиотик. Можеби ќе ти ја носат само задоење, а може и ќе ти ја оставаат повеќе. Секогаш кога е кај тебе ставај ја на града да цица, ако нема млеко. После 2-3, па и 5 дена може да надојде. Кога ќе осетиш дека надошло, дека градите ти се тешки и топло ти струи низ нив, кажи им насестрите или на педијатар, за да ја остават да цица. Дохрана ќе и даваат и без тоа.
    За плачењето, чувај ја на тебе. На гради легната нека спие. Ако можеш легната на страна и малата до тебе нека цица. Во твоја близина ќе е посигурна и ќе спие мирно. Внимавај да не заспиеш да ја поклопиш. Ако не можеш, ти се спие, бебето во неговото креветче. ;)
    Имај трпение и биди смирена, те осеќа бебето. :)

На Molly.dolly му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    19.108
    Дали вид со над 2м бебиња ги дежите вака исправени?
    Сака да го шетам да си разгледува да пипка да гледа низ прозор нејќе легнато а сеа свеки ме наплаши ќе сум го превиткала а гледам на нет дека додека се држи главче и газе?

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Јас ќерка ми уште на 40дена ја држев исправена и мене ме осудуваа како сум ја држела така толку мала, ама она беше бебе и сеуште е што воопшто не сака да лежи да биде подлегната на грб.

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    19.108
    И син ми нејќе гледам не сум ја стајла сликата на ова мислам баш ќе видам по нет ортопед дали има пишувано за ова ама кога нејќе инаку а пази ми вика шетај го во кенгур:D исто е

Прикачени фајлови:

На ni.na и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  15. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    И јас како елче нонстоп исправена ја држам.
    Легната додека си леже на кревет, штом почне да плаче ја кревам исправена бидејќи легната се тегне, кенка а така си разгледува.

Мене поубаво ми е кога ја држам со лицето на напред, со грбот потпрена на моите гради.
    Може грешам ама сама сум нема кој да ми дели ,,совети,, па си терам како сакам :D

На Thallia, Chikitaa, elcezelce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    И моево е нон стоп исправено и да гледа. Нема шанси на грб да го легнам. Дигнат само и со тоа главчето како тие кученцата во кола што им се мрдаа главите. Ист е:) отворил очи што мислиш 6 месеци има. А богами и физички е толкав:)

На Izzy_0504, Monella, Chikitaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. tulip-K

tulip-K Истакнат член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    65
    Еве и тука да прашам, дали имал некој искуство да сподели со д-р Димитар Споа. Сакам да закажам во Стумица во Ре медика за прв ортопедски преглед на новороденче

18. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Слободно држи си го како што сметаш дека на бебе му е убаво.. Јас од 40дена го држев исправено и сега сме 4+ почнав и по малку д го седнувам кај мене на нозе и кај мене имаше такви коментари па сега дека го седнав ауу ќе ме отепаја ако татко му прв го седна.. Тој сам се иаправа се напрегаза да седи али не е уште способен сам да се држе се поклонува што би рекла јас на напред... А и незнам зошто не сме да се седни од 4+м? Избегав од темава али ако знае некој нека ме просветли

На Snowflake92 и Milkiway им се допаѓа ова.
  19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    19.108
    Од 4 до 7 мес се учат да седат бебињата независно така да сметам дека не е проблем. Еве и поискусните мајки нека споделат ама јас на твое место ортопед би посетила чисто за проверка џабе бабиштава само дрндаат.
    Офф топик и ја Мајка ми пред некој ден го чуваше имав работа се враќам го изнатуфкала во џемпер и 2 пара панталони а дома 24 Ст ми е. Леле ќе ја утепав и уште ладни му биле рачињата а бебе нема циркулација на раце.
    Абе не можеш да се докажеш (facepalm)

На ni.na и kjofti4 им се допаѓа ова.
  20. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    И ќерче вака ја држиме уште од раѓање :) сега веќе си се одбива со главчето (нормално, и го придржувам позади за да не се одвали)
    И педијатар ми рече слободно секако држење само главчето да се држи стабилно

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.