Се консултирав со педијатар, рече штом го дојам, може и да не префати или лесно да помине, ако се најде некој во слична ситуација, да знае.. поздрав
И јас така знам дека имунитетот од мајката демек го штити детето до 6 месеца,еден педијатар така ми има кажано демек колострумот првото мајчино млеко и воопшто мајчиното млеко го штитат бебето од многу болести за разлика од Ад е сега колку држи вода не знам ми го имат тоа кажано
На бебињата уште во стомакот им пренесуваме антитела кои во првата година ги штити од сипаница, нема многу врска дали ќе се дои или е на ад млеко. Моето синче само што наполни година и после некој ден му изби сипаницата а уште го дојам. Си помина релативно лесно, без температури итн, највеќе беше исфрлан на стомакот и нозете, го бањав повеќе пати во денот со сода-бикарбона во водата (еве уште една примена за содата) за да не се чеша, го мачкав со крема со цинк-оксид во составот, на рацете му ставав чорапи да не се чеша и му помина за 14 дена. Сега барем нема да мора да се вакцинира и ќе си има доживотен имунитет.
meu и ние не сме какни од вчера еднаш имавме запек па стававме и чепчиња сега исто ја гледамсе напнува ама нема многу јаки грчеви па ќе оставам да видам, нас тоа ние од дохраната . Имено сакав да прашам некоја од мамичките која користи аптамил малава е тешка 2870 ама некако 60 мл не и се доста кога нема млеко воопшто а тоас е навечер вчера и стаив 90 мл и си ги искрка а натабелата стои до 3 кгда се дава 60 мл 7 пати денес гледампак таков проблем ќе имам совет некој ?
ние користиме нан и на почеток се ориентирав по кутијата и го прегладнев детето почна зелено да кака. пробај неколку пати во денот да и даваш повеќе млеко па види, ако осетиш дека уште сака давај и ги сите оброци по повеќе некои деца јадат помалку некои повеќе.
И ние имавме еден ден запек, но со масирање на мешето детето се искака, и сега секој ден ја масирам. И јас давам дохрана( неделно најмногу 10шишиња), водичка не давам, само чајче бекутан преку еден ден или зависно колку ќе има потреба. Гледам повеќе да е на мајчино млеко, но кога немам неможам да ја држам гладна и да ја оставам да вришти. Јас по кутијата никогаш не сум се водела. Уште првиот ден кога си дојдовме дадов АД, но тогаш мерев со шприц, така ме научија во болница, а потоа си продолживме со шише. Јас и давам да јаде колку што сака, а ако гледам дека се лигави , а во шишето има уште, не ја терам со сила. Но обавезно пред тоа цица, оприлика си знам уште колку може да е гладна, па зависно од тоа спремам и количина. P.S. Ваму гледав како да ја масирам http://www.youtube.com/watch?v=vseuKsNG ... re=related
meu супер сте вие јас додавам скоро после секо подој едино утринскиот кога градите ми се најполни се случува без тоа да помине иначе нема шанса си бара ручкање , во болница наводно мереа колку исцицува и излезе 10г по подој што е многу малку ... сега има за нијанса повеќе млеко ама недоволно ,а навечер иако е на градаси ја пие цела доза веројатно зашто градите се скроз празни
еееее ко ми ги мереја мене подоите 20 гр во 8 дена(по 8 подои дневно) најмногу имаше исцицано. и некни ко ојдов на болница ко му кажав дека сум со ад ми се откачија ,,ние младите мајки одма сме се одкажвале, па како сме сакале ние одма да цица бебето и одма да има мајката млеко,,
Леле ме изнасмеа не мене не ми рекоа ништо ми рекоа во ред и додадоа дека ќе добијам млеко а мајката додека нема млеко ако не дохранува што треба да праи детето ? Дај Боже стварно да си надојде и се ќе биде поедноставно...
мамички син ми има запек веке 2 дена и мн гасови значи гасови има постојано и постојано се стега на мајчино млеко да не знаете некој лек инаку тој е месец и 1 недела,го пие бецутан чајчето ама нз дали наеднаш да му ги дадам тие 100ml или цел ден по малку?
треба во текот на денот да испие 100 мл ама ако сака поќе нека пие, па не му давај после зависи колку испило па можи и ќе се искака така. а во меѓувреме пробај со топломер
Мене ме советуваа и со стапче за уши убаво намачкано во павловичева. Отпочеток се прават кружни двежења околу дупчето на газето, а потоа полека се брцнува внатре(само да се внимава да не биде многу длабоко).
со стапче за уши со гранче од сардела со топломер абе со шо било само да си се искака. јас од искуство знам колку е неубо кога не си покакан
Меу јас веке го правев тоа и го олеснував ама матичната ми рече дека не било добро тоа мрзливи ке сум ги направила цревцата јас сама го импровизирав тоа со ушалќето и павловичева и сеа нз што да правам прво имасе 3 дена запек го олеснив па потоа пак 3 дена го олеснив сеа има 2 дена нз што да кажам и чаре да барам докторката и вика сам ке си се искакал ама нз некако тешко изг а плака и се напнува а мн е мал за да му давам некој лекови за да го протерат.поз
не лекови никако поарно секој ден со топломер отколку со лек.и мислам дека неможи од то мрзливи цревата да станат то е надворешно само да му олесниш за напон да добие.
Тоа не е лек, дури не е ни чепче за какање. Ќерка ми еден ден се немаше искакано па не оставив сама да се искака. Поарно тоа да го направам од колку отрови да си собира во себе. Јас многу се плашам од запек, и не ми е ни малку сеедно кога ја гледам како се напнува , се мачи, а неможе да кака. Гледај да воведуваш и што повеќе вода, чајче. Обично децата кои се на АД имале ваков проблем, но не изостануваат и оние на мајчино. Јас кога ќе ја видам дека се мачи обавезно давам Еспумисан и и го масирам мешето(неколку пати дневно). Од кога ја масирам редовно немаме големи проблеми со грчеви и какање, многу полесно поминува се, за разлика од порано кога детето зајдуваше од плачење.
Еспумисан а што е ова и ако е некое чајче дали докторот ви го препорача ова инаку за грчеви ние имаме капки кои помагаат и на најјаките грчеви ги набавивме од Бугарија САБ СИМПЛЕКС се викаат 300 ден се капките се даваат на 3 саати или кога ке почне да плака бебушот по 15 капки а за масажи го масирам ама не сака да се искака нз меу страв ме фака после тоа што докторката рече немој да направам некоја белја ако не се искака и утре ке брцнам пак така
Еспумисан се капки. Читав за нив искуства на нет, а ми ги препорача и патронажната, само она ми кажа да дава пред секој подој по 25, а јас давам дневно еднаш или два пати по 20(не ми се дава повеќе).
а за што слушат тие капки ма да ние пиеме и сируп и капки во уво и нос ставаме имаме инфекциичка на носето па затоа ни дадоа сируп ни се воспали ушенцето дете вришти јас мислам гладно е а имам млеко оно др било мене никој ми нема спомнато за тие капки де појасни за што се инаку вчера го видов линкот за масажи кој го имаш поставено и баш е супер мене истите везби ми ги покажа и докторката инаку и на рачињата треба да се масираат за да ги отворат (меу јас и ти бремени заедно се тресевме јас со морален царски ти со итен царски се некако не напага иста раб )