Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Епа такво си е детето؛ Ако и се јаде и те како ќе знаеш؛ Најди го др Сајковски на 0 плус емисијата на youtube и слушај го мн корисни совети дава؛

На mar3q му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Како минимум 1кг првиот месец? И нели зависи од машко/женско и од тоа дали е на Ад или на мајчино? Ќерка ми 900 гр имаше напреднато за 1 месец од родилната тежина (со доење) па педијатар ми рече супер е.

3. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Па добро 900гр не е нешто мн ниско؛ И моето беше толку ама имаше золтица؛ Ама 600гр нљ пример е малку؛

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Знаете ли каде да најдам траки за коса за бебиња со големи машни? Како на сликата или слично

Прикачени фајлови:

5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.304
    Допаѓања:
    19.108
    Алиекспрес ако ти се чека

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Моето околу 600 гр качи првиот месец, се роди 3280, машко, комбинирано ад и цицање.
    После по 1 кг до кај 4 месеци, па после помалку качуваат.

@mar3q На колку време даваш ад?
    Дали ја ставаш да цица пред ад?

7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.249
    Слушај совети од педијатар мада, јас имам проблем со нејадач бебе, па и фали кг и пол до годината и не ствара мојава докторка толку паника, а ја се изедов од нервози.Не знам кој ти е педијатар ама би ти ја препорачала Марина од Ремедика ако си во Ск.
    Со внатрешноста на устето се е во ред? Да не има некоја афта или нешто што му смета?

8. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Лолипоп кидс аксесорис види на инстаграм

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.933
    Допаѓања:
    18.831
    Некои бебиња имаат повеќе секрет, и синко има. Нормално е.
    Искрено, и јас мислам дека е малку.
    Барај второ мислење. Мин 600 гр месечно треба да качува, не е далеку од тоа. Можеби си е такво бебето. Ама побарај уште едно мислење.
    Можеби треба да смениш млеко.

На LucyLu и mar3q им се допаѓа ова.
  10. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Проверија нема ништо во вн на устата. Не сум од ск но ке закажам за педијатар и ортопед во ре медика во јануари

11. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Цица. Ад пие на 3 часа. Се случува после цицање да испие 150мл. Секогаш после цицање си е гладна.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Откако му падна папочето и заздрави местото. Му ставам тетра под него и две тетри под глава како перниче зашто си се врти и пие од водата ]:) За плакнење го земам во раце и мм го полева со вода. Има и сунѓери да го легнеш на нив ама ќе треба почесто да ги менуваш. Вака е сосема ок.

Да, после секое бањање. Додека се помали може да биде бел и тоа се остатоци од плодова вода во каналите, а покасно станува жолт.

Супер штом цица, па пие ад. Дали има чести столици и дали ти внесуваш повеќе растителни влакна?
    Како и да е, секое бебе е различно и плус викаш активно е. Сепак на почеток качуваат повеќе и јас мислам дека 2кг се малку, но ако детето си е весело, крвната слика добра сигурна сум дека е во ред.

На Lovebug01 и Осе им се допаѓа ова.
  13. Ivona S

Ivona S Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2019
    Пораки:
    166
    Допаѓања:
    209
    Братучетка ми е специјалист доктор во Америка и ми кажа тие бебиња што се родени испод 3500 грама од 800-1000 грама месечно треба да качуваат, а тие над 3500 грама по 600-800 грама.Еве и слика за ниска, просечна и горна тежина

Прикачени фајлови:

На Fatalnata, Milkiway, Izzy_0504 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    @Milkiway Купете си пластична подлога, малце поткрената. Ние ја добивме на поклон, го полнам коритото до пола, ноџињата и се во нозе, а главчето на суво, маж ми полева јас бањам. Малата ужива, се смее (2ипол месеци сме) Додека ја држевме во раце на почетокот се препотував да не ми падне, башка и на неа не и беше згодно плачеше. Врз пластиката ставам тетра. Бањањето воопшто не ни е стрес туку уживанција. Вакво ко на сликата, само за поголеми корита е, мрежичката е добра дур се помали. Мислам дека во локо кроко ги гледав

Прикачени фајлови:

На Milkiway, Lovebug01, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Нормално е, битно е да појавува интерес за работи што се над неа. Пробај да ја ставаш во baby jym, ние така почнавме. Сеуште не ги фаќа играчките над неа, ама прета со рачињата, ги гледа ги удира кога намерно кога ненамерно.

16. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Д се надоврзам за ушињата? Му ги бришам само со пешкирче на бањање и некат ако има жолтичко во школката знам надворешно со чепкалка за уши малку но внатре не ми рече педијатарката, до кога не смееме? Пошто гледам има малку ко секрет внатре и ме нервира ко валкан да ми е:D

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Долна граница е 4.800 а таа е 5.300

На SkarletOHara, Izzy_0504 и Осе им се допаѓа ова.
  18. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    На 2 дена кака а секоја пелена и е мочана. Јас мислам од што е активна и мн малку спиеше до скоро (по 10 часа во едно деноноќие) е слабичка бидејќи троши калории

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И мојот е секогаш гладен после цицање, и ден денес. Ти биди си упорна да цица секогаш пред ад, колку-толку ќе си пие и мајчино.
    На почетокот, првиот месец разбирливо може да е да не качи многу бидејќи паѓа на тежина дома кога ќе си дојдете. Кај мене продолжи да не качува, па мораше да му се зголемува количината на ад. Но потоа фати да качува по 1 кг. Да не ти додавам и јас сега дополнителни грижи што не качува повеќе, ќе се консултираш со педијатар.
    Не знам другиве деца што се само на ад по колку пијат на 4 месеци, но 150 е океј, само можеби треба сите оброци да и' се по толку.

Уште ова. Дали ноќе се буди да јаде? Прашувам бидејќи се случува ако ноќе не станува за јадење, може да не качува. Ноќните подои се доста важни за деца што не качуваат многу килажа. Ако не се буди за јадење, мислам дека треба да почнеш да ја ставаш да цица, а мажот ти да прави во меѓувреме ад. Во спиење ќе си исцица и ишмука од шише, а ќе качува килажа.
    Мене градите ноќе ми пукаа, немаше потреба од ад. Ќе се разбудеше за цицање, а ако не станеше сам, му бутав цице во уста, двете ќе ги испразнеше и ќе продолжеше да спие. Само така качуваше како што треба.
    Колку пати се буди ноќе за јадење?

Последна измена: 24 декември 2020
    На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јас чистам се што се гледа, ја ставам чепкалката и во ушниот канал и вадам, нормално површински.

На Chikitaa и ni.na им се допаѓа ова.