Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    ја неможам некако да се разберам со оваа мојата , и реков да дојдам да ја мериме ( зашто се мачиме со цицањето ) вика не рано е , ја прашав за овие колиеф ми вика рано е , само пробиотикот и по потреба чајче .... незнам некогаш навечер дали грчеви се дали гладува бебево , некои денови ќе полудам од нервоза ...

2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Како рано е ?
    На почеток прва контрола за 7 дена па после пак се така до 1мес па после се месечни
    Од скопје ли си?
    Ако да оди систина ремедика ако имаш можност ако не јави се кај паскалов прима бебиња и ќе ти води контроли редовно.
    Не е рано за капки чим има грчеви.

Друго, ако имаш вага измери се ти па соблечи го бебе по пелени во раце и отприлика ќ ќе видиш дали напреднало. Секако пелените ако редовно ги полни напредува.

Ако се грчеви ќе се витка ќе се црвенее... ако е за млеко ќе плаче со поголем интезитет нема да прекинува. Слично е ама ќе ги увидиш разликите. Ако се смирува со нишкање и во раце не е глад.

Друго што можеш да пробаш е ноќе да дадеш ад или измолзено твое 90мл и да видиш ако спие 3-4часа значи не се грчеви...

Не се секирај давај му капки за чај почекај

На ..barbie.., naturallmess и Leksikon им се допаѓа ова.
  3. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Да ве прашам
    Доколку вашите бебиња имале рефлукс, кои ви беа симптомите? моето многу плачи кога ќе ја легнам за успивање или општо на таа позиција кога лежи на грб
    повраќа често и многу узрига дури и 1-2 часа по јадење.
    не знам што и смета ;(

4. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Моето едно бебе имаше рефлукс, го забележаа додека бевме во болница таму примаше терапија и дома продолживме уште една недела да давам Омезон... ми препорача педијатарот да спие на подигнато не на рамно... откако ја прекинав терапијата го следам но засега е добар, не повраќа и нема киселини.
    Пробај да го ставаш да спие на подигнато и после јадење подолго време држи го исправено...мене така ме советуваа и немав проблем... со лесно

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. naturallmess

naturallmess Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2018
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    3.702
    од Скопје сум , понеделник ќе одам кај друг педијатар веќе се слушнавме се договоривме, за мерењево на вага уште одма ќе пробам фала ти најмногу :l:
    пробавме со АД 30 мл како дохрана и спиеше 4 саати без мака , што сум 90% сигурна дека е гладна затоа сакав да ја мерам , во петокот зборев со докторот за тироидната , ми напомна и пред пораѓај дека може да ми направи дијагнозава проблем со лактација , ќе проверам и хормони да видиме на крај што ќе излезе :|

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    @Alishan30 за какиве - веќе ти кажаа за краставиците и зелениот зеленчук. Брокула и карфиол исто знаат да прават револуции кај бебе.
    Плус, бебето сега сигурно многу се лигави, па во каките и лиги, мрсули, шлајм итн.
    Ако е еднаш златно зелено, нема гајле. Ама ако станува се позелено, тогаш има нешто.
    Мислам дека немаш простор за грижа. Следи само. ;)

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Јас така давав на почетол 30мл дохрана а пред тоа цицаше немав доволно. Сега сме само на ад ама кога гледав дека е ненајаден зголемував дохрана
    Ќе видиш баш колку напреднало

На naturallmess му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2019
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    616
    Cajceto go davame so mleko.Dali ke ima efekt ili da go davame posebno so vodicka.

9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Искрено не знам
    Знам дека може во млеко да се меша но јас би посебно измеѓу оброк попладне...

10. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Нас од болница откако не испуштија, ми рекоа да користам колиеф/колипреф и рекол/биогаја.
    И мене некогаш ми се случува да не знам дали е гладен или грчеви се. Види дали ги витка ноџињата, бидејќи викаат дека тоа е индикатор за грчеви. И ако не си сигурна дај и да цица или млекце (зависно на каква исхрана сте), ако цица/пие со сласт и после тоа се смири, значи била гладна.
    За грчеви, педијатарот ми рече да го ставаме на стомак, свртен со неговото меше накај нас, така ќе се стопли, а и ќе се смири.

Последна измена: 28 декември 2020
    На Thallia и naturallmess им се допаѓа ова.
  11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.272
    Краставици т.е зелен зеленчук не се јаде до кај 6ти месец ако имате проблем посебно со грчеви. Иначе мојава беше какач и си остана какач, не сум имала мака за тоа, течно и беше и жолтеникаво.

На Alishan30 и eta им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.272
    Многу обилно повраќање, без разлика колку јадела и дали јадела. Мораш после јадење пола саат да ја држиш исправена, под душекот кај што спие да стави една перница под агол.

13. lemon8ejt

lemon8ejt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2019
    Пораки:
    749
    Допаѓања:
    3.271
    Мајки,
    Дали има некоја искуство со escherichia coli, кај 3 месечно бебе? Ние се намачивме со проливче и темп, веќе 5 дена (темп само 2 дена) па колку време да очекувам дека ќе трае? Никаков антибиотик не ни дадоа

14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    Не знам дали практикувате ама да ви споделам што правиме ние.
    Бебе ми е скоро 3м.
    Обично кога ќе се раскенка бидејќи избегавам во раце да ми е ( сега ми е тежок тек па понатака) му правам масажи со млека за тело и улје бебешко.
    Му пуштам класична музика голо по пеленка и го масирам.
    Од плачливо раскенкано бебе почнува да се опушта да се смее... моментално сме 12та недела 3ти скок и гледам дека ова има ефект бидејќи е многу по смирен.
    Ви предлагам да пробате масирањето не е повеќе од 10мин секако ако сакате и по пола саат галете се.

И е вистински бондинг посебно за вие што сте во депресија, сте откажале доење па сте поминале на ад и посебно за тие што имаат грчеви јас го масирам на меша одма прднува или се кака му олеснуваше многу а и мене навистина ми помогна да оствариме врска :inlove::l:

На 0ли, Fatalnata, Thallia и 16 други им се допаѓа ова.
  15. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Кога треба прв преглед кај матичен педијатар?

16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.504
    Допаѓања:
    8.922
    Јас на месец дена ја однесов.
    @Milkiway какво уље користиш и колку време го масираш? Масажи од youtube? Сподели ако имаш проверен линк :)

На Snowflake92 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    На картончето пишуваше на една недела и такаа и го носев.

На Mila_Skopje му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    19.110
    За масажата читав од овде има добрп објаснето http://www.remedika.com.mk/masaza-na-bebinjata-od-glavata-kon-pristite-na-nozete/

Еве линк од видео овие за грчеви си ги користам

оваа масажа доста помогна за грчеви

Само што тргнав маслото да го барам ми се појави постот ова го користам

Прикачени фајлови:

На BeLLaDona23, Brpbrp, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас како тебе. Штом почнува да кемка да е нервозен одма го соблекувам:D ужива да е гол.

На BeLLaDona23, Lovebug01 и Milkiway им се допаѓа ова.
  20. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Во агротехна, вага за мерење бебиња и дечиња до 20кг. на попуст е околу 2,100, ако имаш услови, земи си и забележувај си неделно по колку и дали качува, да не ја влечеш по лекари во ова време-невреме, ако е само заради мерењето.

На naturallmess и Bicka77 им се допаѓа ова.