Не се почнува пред 17 недели. Ако бебето си напредува убаво можеш да почнеш од 5 ипол-6 месеци. Но, од друга страна и ако расне брзо може млекото да не му е доволно, па да почнеш од 5 месеци. Мене од 4 месеци некако ми е прерано, јас на 4 месеци уште не го ставав да седи. Зависи од детето дали убаво го држи главчето, дали покажува интерес за храна. И јас како Оли би ти рекла да не брзаш зашто после нема да излезеш од кујна
Уф, штета што малиот не ми дава ни да го допрам до устата, баш би сакала да го сликам. Буквално се гледаат бели заби како под проѕирна ципа Иначе, кога почнуваат да излегуваат прво потекуваат од горната страна на непцето, вака од страни ништо нема.
ова е најблиско нешто што најдов кога белко се покажува под непцето , може и 5 до 6 дена да му треба да искочи забчето
И ти се сумјаш? Малиов полуде овие денови а горните на непце му се оцртани баш пишувавме во темата "Итно" Цело време рачето му е во уста се лигави и закашлува...се ова на нет го пишува како симптом
Исто и исти и се кецовите горни како на сликата од @naturallmess долните не можам да видам одма плази јазик ко ќе пробам.
Па не цело време,може одеднаш сред цицање да почне да вришти. Ама сепак и до детето е ,мора да земеме во предвид дека пуфла моја и општо ретко плаче. И грчеви и несоници па и вакцини освен првата минута ко ќе ја боцнат без плачки поминавме ,и се надевам и со забите ќе е така. Исто кога цица знае за стисне и да влече ,викам среќа уште што нема ,тоа со заби ако ми го направи отидоа брадавиците толку е силно. И со рацете се фаќа исто за непцето и влече,мислиш сака да го откорне.
Јас морав со видео да видам поубаво зошто ми го плазеше јазикот али све живо и диво гризе и лиги по ламинат све точки точки има јас па се чудев од што е случајно видов како доле да е потечено па ми падна сомнително башка што се дере нешто деновиве чуден е таков да не кажам див али убаво му е до прст кога му ја чешкам долната вилица Лиги на сите страни секој ден џогирам навечер кога го шетаме од соба во соба не се приметува дека му течат во темница Буквално вака прво тенкото од вилицата и од внатрешна потечено му случајно го приметив он си бута цело време раце ама со прстите си ја трие долната вилица и сите глодалки за 3+ ги џвака
Да, му давам 20 минити да цица, па млеко и ја пие истата количина зовриена вода 140 мл, а подготвен оброк 160мл. Дали водичка да давам и по колку, бидејќи сме на Аптамил АР, а доста е густо тоа млекце? Педијатарот ни рече дека имаме рефлукс и поради тоа сакам побрзо со храна да почнам. Инаку три оброка ад давам, а остатокот е доење. Вчера ми потповрати/пообилно бљуцна и од адаптираното, а и после доењето кога го ставив на мене за да ждригне и тоа ми направи стрес. Вечерта 2 ипол часа по пиењето на аптамилот низ нос почна да му излегува млекце малку и ме исплаши.
Не му треба вода, си цица и тоа му е доволно. Со вода почни кога ќе почне со кашички. Млекото му е и храна и вода. Не се откажувај од доење пред ад, сега мислам дека му е ново ова и можеби каде повеќе од тоа што е навикнат досега. На овој начин повеќе ќе цица, а помалку ад може да даваш штом го повраќа вишокот. Дали плачеше после тие 20 минути цицање? И дали сам се тргна или ти му прекинуваш подој?
Имам 4 дена веќе проблем. Подоите одат вака: 23ч навечер, па 3-3ипол, па 6ипол-7, па 10ч, па 13-14ч и толку. Потоа има проблем, поминуваат3, и 5, и 7 часа, таа, кога ја ставам на града вришти. Воопшто не повлекува да цица. Пробав и со и без силиконска, пробав и со дохрана. Нема шанси да фати и да цица, ниту шише АД. Веднаш плаче на цел глас, до зајдување. Цуцла и раце шмука со сласт. Не е настината, не сум нервозна, пробав и со шприц измолзено да и дадам, одвај со плачки 30мл испи. Се оболев овие денови. Килажата пред 4 дена, и по 4 дена е иста-стагнира. Ми е страв дека ќе намали. Уште 2 дена и завршува 3от скок. Преку ден си е весела, гуга, се смее, се е ок, само кога нудам да цица е хорор. Јас веќе не се чувствувам добро од нервоза зошто и е вака. Со педијатар се консултирав, ќе следиме до понеделник, ако не ќе правиме и лабораторија. Мисли дека биоритамот како што и е пореметен за спиење, исто и е пореметен и за цицање сега. 3 пати во овие 4 дена имаше каки и тие се темно зелено-жолти. Искуство слично дали сте имале? Незнам ова, навидум се е нормално а многу саати ми изгледаат. Моментално 6 часа е гладна, пробав 3 пати полека да и дадам да цица, и песнички, и игри и се и 3те пати ми се расплакува и не се ни потрудува да повлечи на цице.
Си и ги проверила непцата? Син ми е многу нервозен 2 запчиња горе му се познаваат непцата отечени кака зелено. Е сега кај него се зголеми апетит повеќе бара. Ама обично знаат и да губат апетит...
Ги проверив, не ми изгледаат како за запчиња еве 80мл испи дохрана, и нејќе повеќе. Ти по колку дохрана му даваш, и на колку часа бара?
@Alishan30 Да пробаш да најдеш друг начин да и дадеш да цица. Кога почна да прави вака Софи, шетав со цицката гола и ја нишав и пеев, таа допрена на цицка и полека полека ќе фатеше да цица. Или додека дреме тој период кога не јаде,легни до неа и понуди и, ќе цица во сон.
На 4часа 170мл готов оброк денски. Ноќе и он спие 6 часа врзува и после уште 4ипол-5 зависи По ова што го пиша мислам дека сте ок сега наредна недела сум на педијатар па баш ќе видам со темпово како напреднал
И стоечки пробав, во секоја положба , и нејќе, плаче. Кога не ја нудам да јаде не плаче. Незнам веќе, ќе следам викендов, ако не бива ќе правиме лаборатории
Така навечер, сака. Преку ден одма се буди и не е така убаво заспана, дремките и се по 20-30минути. Измолзив млеко, во стаклено шише може ли да го ставам во фрижидер да стои на одржување 2-3 часа?