Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Дааа. Дубалца и сл не.
    Доле на под.
    Мојов потседнува, и се турка наназад. На меше е најчесто доле. Не се врти уште ем е 5м, ама баш и тоа рече дека покрупни бебиња се потромави. :*

На Izzy_0504, 0ли и Alishan30 им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    А моето бебе зошто се тегни да се исправа? Во раце не ни лежи на нас навалена, се се исправа да види околината и од страна личи на седната.
    Ја враќам назад она се буни, кенка и пак се исправа:drunk:
    Нели е рано за вака? од страна кога ја гледам ко топче се прави и се ми е страв дека рбетот ќе го искриви:tmi:

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Штом и се доволно силни мускулите да се исправа ако не се претерува ништо нема да и се случи ткаа ги јакнат мускулите уствари ќ. И моето беше иста приказна и уште е никако не сака да лежи ни врз мене на стомак ни на грб ни на под сега откако почна да се врти сам од грб на меше го оставам на под додека се свртам тој веќе на меше се свртел и прета :|. Или се обидува да се испрсви на нагоре се подига глсва врат рамиња се повеќе . Штом си сакаат нека вебаат. Брат ми пак ништо не дозволуваа на бебето и на 6 медеци кога беа ортопедот им кажа дека била многу лабава да ја вежбале...

На Brpbrp, Izzy_0504, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мојава скроз се исправа, дури и во релаксатор. Баш на ортопед видео покажував. Стенка, се напиња и ете ја седната. Се врти од грб на меше. Нема 4 месеци.
    Кога ја носев кај Тони ми кажа дека е мн цврста и да очекувам да прави многу работи порано. На прв преглед и јадренца имаше.

@Milkiway првата точка е многу битна. Да седи со поддршка, значи не да лизга, не да се клати лево десно.

За мене 4 месеци се многу рано. 5+ да пробува е веќе ок за да стаса до оброк на 6. Го гледам моево. Кај бре да јаде сега. Бебе :)
    Интерес за храна не ми е јасно како би покажала. Се гледа и посматра. Шмати раце, подголтнува и се дави :rofl:

На Happyinlove, Izzy_0504, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Убав тој, голем батко :hug:
    Одмарај додека не се врти :D
    Мојов од 4 месеци се врти на меше и обратно. :sweat:
    Не е рано ако си го прави тоа сама, не ја враќај, нека вежба. Сè е океј што си прават сами без помош и без форсирање. После може да се зафати со вртење и да паузира со такво исправање. Додека не си ги фаќа ноџињата, да ги става во уста и да ги држи нагоре и не го извежба лумбалниот дел на тој начин, мислам дека има време. Сега нека јакне стомачни момата :D

На LadyC, BeLLaDona23, Izzy_0504 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    Скроз исто, како што опиша, и за јадренцата исто.
    1 недела се мојата и твојата девојка мислам разлика:inlove:

За вкусови на вакцини педијатарот ни рече, ако напредува добро, да биде само на доење до 6ти месец.
    Ако е се ок, тогаш ќе почниме со давање вкусови.
    Многу ми е малетка бе, за кашички, ѓуле мало:)

На BeLLaDona23, Milkiway, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ако не мора рано, не брзајте да давате храна.
    Возбудени сме за храната повеќе ние отколку бебињата. :D
    Најлесно е со млекце, после ќе киснете во кујна, не ви бега ни тоа :D

На LadyC, Mantub, Milkiway и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.234
    @0ли ќути почна и дури 2пати дневно да кака, од што така се напнува и свиткува, јача стомачни:)

На Milkiway, mal.ecka и 0ли им се допаѓа ова.
  9. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Кога сме кај јадењето и мене педијатарот ми рече исто како што вика @kukla21. Да го искористиме максимално мајчиното млеко, кај 5+ да почнеме со вкусови а тек на 6месеци со храна, али секако дете да почне само да седи. Истото и Талески ми го кажа, 5 месец веќе на 45 степени, а 6ти месец и на 90степени ама да следам беба. Мојата сега кога лежи пробува да се преврти ама не и успева, а во релаксатор ми се лизнува надоле и морам да и ставам појас. Исто кога ја ставам кај мене на нозе, пробува да се исправува, а3 ипол сме. Според сево ова е мн рано за храна. Треба да им се даде време, секое дете само ќе си покаже кога е спремно, али апсолутно никоја мајка не греши и знае што е најдобро.

На Mantub, Alishan30, kukla21 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    А што да кажам за мојот што главата вело време наназад му е ко желка, исто и мене докторката ми рече ќе почне порано да прави некој работи :o

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elle15

Elle15 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2017
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    262
    Бебево го пратам неколку денови и кога ќе ја исправам си ја држи главата само на лево свртена ретко многу ретко се врти на десно. А за спиење само спие на десната страна. Иначе 10 недели е

12. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Девојки, ние пиеме д3+к1 и д3+омега, жолтите и црвените ампули на бејби тол, меѓутоа Антоние ни рече од 12 недела посебно да ја пиеме омегата или д3, не ми текнува точно како ни објасни и за кој витамин да го давам одделно. Па да ве прашам вие како давате? Дали ги продолживте ампулите на бејби тол д3+к1 и плус одделно омега, одделно д3 и на која фирма? Благодарам.

13. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    По 12 недели вит д3 плус д3 со омега, се прекинува вит К .

На ..barbie.. му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Дали Вигантол одат на рецепт? Антоние-ортопедот ни кажа некои капки посебно што треба да ги прима од 12 недела, со рецепт да сме ги земале, а се дозирале спрема килажа, пр. 5кг=5капки. Благодарам.

15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Пливит Д3 се капките. Со рецепт се околу 130 денари, а на приватно се дупло. Се чуваат во фрижидер и само 3 недели се држат отворени, потоа се фрла шишенцето.

На ..barbie.. и Leksikon им се допаѓа ова.
  16. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Би требало да е во ред, речиси сите бебиња имаат омилена страна, најверојатно положбата во која се наоѓалe во матката. Мускулите се уште ќе зајакнуваат допрва и тоа ќе се смени, но треба да бидеш упорна, врти го и на другата страна. Додека е будно одвлекувај му го вниманието со шарени тропки за да се врти на другата страна.

17. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Му се случило ли на некој бебето да не сака да му пие млеко?? 1 недела веќе мака мачиме. Се пие со молење, по 1,5 саат се молиме да испие 70-80мл. Не сака ни да цица се трга или си игра со градата. 4ипол месеци е. Инаку е весела не плаче. Почнав мн да се нервирам. На ден едвај по 500мл вкупно млеко пие и тоа се со молење

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.313
    Допаѓања:
    19.122
    Среќен Божиќ за многу години!
    Некоја да има вреќичка за спиење од Бебе Хоум како сте задоволни убави ли се? Дали вредат за парите?
    Во Окаиди ми се многу дебели се надевам овие се малку потенки за темп од 23ст?
    Ми треба мислења фала !

19. anitka-fifa

anitka-fifa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2011
    Пораки:
    349
    Допаѓања:
    384
    Здраво... ти пишав во лична порака, ако може да ми ги пратиш видеата за спиење :)

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ѕирни ги и вреќичките во Енци Менци, на попуст беа, не знам дали се уште. Меки, памучни, многу убав материјал. Не беа предебели, ни претенки.
    Види и во Ситник, од таму имам земено тенка памучна.
    Во Ремедика ги виде тие?

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.