Dali navistina ovde davas sovet deka e pobezbedno da mu brca na bebeto vo gaze so toplomer otkplku da dade voda ili caj
Водата и чајот влегуваат во организам, полнат црева, желудник. А врв од топломер колку да се стимулира дефекација не прави ништо...значи не се брца топломер, туку се става врвчето од топломер намачкано со павловичева и се вади...
Mynursingcoach се веродостојна веб страна за совети околу бременост, бебе и постпородилна нега на мајката, можеш да си провериш и сама намерно ти оставив извор, а можеш и да прочиташ на други места, истото ќе го најдеш. Да, навистина давам совет пошто дури и да немаш никогаш ништо прочитано за бебиња, по некоја најпроста логика треба да можеш да сфатиш дека ставање на топлометар не може во никој случај да биде поопасно од вода затоа што на некои бебиња им мерат температура баш на тој начин, со ставање топлометар.
Kolku e verodostojna,kako gi procenuvas steanite kolku se verodostojni a kolku ne se verodostojni. Da znam sto citam
Не ми спомнале за никакво испитување. Пробиотик давам сеуште и ќе давам уште 1-2 месеци, мислам дека е убаво да се дава додека се воведува цврстата храна.
И јас за ова сум зборувала и со општ лекар и со педијатар ,двата мислат на здраво бебе не ,ама моето беше на антибиотици на почетокот и затоа ни го препорачаа.
Vaka,jas nedavam ni voda ni caj,da ne misles deka do branam moi postapki. No sto ako pomegu dva obroka ad mleko dademe 20ml voda ili cajce, sto ke bide so crevata,zeludnikot, kolku nie kako majki sme strucni i dali znaeme pravilno da go nadraznime crevoto so toplomer za da nastapi defekacija, i do koga taka ke drazneme so toplomer, postojano na sekoi dva do tri dena. Navistina ke brcas nonstop so toplomer ili bi dala naprimer dva pati dnevno po 20ml voda,caj i ke go resis problemot so opstipacija
Секоја мајка има право на избор...овде може само да се сподели искуство, даде мислење или стручно ако има потреба а може медицинско лице да објасни за нешто. На крај одлуката е на родителите на секое бебе. Јас лично на моето му давам Колипрев и Рекол и нема проблем со опстипација. Имало такви денови сум употребила топломер( не на секои 2-3), бидејќи проблемот сум го решила со нешто. Чај и вода не давам, затоа што тие 20 мл. значат премногу за мали и неразвиени црева и желудник. Тоа е мој став поткрепен на моите знаења од областа на медицината. Секако со топломерот треба нежно, не длабоко. Внимателно може да се пристапи кон секое бебенце и да биде ефективно Ама да постојат работи што помагаат за правилен развој на црева, редоцна столица, а тоа не е чај од анасон или камилица полн со шеќери..
А бе не е само дај вода и решен проблем. Значи некогаш толку лабаво се пишува за некои работи кои можат да се опасни, стварно треба да се земаат со резерва советиве. Не знам како замислуваш како изгледа редење на топломер кога ти реков, највообичаена процедура е мерење ректална температура кај бебиња. И не мора да ме слушаш мене, изгуглај на милион страни истото ќе го најдеш, прашај доктор ќе ти каже за ставање топломер. И тоа е само една од опциите. Имаш многу други опции пред вода или чај. Масажа на стомаче, пробиотик давај му, ако е на доење ти ќе пиеш компот од суви сливи, ако е на ад ќе му смениш млеко, дај чепче лаксатив, значи ќе бараш причина зошто дошло до констипација, не треба одма вода. Нема ништо да му се случи на желудникот ниту на цревата од вода или чај, освен тоа што 20 мл се доволни да го заситат новороденчето и да не сака да јаде, а па 100 мл ко што и кажале на членката за бебе од месец и пол тоа ми е стварно незамисливо. Но поголемиот проблем е што поради давање вода може да падне нивото на натриум во крвта, може да дојде до електролитен дисбаланс кој недај боже е ургентна состојба, хипонатремија е состојба која предизвикува летаргија, плачливост, а во потешки случаи конвулзии и смрт. Како така си даваш совет за 40 мл дневно, а ставање топломер било небезбедно, а е највообичаена работа. Како може да биде 40 мл вода побезбедно од топломер, не можам да верувам. Даваат вода, најчесто ништо не им е видливо затоа што за среќа повеќето даваат мали количини, ама имај на ум дека некои даваат вода, бебињата стануваат раздразливи и овие препишуваат на скокови или на не знам што. Бебе што е на доење не треба да пие воопшто ни вода ни чај, ни во зима ни во најжешки денови на лето, се до нааајрано 5ти месец кога се почнува со вкусови. А и тогаш, водата се воведува полека затоа што бебето сеуште цица и плус овошјето и зеленчукот со кои се почнува, содржат голем процент на вода, така да хидрирано си е бебето скрос. Секакви грчеви би издржила одколку да давам 100 мл на бебе од месец и пол. И не би пошла уште еднаш кај тој што ми го препорачал тоа. За среќа сега имаме интернет, постојат организации на педијатри, неонатолози, амерички, европски, секакви, читај, и ќе видиш, за оваа тема со давање вода на бебе, многу, многу добри доктори се против.
Pak ne mi odgovori ili jas ne go konstruirav pravilno prethodniot post. Edna majka,koja ne e medicinslo lice,nema prethodno iskustvo ili pomos od treto lice,ima bebe koe ima problem so opstipacija, koga e pogolema verojatnosta da mi napeavi pogolem peoblem ili nedajboze da go povredi,ako dade caj hoda vo mala kolicina ili ako mehanicki go drazni anusot na bebeto
Мислам ме разбра. Ако така гледаш можеш да го повредиш при бањање, облекување...значи не треба медицински факултет за врвот од топломерот подмачкан да го ставиш во анусот. Дигитален топломер да не си играме со жива...уште поважно постои начин да се реши тоа со употреба на пробиотик и лактаза. Тогаш давај тоа и нема да имаш потреба ни од топломер, ни од чај. Има решение за се, 21 век сме сепак Сепак тоа е избор на родителот, ако се плашите и не сте сигурни, не го правете тоа со топломер, но обидете се со нешто што не е вода или чај бидејќи не е гаранција па дека со мала количина вода бебето ќе кака...еве сте дале чајче 20 мл, не е страшно еднаш, ама не се искакало, што тогаш?...
Mehanicka drazba za bilo koj medicinski problem sekogas treba da bide posleden izbor osobeno vo domasni uslovi od nesteucno lice, i nikogas nema da vi go svatam stavot dema mehanickoto draznenje go pravite pobezbedno od davanje na mala kolicina voda ili caj. I za rektalnite toplomeri,pa neznam dali seuste nekade se prodavaat i dali seuste nekoj gi preporacuva. Od druga strana,dali znaes kolku ima podeleni muslenja megu doktorite i farmacevtite za upoteeba na probiotik. Nekoi go smetaat toa za cisto pomodarstvo. I mozebi e vistina,bidejki do pred 5-6 godini t.e do pred pustanjeto na biogaja kapkite vo promet kaj nas,nitu eden pefijatar neprepisuvase probiotik kako redoven suplement(dodatok na ishrana) kaj nas. Nekoi doktori i farmacevti velat deka so davanjeto na probiotik moze dopolnitelno da se narusi crevnata flora i kaj vozrasen i kaj dete i kaj novorodence,pa kaj bebinjata ne preporacuvaat nisto,a kaj todleri i kaj vozrasni ako ima potreba od podolgotrajno koristenje (ne zboreme ovde za akutna terapija) najbezbedno e da se dava inulin. Znaci ako se drzeme mnogu do statii internet google ke naideme na mnogu dvojni standardi, no sekade ja stavaat mehanickata deazba za posledna
Го почитувам вашиот став, реков секој одлуката ја носи за своето бебе сам. Околу суплементите искрено пробиотици не можат ништо да нарушат, додека се даваат балансираат, кога ќе прекинат да се даваат за 7 дена флората се враќа на сопствената концентрација од телото. Лактазата е многу побитна, жално помал акцент секогаш се става бидејќи е ензим кој е неопходен на секое едно човечко суштество, а бебињата ја немаат или е малку до 4 месец, некаде 5...Потоа освен ако не е човек интолерантен на лактаза нема потреба да ја прима... Јас лично биогаја не давав заради таа претерана пропаганда и секогаш бирав нешто што не е со реклама и препорака на секој ќош, а ни делувало. Ама сепак и тоа си е личен избор.
Itekako mozat da nastetat, od poremeten odnos na korisni bakterii moze da dojde do pojava na crevna kandidijaza, koja ne bi rekla deka se leci lesno,i deka titarot na candida spp taka lesno ke se vrati vo normala xa 7 dena. No toa retko se slucuva isto kako sto uste poretko moze da dojde do elektroliten disbalans i ostetuvanhe na bubrezite od 20 do 40ml voda na den
Кандидијаза од примање пробиотици? Од "добри бактерии" пробиотици кандидата бега...напротив кандидијазата се лечи со пробиотици...
Da tocno, vo normalna crevna flora i normalna ishrana bez primena na antibiotici kandodata nemoze da se namnozi i da predizvika kandidijaza, no pri narusena crevna flora potocno narusen disbalans na korisnite crevni bakterii i potiknato od drug faktor, itekako probiotikot moze da napravi dopolnitelna steta, pa zatoa mnogu medicinski lica go osoruvaat davanjeto na probiotik i preporacuvaat davanje isklucivo samo na inulin (se nadevam znaes sto e inulin) i na toj nacin organizmot sam se vraka vo normala. Ova e eden standard, drugi doktori se zalagaat za davanje na probiotik smetajki deka e bezbeden,vtor standard. Za ovie dvojni standardi zborev preeska vo medicinata,isto kako i davanjeto na paracetamol sirup naspram ibuprofen,zemajki ja vo predvid golemata hepatotoksicnost na paracetamolot i losoto vlijanie na ibuprofenot vrz GIT kako NSAIL. Otidovme offtopic i izbegavme od temata,no procitav deka si medicinsko lice pa zatoa se opustiv vo vakva diskusija
Од лично искуство јас давав ради грчевите фала богу бебево здраво право ми е. Давав до 100 максимум никогаш не ги имаше испирно секогаш максимум до 50мл пиеше до 2ор месец. Некои педијатри кажуваат ако бебе е на ад и вода да се дава али тоа е се индивидуално накрај твој избор е дали ќе даваш или не. Ако гледаме така и кога ќе внесуваат друга храна освен млеко пак може да има штета од се може да има штета ако се претера. Сега не давам веќе чај зошто премногу му доаѓа млекото и чајот и затоа не давам али сепак на тебе останува дали ќе дадеш или не штом пишува на само паковање една недела по раѓање дека може да се дава значи може
Ви ги читав претходните постови, и само би додала дека јас лично никогаш не би се огледала на американски статии и истражувања. Напоменувам "јас лично", зошто според мене има ли по нездрава нација од американците. На прво место, секој трет е дебел, се хранат нездраво. Имам пријателка живее во Америка, има бебенце три месеци, совет од педијатар доби да му дава на бебето ад млеко количински колку што сака уште на шест недели. Пиеше млеко на два месеци, колку што мојава пиеше на пет ипол. Тоа се американски стандарди, не знам, јас не би ги применувала на мое дете.