Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Нема ништо.
    Лелеее толку долго стои??

2. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Ај да ме просветлите. Беба беше боцната во петата ама мислев дека е за обична крвна слика ништо од ова не беше спомнато. Дали само за тие скрининзи се зема од пета,или и за крвна слика ?

3. Dance27

Dance27 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2018
    Пораки:
    878
    Допаѓања:
    3.139
    На моето бебе за обична анализа крв од прст и вадеа.Од пета и земаа крв пред да не пуштат дома.И ми кажа сестрата дека некаде ќе ја пратат за испитување (на сите бебиња така правеле) само не запомнав каде кажа дека ќе ја праќат,и ми земаа тел број за дека ако има нешто ќе ме известат за две недели.А доколку е се во ред нема да ми се јават (ова на гак)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    386
    Допаѓања:
    561
    So ova vo celost se slozuvam,samo sakav da dadam akcent na kontradiktornite stavovi na razlicni grupi renomirani medicinski lica, farmacevt sum,dve godini izucuvavme predmet farmakoinformatika i ovie konteadiktornosti gi ima vo medicinski relevantni sajtovi.
    Okolu probioticite, iako velat da ne se dava kaj novirodence,davav na prvoto dete sega davam i na bebceto,bas porafi faktot sto se rodeni so carski rez.
    Paracetamolot e mnogu hepatotoksicen, iskreno tri dena po primena na paracetamol kaj kerkami za visoka temperatura na sekoi 4h ,hepatalnite enzimi bea duplo pokaceni. No pak go biram kako lek od prv izbor za pokacena temperatura,poradi pomaliot interval na doziranje,koga dete gori od tempeeatura doziranje na brufen na 6 ili 8 casa mi e premnogu cekanje.
    Okolu kandidijazata imam za zal iskustvo so golemata kerka,ama ne bi ovde da pisuvam za toa.
    Diskusijata otide vo drug pravec, no nikako nesakam da citam koga clenka koja sedi,cita kojznae kakvi sajtovi i ja osporuva rabotata i znaenjeto na vrvni doktori pedijatri koi cel zivot vrsele kontinuirana educakija i sto e najbitno imaat ogromna praksa,pa neli denes najrelevantna e medicinata bazirana na dokazi.
    Pozdrav,ubavi se za citanje i pisuvanje vakvi diskusii :!:

На BeLLaDona23, Alishan30, Leksikon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Јасно, јасно. Искрено јас фармацевтите ги почитувам лично многу. Братучедка моја студираше, знам за фармакоинформатика, баш ми го покажа проверувачот за интеракции на drugs.com искрено ние на медицина тоа не сме го учеле, а е клучна алатка! Во мојата работа буквално секој ден ја користам. Како и да е се трудам, читам литература релевантна :) и стојам на ставот. Бебе витамин Д, со К на почеток, потоа чист Д, лактаза обавезно и пробиотик по избор...тоа симетикони, никако. Омегата е маркетинг...дете покриено со Д вит. нема потреба од омега....се основи за развој на секое бебенце. Убав ден на сите :inlove:

На Alishan30, Snowflake92 и Aw-aw им се допаѓа ова.
  6. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Затоа реков. Требало да не известат чисто да знаеме. Во пета практично се прави како мал засек, не е боцка класична и затоа некаде подолго им се познава како лузничка. Тоа е за скринингот. Обична крвна слика не:)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Во сите родилишта го прават?

8. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Искрено не знам...ама еве како да прочитав и некоја родилка на ГАК како да приметила. Баш ќе се распрашам по колеги од понеделник..

На Brpbrp и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Мене бебето ми беше во детската клиника ,имаше ешерихија коли на плуќа ,кога ја земавме од таму го приметив тој засек - како гребнато можеби веќе зараснувал.

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  10. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.625
    Допаѓања:
    15.732
    Од пета се зема крв за Тсх скрининг и тоа е на ниво на цела држава во било кое породилиште,небитно приватно или државно.За резултати се јавуваат после две недели доколку нешто не е во ред,ако е се во ред не ви јавуваат.Мене точно на две недели кога беше ќерка ми ми се јавија од детска клиника да се јавиме веднаш на ендокринологија бидејќи имала покачени вредности на Тсх хормонот.Искрено тогаш прв пат разбрав за овој скрининг и ми беше шок, што од стрес ми се намали млекото.Таму уште еднаш и земаа крв од глава,вредностите беа на граница ,на ехо имаше тироидна жлезда во ред,па докторката претпостави дека се работи за транзиторна хипотиреоза,но ради претпазливост беше ставена на Еутирокс и секој месец одевме на контрола ,на крај после година ми ја исклучија терапијата , бидејќи се испостави дека дијагнозата е таа, детето си се развиваше одлично и ми објасни дека може да се случило ради покасно воспоставување на врска на хипофизата со тироидната жлезда.
    Малку забегав офф ама сакав само да ви појаснам,и да се појави да не паничете дека е подобро навреме да се почне со терапија и затоа и скринигот е многу добро што е воведен.
    А за овој за генетски испитувања прв пат слушам ,може само по приватниве да го прават.

На forumce, SkarletOHara, Ava.84 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Се ежам од овој лист, што мака видовме ради овој ото скрин. На кратко, неуспешен беше на двете уши, не знам ни сама колку пати го носев на контроли, на крај завршивме на Бера тестирање во државна и конечно на 6 месеци откривме дека слухот му е супер.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    За тоа ли одеше знам пишуваше
    Мило ми е што сте добро сега

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Денеска видов на извештајот ми пишале пробиотик до 6месеци. Во понеделник ќе проверам и со матичната. Си мислев уште еден месец да давам додека воведуваме нови вкусови божем. Али ќе видиме ако и вака без пробиотик е ок, ќе си продолжиме така.

Инаку за синко пред 8год, буквално само АД капки пиел. Нит к1, нит омега, пробиотик само антибиотик кога пиел. Али тоа е што е :|

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    3A3B24C3-6718-42E4-A55F-B9F3D9B1130C.png
    Мами на што ви личи ова

15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    Мора фармација пари да прави а највеќе се прави од препарати за бебиња секоја мајка сака се најдобро за бебето и што ќе каже доктор тоа и го правиме ќе пројде и некоја година ќе се свестат луѓево и нема да зимаат :)

На nadenadia, eta и azelea им се допаѓа ова.
  16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
  17. sun995

sun995 Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2017
    Пораки:
    522
    Допаѓања:
    1.140
    Снаата ми вика да не е афта

18. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.502
    афтите нели се бели малечки ? Ова некако покрупно ми делува. Нека кажат другите членки за третирање. :)

19. mar3q

mar3q Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јули 2014
    Пораки:
    592
    Допаѓања:
    474
    Беба ми е болна грлото и е црвено и едвај дише, 4+++ е. И препишаа сируп алмацин и оперил капки. Сега гледам на капките пишува за деца од 2 до 7 год. Се чудам зошто педијатарот и ги препиша. Инаку рече само 3 дена да и ставам. Имал некој искуство со нив? Инаку совет како да и помогнам да дише? Полно е носето мрсолчиња дури крчи кога дише. Ни млеко не пие. Многу е жална ;(;(;(

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.616
    Допаѓања:
    35.538
    Ама ти го гледаш непцето кај забите. Мислам дека прашува за тврдото непце, гледам мало бело.

На Brpbrp му/ѝ се допаѓа ова.