Мајки пишав во соодветна тема но не добив одговор од никој, може ли некоја да ми пише во врска со воведување храна кај бебе сега за некој ден ќе влеземе во 6ти месец па како почневте, како подготвувате, по колку давате, кое време? Дали има некоја група на фб на таа тема? Воедно кажете ми и каков прибор купивте за почеток за јадење на бебче? Фалаа однапред
Јас не сум почнала, но зедов на мам прибор. Меки се, убави Инаку педијатар ми кажа дека се почнува со јаболко, морков и даваш 2-3 лажички на ден 2-3 дена ист вкус. По два вкуса неделно рече. така поминува околу еден месец па воведуваш оброк од пробани вкусови, не сум искусна и не можам да кажам за воведување. Ова што ми кажаа до сега
На почеток почнуваш со јаболко, морков, круша, пашканат, кајсија, тиквица, слива итн, можеш и по овој редослед што ти го пишав за да не направиш запек. На почеток вариш се и гледај да биде домашно, непрскано заради пестицидите. Блендај го мазно и потечно и полека згуснувај за да се адаптира од млеко на цврста храна. Првиот ден даваш 3-6 лажички колку да проба, вториот ден до 10-15 и третиот ден малку повеќе од претходниот. Кога веќе ќе ги воведеш основните можеш да почнеш со комбинации. Од овие не би требало да има алергиска реакција, но прати го детето секако. Симни си ја апликацијата Бебе готвач и таму ги имаш намирниците што треба да ги воведуваш по месеци. Најдобро да даваш до 12-13h, кога ќе биде расположено бебето и после пробување понуди превриена вода и продолжуваш со доење/ад. За почеток му купив само силиконски лажички, лигавчиња, тенџере само за него, блендер веќе имав. Можеш да си докупиш тањирчиња, се што имаш желба. На фб има неколку групи Domace kasice za bebe, Здрава храна, здрави деца. Од недела во недела ќе нудиш се повеќе лажички додека да стигне до цел оброк од 120гр и тогаш ќе го сметаш за воведен.
Што убаво напиша си напрајв принт скрин да си го имам кога ќе дојде време А дали од зегин продавницата купуваш домашно? Знам сестра ми порано таму купуваше органски
Нешто имам домашно од бавчи на бабите, а другото го купувам од БеОрг имаат и достава. Житарките најчесто од Виталиа, аптеки зависи што ми е најбрзо. Замрзнувајте уште сега ако имате нешто домашно, ќе ви се најде. Ептен ако не можам нешто домашно да најдам купувам од маркет тинекс и веро обично, свежо им е.
Ги пиев јас во бременоат исто во Ремедика ми ги препишаа. Мислам немаш потреба сега, пиј си ги пренаталните што ги пиеше во бременост, доволно е.
Јас не ни пиев никакви витамини ниту во бременост ниту за доење го изнесов надвор на шетање на три недели и фала богу здраво право си е и убаво напредуваше со килажа кога го доев
Najpametno. Od mnogu doktori i glava boli♀️konkretno pogore imase pisano edna majka za krvna slika .... nas Zivkovikj ni rece da si napraime pred vakcina ... odam kaj maticnata vo res humana vika nema potreba- odam vo bukurest na vakcina vika niti ima potreba od krvna slika niti od pregled kaj maticen pred vakcina... sekoj pedijatar razlicno mi kaza ... taka da tocno mnogu doktori ne e arno
Исто и мене за прва доза рота, рекоа нема потреба од крвна слика ама јас ја однесов на преглед кај матична и таа исто ми рече нема потреба ама знам дека одиш во ремедика, таму бараат пред вакцина крвни слики Јас не и направив тогаш, сега ми велат во 3ти месец да направам сега
Toa mi e zborot konkretno so remedika imam uzas iskustvo imalo shum na srce bebeto ne znam so da sme praele ispituvanja... bila anemicna mozebi aj krvna slika.... ja nosev posle toa kaj dva drugi razlicni doktori izleze nema veze .... i stopirav . Si kazaa vo bukurest pred vakcina nema potreba mknenje bebence nikade si ima ovde doktor si glea i si bocka cao prijatno.... u koronava use da gi setame po ordinacii
Дали некоја мајка дава бејби вит капки на хелт аид,по препорака на педијатарот ми рече да и давам бидејки многу слабо ми го пие адаптираното млеко,дали малку барем ке и отвори апетит,бидејки месец време се мачиме со тоа млеко
Мене уште во болница кога ме испишаа ми ги препишаа капкиве, ги давам ама не редовно, треба на 4 саати и некпгаш заборавам. Не знам дали има везе со апетитот прв пат слушам. @Baby kengurce mk нема што да ти е страв, додаток на исхрана е тоа. Јас на крај на 8ми месец го завршив шишенцето и веќе не купив. Секако си има омега во пренаталните витамини.
Ви икаааат ли бебушите кога ќе се засмеат на глас? Таман почна да се смее на глас а го засмеам се заикува