најпрво честитки за приновата. Педијатар во букурешт неможам да ти препорачам бидејќи јас го носам син ми во Ѓорче и прв пат го однесов на 1м бидејќи несакав порано да го малтретирам и да го мешам со други луѓе од нив некои болни, а имавме и ние жолтица точно до 40дена. за спиењето може те совладува уморот и затоа неможеш лесно да се будиш, јас па напротив првите 3 вечери од адреналин неможев ич да спијам и нонстоп го гледав и гушкав син ми ама затоа пак потоа го користев секој момент кога спиеше син ми и јас спиев бидејќи се осеќав преморено ама пак се будев секогаш кога ќе мрднеше, спиев како на штрек, а еве сега сум хронично ненаспана бидејќи ни преку ден ни преку ноќ несака да спие мочкото. Нашата патронажна дојде после 10дена и тоа бидејќи јас и се јавував и ја барав а поарно да не дојдеше ништо ново не ми кажа и во некои случаеви ме советуваше погрешно, може сама ќе дојде ќе дојде почекај уште малку
За на педијатар ќе ви требаат документи т.е. книшка, во спротивно прегледот ќе го водат како на приватно. Меѓутоа мое мислење е дека немате потреба веднаш да одите, дури за еден месец зашто тоа е бебешка жилтица што ја прележуваат скоро сите бебиња. Мојава ја имаше до 40 дена. Не е ништо страшно, кога ќе има сонце искористи го моментот и изнеси го бебето на прозорец или тераса. И треба повеќе течности, значи почесто да цица. Ноќе не мора да го будиш, само легни го до тебе и тоа ќе си цица и спие, тој рефлекс е таков што ги може и двете работи истовремено За патронажна ме запишаа уште во родилиште, така што ако сами не ти се јават од најблиската до тебе амбуланта, побарај ги ти. Јас барем научив доста работи од патронажната, во болница ништо не ми кажаа.
Ние сега се вративме од вакцина, втора доза за хепатит б и одлично поминавме. Малце заплака кога ја боцна и толку, силна женска Педијатарот ми рече дека нема последици(температура и сл), но јас не прашав дали може да се топу местото, односно дали треба да внимавам при бањање? Искуство, некој?
Значи на сите различно, како докториве различни школи да завршиле. Мене за сите вакцини ми викаа слободно може да се бања. И сум ги бањала.
Значи на сите различно, како докториве различни школи да завршиле. Мене за сите вакцини ми викаа слободно може да се бања. И сум ги бањала.
и ние што ги примивме досега ни рекоа дека може да го бањам ама јас од што ми беше шубе тој ден кога ни пуштаа вакцина го прескокнував не го бањав
Честитки мајче, да сте живи и здрави. Јас одам на педијатар во Букурешт и за прв преглед не ти треба книшка, јас за вториот преглед однесов и тогаш ни отворија картон. Нема да ве вратат, ќе ве прегледаат. И ние бевме близу еден месец на прв преглед, мислам на 3-4 недели. Има две докторки таму, Снежана Лазеска И Билјана Христовска. Двете се супер. Патронажна сестра кај мене дојде по една недела може, сама ми се јави дека е пред врата и ми се извини што не дошла порано. Дојде два пати се на се затоа што папчето ни беше во ред и немаше потреба да доаѓа веќе. Ама ми остави број за било каков проблем, прашање...
Исто и од мене имаш препорака за докторките, посебно за др.Снежана Лазеска, феноменална е. До еден месец можеш да одиш кај сакаш во државните и без проблем ќе те примат, додека обезбедите книшка. Да е жив и здрав бебуш
Бебево нокеска сврза 4 часа спиење па ја разбудив да цица.Се плашев гладна да не е.Вие ги будите ли?8 недели имаме
Не мора да го будиш, само ќе се разбуди кога ќе сака да јаде. Мојата од таа возраст знае да врзе и по 6-8 часа спиење, па често надокнадува преку ден, почесто бара да цица. Обично прво будење за цицање и е меѓу 5-7 сабајле, ја слушам како мрда и се туфка, и си ги цица рачињата Пробај две-три вечери, ќе видиш како ќе реагира малото.
не го буди ако добро напредува досега..ако е гладно само ке побара...спиј додека спие ...ке менува и ке се буди цела нок ке плачеш за неколку саати сон...верувај ,поминав....уште нне спие континуирано цела нок а веке годинка има и не цица...користи дури трае
и јас го будев подучена од некои "поискусни" (што се прават дека се знаат а немаат поима од ништо) дека ќе останел гладен а не требало така да правам. A што убаво си спиеше од 21 па до 3 и тогаш се будеше за цицање па во 7 и спиевме до 10 а сега се би дала да е така, се буди во 1 и од тогаш он си дреме на цицка несака да спие а и јас неможам да спијам и жива ненаспана сум, и преку ден око не склопува ни 5мин јас се чудам како издржува. Остави го мајка нека спие не го буди одмарај и ти
moevo bebuvce od ko e rodeno na sekoj 3 sati se budi za ruckajne .. dejne nojce kako na sat da gleda cim 3 sati pominaa ete ja neze slapka so mucinata .. imam edno prasajne dali e ok vo 24 h po 1 l ( nekogas i pojce) voda za bebe od 7 i pol meseci? izvinete od mobilen pisuvam
Дали е на дохрана, го доиш ли? Доколку јаде доволно и да пие вода не е проблем според мене, секое дете како и ние возрасните си има свој различен организам.
ne ja dojam .. rucka od se po nesto mozi vo denot 1 mlekce da se napija po 250-300 a po nekogas se odbiva i 300 voda odednas go pija i ako sisenceto so voda koga da i go podam taa po pola go pija
Девојки фала на советите.Мене чудно ми падна дури се исплашив дали е се ок.дај боже да си воспостави таков ред
Ајде и во оваа тема да постирам мојот проблем: Мајки, дајте ми некаков совет што правевте со нервозата кај бебињата кога вадат запчиња? Помага ли мачкање на непцата со некаков препарат и кој? Ние имаме скоро 4 месеца, но веќе неколку дена е кенкава и плачлива, претпоставувам дека нема друга причина и плус ни ги фаќа прстите и ни ги цица, што не се случувало порано. Незнам што да правам, цел ден ми е во раце
Распрашај се за килибардно герданче викаат помагало мн.дај и гумена глодарка оладена да ги чешка непцата или пробај со генги гел.Кај мојата ништо немаше ефект се мачеше од петти месец а првото запче излезе на 13 месеци
исто скроз ист е и син ми, се става во уста, се лигави на ден по 20пати мокри маички му сменувам бидејќи и ракавите ги става во уста, кенка, се тегне на цицка, и јас едвај чекам да му пробијат бидејќи набабренки му се речиси цел месец и до кога вака незнам. јас само ладна гума му давам ама многу не ни помага, пробав 2пати гел и ладно вино ама ништо