Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се согласувам. Пантенолот би помогнал мислам.

honeyboney and Snowflake92 like this.
  2. Осе

Осе Популарен член

@honeyboney со судо крем да пробаш ?
    @..barbie.. јас излегувам надвор ако ме штипе во носот од ладно не ја вадам ,ако не излегуваме на тераса 10-15 минути зависи кога мене ќе ми достуди. Може треба повеќе надвор ама со домашните не можам да се разберам .
    Околу Д3 матичната ни рече на бабутол да ги давам тие ,ама цело време се мислам да не се малку читајќи ги коментарите тука и на ФБ од други мајки.
    А на контрола ни рече дури на 6 месеци ,сепак ќе ја однесам побрзо сега на 26 треба на вакцина да одиме и планирам пред вакцина да ја носам кај неа па ќе прашам баш.

honeyboney likes this.
  3. Осе

Осе Популарен член

Дали колимил или ваја или Бекутан ја имаат во нив ? Не можам денес да излезам да земам ,ова имам дома дали да и дадам ?

4. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Го изнесувам 2-3 пати во неделата обавезно. Го облекувам убаво и си го возам со количката по 1-2 часа. Му треба свеж воздух на секое бебе, полошо е да е само дома затворено.

5. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Не Ваја пробиотик...давај си секако. Бекутан немој молим те. Иначе Дна Анни фарм мислам од Капитол прават достава. Јави се прашај ги

Осе likes this.
  6. Monella

Monella Форумски идол

Исто 400 пишува на пакувањето.
    Ти благодарам.

Leksikon likes this.
  7. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Девојки кажете некој добар детски уролог во ск не е битно државно или приватно?

8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Др. Тасиќ на клиника, др. Шахпазова на клиника

Snowflake92 likes this.
  9. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Јас давам рекол бимбо и сум многу задоволна, до сега немал проблеми со столицата, бебе е 3+++.
    Инаку рекол бимбо не се капки против грчеви туку е пробиотик. За грчеви давав колактазе, но многу кратко, немаше бебе некои страшни грчеви, неколку дена само.
    Во носето ако има потреба ставам физиолошки малку, па по 2-3 мин оно кивнува и ги вади на површина, па со чепкалка за уши внимателно ги вадам. Пумпица не сум користела и мислам дека не треба да се користи за толку мало бебе поради опасност од оштетување на слузокожата на носето.

10. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Не може да се дава еднаш на ден ако дозата е 2 пати на ден по 5 капки. Така се пие овој пробиотик, не е предмет на доволно и недоволно

11. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Ние бевме во Словенија кога го купив, бидејќи користев биогаја ама ни заврши па таму барав пробиотик реутери и ми понудија рекол. Во упатството пишуваше 5 капки дневно, потоа продолжив тука исто да купувам ама не пречитував. Во македонското упатство пишува 2 пати дневно по 5? Оти обично пробиотици се даваат 1 дневно...

12. firequeenn

firequeenn Популарен член

Дали е нормално за бебе од 2 и пол месеци да кака преку 1 ден?
    На секои 2 дена кака по еднаш.
    На ад сме.
    Давам пробиотик,ме интересира само дали е нормално и дали некој има вакво искуство..

13. honeyboney

honeyboney Истакнат член

Др. Тасиќ на клиника. Специјално го викаа да прегледа новороденче што имаше проблем кога се роди, сите рекоа дека тој доктор бил најдобар.

Alishan30 likes this.
  14. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Тасиќ е нефролог не е уролог. Уролог е Симеонов од Систина. И Кузмановска проф сега е во Ремедика е нефролог.

15. Lady.mariposa

Lady.mariposa Активен член

А како ги даваш Recol bimbo? Мене ми ги препишаа по 5 капки на 12 часа. И од витамини што давате? Мене ми рекоа само д3+к1 сабајле пред оброк по една.

16. Sandra1206

Sandra1206 Активен член

Здраво, дали некој може да ми каже како се користи маслото на фрезидерм за теменица? Ми го даде другарка но го нема упатството.

17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Др. Чадиковски доколку е комплициран случај и има потреба од оперативен зафат (се надевам дека не). Др. Ристе Симеонов е баш уролог, само не збори многу ама го бива, знам за случај во кој детето се излечи успешно кај него. Двајцата се во Систина.
    Доколку се одлучиш за државно да знаеш дека е лудница со короната, ако нема термини кај докторите ние успеавме со 24 часовен, па после ни дадоа интерен за да стигнеме до докторката што ја сакавме.

Исто ги давам и јас 2х5 капки, гледај да биде на гладно. Д3+К1 до 3 месеци, после продолжуваш само со Д или плус омега.

Lady.mariposa likes this.
  18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Јас имам одено со малото кај Симеонов мене па доста комуникативен ми се погоди. Се ни кажа, поставивме прашања дури ни даде и број да го бараме во било кое време.
    Позитивно искуство ми остави @Snowflake92 да те тагнам чим ти потврдуваат носи го как Симеонов нема да згрешиш ако не ти се чека на клиника некаде

Jana06 likes this.
  19. Bebush 2020

Bebush 2020 Истакнат член

Ако ти е за проблемот што го имате најлогично ми е дека птво треба да се јавите на детска хирургија, незнам дали има детски уролог, ипак уролог е хирург, а Тасиќ и Шахпазова се педијатри супспецијалисти. Каде ке ве насочи најпрво матичниот таму одете.

20. Jana06

Jana06 Форумски идол

Па може не му бил денот :D Јас малиот го носев за водена кила и многу го стискаше, многу ми плачеше, јас за рацете го држев, татко му за нозете ;( Тоа ми беше еден од најтешките моменти досега и само гледав да си идеме побрзо. А може и немаше што конкретно да каже, не знам. Ама дека е добар доктор нема што.

Milkiway likes this.