И јас за папочна и водена ама моево не плачеше изглеа му бил денот на докторов не стискал јако инаку да и нас ни кажа после кратко и јасно нема што многу околу килата повеќе ние прашувавме и само број ни даде и кога да дојдеме. Го читав и јас дека е добар и доста гужва за кај него се собра кога бев.. Инаку повлечена е веќе кај твоето?
Уф ќути, се повлече И тоа брзо откако бевме кај него, можеби затоа го стискаше. Инаку, тогаш ни кажа до 6 месеци ако не се повлече ќе мора да се оперира, среќа помина. Кај вас како е?
Моево е исто вака преку еден ден. На ад е давам waya пробиотик но ете таков метаболозам има. А јас навикната со другото после секој подој какачки па чудно ми беше
Искрено не знам како треба да изгледа за да е повлечена. Он има и папочна нас ни кажа дп 1ва год кај 90% од децата се губеле а операција после 3тата година до 5та се правело. Не знам дали за водната исто важело. Но закажа контрола за 6м и ни кажа на што да внимаваме да не дошло до вклештување Само сакам да ми се тргне тоа да не го мислам
Не пишува ништо на упатството. Јас ставам пола саат до саат пред капење, па мијам коса со шампонче, и отпосле ја четкам со четкичка од чико. Нема кој знае каков ефект, сепак корупчињата омекнуваат и полесно паѓаат кога четкаш.
Сите машки бебиња имаат водена кила? Нас ништо не ни кажаа кога не испуштија само едното јајце погре др подоле беше после месец и пол и то му се среди само од себе.
И тоа не знам во ремедика ништо не кажаа, после имавме една друга и таа не кажа матична па го префрлив кај паскалов он ми ги кажа и водната и папочната. Дали имал од старт врска неам Папочето уште му е испакнато нагоре тоа значи таа уште му стои
Кај моево кога се роди, едниот тестис беше малку зголемен, а другиот беше баш голем. И не беше мек туку си се гледаше дека е полн со вода. Сега кога дојдоа во нормала, се приметува одма како е нормално.
Тоа е многу мала доза на вит.Д. 400 единици одат на 1кг, што значи можеш да даваш 1 твист вит.Д+омега плус барем уште 6 на Пливит Д.
Сабајле пред прво цицање давам 5 капки. Тоа е во период од 7-9 часот, зависи кога ќе стане бебе. Навечер исто 7-9 пред цицање. Не гледам да е точно на 12 саати, некогаш е 9, некогаш 11, некогаш 13
Кој тоа кажува дека е ова мала доза? Ова дозирање на кг/тт чудно ми е. Бидејќи јас друго знам а и ортопедот кој ми препорача, па да знам да се консултирам.
Јас ја разбрав на кг/тт по 400и.е Затоа ми дојде многу. Ќерка ми прима по 1 твист капсула, а содржи 400и.е. Јас знам до годинка е 400и е, освен ако се работи за предвремено родено дете, или за некаков проблем или слично, па да треба да се даде поголема доза. Профилактичка доза од 400и.е е до годинка. И ортопедот така ни кажа.
И јас така разбрав ама премногу е тоа. Испаѓа уште од раѓање најмалце 800, па секој месец се повеќе. До година сосема е доволно 400, од година до две год 600 единици, до 3 год 800. Јас вака знам, прашано на повеќе места.
Во ортопедски прегледи Јана вака ми пиша ... И јас прв пат од неа слушам ,ама ќе прашам скоро треба да одиме кај матичен педијатар.
И И Јас, а јас сум со дефицит Ме плаши хипервитаминозата и проблемот кој би можел да настане, затоа прашав да не е грешна информацијата
Со првото дете давав вигантол по 3 капки, препорачана доза беше 2 ама една секако ке исплука па давав 3. Вигантолот беше 1 капка 400ие, пливит д3 е 200ие 1 капка, давам по 4 капки, значи исто 800ие дневно. Според ортопед малку е 400, а и дали ја пеима целата доза од 400ие од твист капсулите е знак прашалник. Плус и воден раствор е пливитот па гледам лажичката кога давам е чиста, а со babytol капсулите зашто масни секогаш имаше останато на лажичката. Според мене малку е 400ие
И мене Антоније ми рече капка пливит на кило значи сега 6 би требало да почнам а исто мислам да не е многу, до сега давав 1 капсула бејбитол д3 со к1 и 3 капки на пливит па баш на вакцина докторката ми рече дека бил покрупен затоа така ни препорачал ортопед