1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    83F85A7A-67B8-480D-82D1-17983C591646.jpeg

Па ова го топлам во микро и го ставам на стомачето како песок е не знам од болница ми го дадоа за кога ќе го боли стомакот, ама ништо пк плаче само кај мене е мирно.

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.505
    Ако има до толку дај му против грчеви нешто знам @Leksikon збореше за колипрев можеби ќе му помогне и @Alishan30 мислам дека користеше Нурс Харвеј и дека и помогна доста

На Leksikon и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  3. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    19.330
    Кај нејзр сигурно ги има тие саб симплекс како се викаа ја ги гледав во унгарија и германија

На Brpbrp и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  4. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    119.645
    Да ми помогна доста сирупот може и тој да проба @BabyD0ll но јас го давав во комбинација со капки колактаза, или колипрев, подоцна давав саб симплекс но тие се по состав симетикон, сепак последен избор би го дала саб симплексот.
    Најпрво со колактаза, колипрев, колиев капки може да проба, и плус пробиотик.

На azelea, BabyD0ll и Milkiway им се допаѓа ова.
  5. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Иначе уште едно прашање досадив денес јас, кога се знае која е бојата на очите?:D

На Baby kengurce mk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Срце мало да е жива и здрава :l:
    види ти со рака стисни ја брадавицата ако има барем и мала точка значи има, и ако нека е на цицка долго ќе ти надојде млеко се повеќе со нејзиното често доење. и гледај ако голта на грлото и стави рака да осетиш дали голта, сега и малку им треба.. ти пак види ако многу плаче пробај со шприц, немој со шише нема да знае после цицката да ја фаќа, јас ти кажувам како јас поминував, прво дете и немав искуство со бебиња..
    тие витамини и мене ми ги препишале и двете ги земав, му давам една наутро од д3+к1 и другата навечер дха или обратно, а понекогаш и на секој втор ден.. од дха јас кога бев бремена пиев витамини pregnacare со omega 3 dha и знам дека е добро и за мене и за бебето во стомакот.. сега кога ќе ги потрошам црвените само на д3 ќе остане.. а за грчеви мене ми ги препишале coli prev капките по 5 на ден ако има грчеви пред доење.. а за пробиотик biogaia му ги давав кога имаше мака со грчеви исто и викаат дека е добро по 5 капки на ден ама не сакав така да му давам без ништо.. сега има 3 ипол месеци скоро , и му се намалуваат грчевите.. и со доење ќе има помалце грчеви зошто помалку голта воздух а со шише повеќе и имаат поголеми маки и бебето и мајката.. не се откажувај од доење,, и не замараш, ако знаеме нешто ќе кажеме свое искуство, и мене е добредојдена секоја информација

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  7. mimi6

mimi6 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2020
    Пораки:
    242
    Допаѓања:
    159
    Моете е скоро 3 ипол месеци, почна да гледа чисто мислам ама бојата уште не се познава, можеби до 6 месеци ќе се покаже :inlove:

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Држи топло нема штета. А тоа перничето знаеш, врз нешто памучно немој директно на кожа. Инаку најдобар избор ти е лактаза, бидејќи недостигот е причина за појава на грчеви. Јас за колипрев спомнував, бидејќи кај нас се покажа најдобар. Ама ако не живееш во мк барај било што со состав лактаза. Не давај нешто што има симетикон никако!

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  9. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Мајки, пишав во други две посоодветни теми, меѓутоа бидејќи гледам дека оваа е поактивна, решив да си прашам и тука, па доколку некоја е поупатена да ми појасни.
    Дали може бебето откако ќе се роди да нема проширување на пиелонот на бубрежето и после 2-3 месеци да се појави или доколку го имало после неколку месеци да се зголеми? Исто така, ме интетесира која е разликата при снимањето за рефлукс во Плодност во однос на Систина?
    Многу сум загрижена и би ви била благодарна, доколку некоја знае да ми одговори. Благодарам. :)

10. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Проширен пиелон може да значи дека е присутна уринарна инфекција. Тоа значи да немало и може да се појави(прошири).Добро е повремено уринокултура( седиментација) да проверувате. Исто доколку бебето расте без присутни инфекции проширувањето може самонда се повлече. Најбитно е ако има температура или било што беба, секогаш да направите испитување на урина прво, па да се почнува со антибиотик, како правилно би можеле да следите состојба. Се подетално ќе прашате детски нефролог

На ..barbie.. му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    А дали знаете дали може да се зголеми проширувањето, а веќе го има, само од себе, не доколку се работи за уринарна инфекција?

12. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Моето имаше темно зелени, дури сега во 4 месец гледам кафеави станале.

13. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Моето има плаво темни, се надевам така ќе му останат.

14. Leksikon

Leksikon Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    491
    Ако нема уринарна инфекција би требало да се повлече. Како и да е се препорачува 1 месечно уринокултура за да се следи. Во моментов нема инфекција, но можеби била присутна. Секако не се плашете, треба само следење, позитивно е тоа што нема инфекција. Прати диуреза тоа е значајно. За се друго мислам дека е најдобро да си го слушате нефрологот. Што, зошто и како овде може само да нагодуваме...

Последна измена: 23 јануари 2021
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.399
    Околу 9 месеци до година ќе знаеш која му е пермаментната боја на очиња :)

На Осе, Baby kengurce mk, Fatalnata и 2 други им се допаѓа ова.
  16. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    Благодарам. :D
    Да ми препорачате нефролог?
    Кој е најдобар според вас, птетпоставувам имате искуство?

17. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    Може да имало мал рефлукс и затоа не било видено во бременост или по раѓање. Таквите дечиња се склони кон чести инфекции и тоа е прв знак да се провери дали има рефлукс. Зависно од степен на рефлукс се одлучува за терапија (неоперативна, профилактична антибиотска или оперативна). Проширен пиелон може да значи и пиелонефрит но би одел со висока тт и сигурна уринарна инфекција. Плодност колешка беа да прават и се презадоволни, таму и во ремедика е проф. Кузмановска.

18. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.643
    П.С не ретко е генетско

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.455
    Допаѓања:
    19.330
    Јас уште сега знам на мм ќе има јас има кафени он плави и сигурно нема на кафени да му свртат иако е рано да кажеш

На Baby kengurce mk и Fatalnata им се допаѓа ова.
  20. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    А прати сега ситуација кај нас... Јас и мм имаме зелени, синот има кафени, а бебе темно плави сега за сега. Едно со друго не се поклопуваат. Изгледа од другиве членови во фамилијата децава ми наследуваат боја на очи. :)

На Ava.84 и Milkiway им се допаѓа ова.