Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.044
    Допаѓања:
    41.392
    Изгледа јас сум единствена која со доење слабее:D

На MinnaAnne, 0ли, Baby kengurce mk и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    119.645
    ^Лицето ми е хаос и скалпот на главата. Косата страшно ми опадна.:(
    Се пробав и не поминува, седам и чекам да се стабилизираат хормоните:whew:
    @Осе и @ni.na @Lovebug01 мн ни се слични дечињата:hug: :hug:

На Lovebug01 и Leksikon им се допаѓа ова.
  3. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Не знам дали е од доење или ид што трчам за бебче, ама јас исто доста сум ослабната за еден месец.
    На пораѓај со 81 дома кога дојдов 73кг, а денес се мерив, 64кг.
    Јадам премногу благо и не се пазам, само првите две недели бев во депресија поради пораѓајот (сеуште сум по малце) и тогаш не јадев ништо некогаш гладна си легнував.

На Kolache na mama, Classy Flare, Осе и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    За косата не спомнувај ,не да паѓа се плашам на сабајле.
    Исто кожата на цело тело ми е мноогу сува ,дури ме чеша од сува ,а кремовите не ги впива се утепав од триење ,некој да има совет за ова ?

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Леле пак дете се нацица и кома готово :D
    Што му е денес :^)
    Него да бегам и јас да спијам ќе треба да се дигнам за три сати :D

На Осе, mssuniquee и forumce им се допаѓа ова.
  6. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Се ни е исто, на лице почнав од неговата крема атопик да мачкам од што ми е суво косата до сега се фалев дека е супер сега влакна насекаде а собрана ми е цело време(facepalm)

На Alishan30 и Осе им се допаѓа ова.
  7. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Screenshot_2021-01-28-23-15-50.png
    Морав да те поздравам :l:

На naturallmess, azelea, MinnaAnne и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    119.645
    Исто, и мустела од нејзината пробав, не бре, скалпот ми е хаос, црвенило па перутење па чешање, се масти нонстоп а врвови суви..
    Закажав шишање кратко и третман, да ми ја подсредат малку.
    Нонстоп собрана, глава ме боли од шнолите

9. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    А за шишање не да сум мислам на човек не личам. За мустелата не ми помогна ни мене сега му купив риластил и се среди и он а полека и моево лице инаку носот и челото ем црвени ем се лупеа целите на ништо не личев, а и кај него гледам се подобри ептен се надевам ќе остане така ете ако некоја мајка има мака препорачувам и деца и возрасни е истата крема:)

На Alishan30 и Осе им се допаѓа ова.
  10. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Хахах иста сум, еми ние сакам сѐ перфектно кога да стане,да не плаче, да спие кога ние ќе сакаме (а не тоа).
    Маж ми пред еден ден му зборуваше на бебче.
    Мајка ти полуде, се сака по систем ама не може така. :rofl:

На Осе и ni.na им се допаѓа ова.
  11. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.667
    Допаѓања:
    9.337
    Кажи ја финтата, уф како се нервирам. Бебе има 2.5 месеци а јас ни грам не сум ослабнала од кога се вратив од болница! Тоа што изгубив на пораѓај, тоа беше тоа, дома стагнирам веќе 2 месеци.

Бебушка моја добро напредува, многу е жилава, веќе држи глава, кога е во релаксатор се крева како да сака да седне. Почнува кога лежи да ги носи нозете на страна за да се преврти но уште не може. На меше кога ќе ја ставам се крева со главчето и со нозете и по малку се придржува за рацете. Многу гуга и се смее. Почнува да држи тропалки во рака ако и ги давам, но не е свесна дека има нешто во рацете, ги фаќа и ги пушта. Ја пика раката во уста, ги лижи прстите и го цица палецот.

Во вториот скок со цицањето исто како @Alishan30 ми правеше, се тргаше од града, плачеше, па чекав да се смири и така и давав. Сега пак има некоја таква фаза, а измеѓу втор и трет скок сме, ама најверојатно така ми прави пошо добив менструација. Последниве неколку вечери заспива околу 11 навечер и се буди на 5 саати- ама денски цица почесто. Важно полни пелени, мислам дека и убаво си напредува со килажа.

Минатата недела бевме на ехо на мозоче и невролошки преглед во Систина. Иако невролошки е се во ред, толку лоши работи и прогнози ми изнакажаа што можеле да се случат во иднина, што не спиев 4 вечери. Наводно, при раѓање снемала кислород и тоа можело да предизвика оштетување на мозокот и триста компликации во развојот. Дека имав тежок пораѓај, тоа да, дека беба не заплака одма и тоа да, малку и кислород и дадоа веднаш кога се роди, ама па од кога врисна не престана.Апгарите и беа 5/8/9. Кризата траеше помалку од минута (за мене цела вечност). И без никакви терапии помина. Наводно на ехото имало последици некакви од таквото раѓање, можеле да се санираат сами од себе ама таа докторката што не ми изнакажа, во стилот бидете спремни дека детето ќе има проблеми. И као, да правиме контроли на секои 2 месеци. Се мрднав. Консултирав и друг невролог, му ги пуштив снимките и наодот-ми рече дека не гледа нешто што е за загрижување и дека со таков наод, не ни мора да правам контроли ако детето нема проблем. Па се смирив малку, ама да признаам не ми е сеедно. Добив впечаток дека докторката од Систина сака да не врзи да одиме таму на секои 2 месеци, бидејќи цело време зборуваше 'Ќе правиме допрва вакви-такви-онакви испитувања'. Доволно страв ми внесе, многу лоши работи ми израскажа. А ја гледам бебка си е супер засега, фала му на Бога, се надевам ќе си остане така. Се решив сепак да ги одложувам вакцините додека можам. Следната недела ќе одам кај матичниот па ќе разговарам за ова.

На SkarletOHara, Happyinlove, Milkiway и 4 други им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    @Lovebug01 :hug:

@Alishan30 Расте девојчето :inlove: Кога те читам вака, си викам како вчера да беше, а минатата година во ова време се радувавме за позитивниот тест. Ги читав пораките, на 22 јануари ми кажа. А сега сме тука. Ах... :inlove:

Инаку, лицето и скалпот и мене катастрофа ми беа и уште ми се. Лицето ми се лупи, црвенило, почетокот кај косата ми е ужас. Особено кога се породив ме унакази тоа. Очајно ми фалат третманите на лице, штета што и ситуацијава не ми го дозволува тоа. Е среќа косата не ми испопаѓа, ми остана згусната од бременоста. Дали бидејќи пиев витамини, не знам.
    Со лицево мака мачам и ме нервира, косата не можам да си ја поднесам и само врзана ми е. |(

Што се вели уште малку ќе треба да се селам во друг подфорум, а јас од темава не можам да се откачам :lol:

На Monella, Happyinlove, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    119.645
    @0ли многу брзо ми минува времето, цела година да, од позитивниот тест:inlove: :l:
    Деновиве ја гледам и си помислувам, зар е можно толку мала а толку да ми е влезена во срцево и неможам да дишам без неа:l:души ни се дечињава, нека се сите здрави и живи и нека си растат само.

За витамини и јас пијам, ама проблемите си стојат, се пробувам и за жал потешко оди:(ај ќе помине за некој месец:hug:

На Monella, Happyinlove, ***Bony*** и 8 други им се допаѓа ова.
  14. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.055
    Јас јадам повремено, безбеден е, секако доколку не си алергична.

На Осе и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.505
    После колку време од примена вакцина може да се направи крвна слика ? :)

16. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    О душа:hug:
    Јас би те советувала настрана да си стоиш од лоши мисли.
    Редовни контроли и што помалце читање и споредување со други деца.
    Нека си го следи доктор што си имаш доверба,не секогаш скапо платените прегледи имаат најточни резултати.
    Си ја гледаш дека напредува како сите за нејзина возраст.
    Првото го родив пред термин,не заплака навреме и тоа бев царски па што се не ми кажуваа да очекувам. Тоа како последици но фала богу си напредна и сега е се во ред дури и душа ми вади:rofl::rofl::rofl:.
    Незнам Софијанов стариот дали уште работи можеш една консултација и со него колку да си смириш нервоза.
    Само гушкање и вежби :l:

На Baby kengurce mk, WonderGuurl, Alishan30 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Ги будите ли бебенцата од подолги денски дремки? Еве веќе 2 часа спие, прв пат вака ми прави. Ја зедов да цица, се накрка и продужи да си спие. :lol:

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.000
    Допаѓања:
    4.877
    Едно време го будев додека ред да створиме после тоа не го оставав коа му се спиеше не го будев затоа пак наредната дремка му беше многу кратка сам се будеше. И да има константо време за легнување со варијации од +- 30 мин.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Не будам ни јас, секако наредните дремки се покуси. Како што кажа членката над мене, бебушка ја будев на почетокот додека воспоставивме лактација како што треба. Ама ретко се случува денски толку да спие.

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.460
    Допаѓања:
    19.339
    На нет читав за спиењето денски дремки повеќе од 2 часа да се буди да не се остава е сега не знам за колкаво бебе станува збор