Бебето нема да "пукне", сепак е на доење, течна храна внесува која неможе да направи толку голем проблем за разлика од тврдата столица кога ќе се почне со дохрана. Можеби е една од најлесните варијанти за какањето чепче или топломер, но јас не се согласувам да биде прва на избор. Топли купки, масажи, вежби со ноџињата, се' тоа да се направи. Да се стави да леже на меше. Може да се даде чајче. И ако е над 7 дена или има цврсто меше тогаш може овие методи. Се друго не е за брзање за 2 дена. Ќерка ми на почеток знаеше и на 5 дена да се искака, никогаш не сум ставила ниту чепче ниту топломер. Не брзај, требало да ти објаснат таму дека дечињата кои се на доење знаат и не е страшно и до 7 дена ако не се искакани.
Мајки од колку месеци почнавте со вкусови? Ние сме на доење само, ке се консултирам со педијатар ама ете и вас да ве прашам. Со првото почнав од 5 полни месеци, со второво не знам како ке биде дека уште некако не му е смирено стомачето и цревцата. Уште му кркорат и понекогаш пак знае да се свитка како да има грчеви.инаку 3 месеци и 26 дена сме
Уште едно прашање, малиов е премногу нервозен, со раце во уста, све сака да пикне во уста, се буди на саат време преку ноќ, мислам дека се заби во прашање и пред малку видов горе кецовите како две плочки му се, надуени како да ке излегуваат, еве слика колку можев да сликнам зашто 2 секунди не застанува цело време прета. Мислите дека му се спремни за пробивање?
Ги знам и јас можните ризици за спиење во секоја положба не пишав поради неинформираност туку околу фактот што не сака да спие поинаку. На страна некогаш ама и тогаш знае да се преврти. Надзор си е потребен во секој случај. На грб и цврсто заспан кога е штом го свртам за неколку мин се буди се витка и и толку од спиењето. А кога бил на грб друго се случува да поврати или млеко да му се врати па ми е страв и од тоа. Иако ќе ждригне се случува сепак понекогаш. Од тоа што наброја имам пробано се и масажи и топло облоги... Капки. Еспумисан сега прв пат зимаме имавме претходно едни други. Ми препорачаа и саб симплекс дека биле најдобри па ќе пробаме и со тие. Инаку со топломерот пробуваме зошто го гледам дека се мачи и само си пртка на крај. Сабајлево се искака убаво ќе видам деновиве како ќе биде. Наскоро сме на контрола кај педијатар па ќе му кажам за тоа и ќе прашам за пробиотик.
Не би да се мепам ипак е твоја одлука само си малку контрадикторна велиш дека ги знаеш сите ризици. Како тогаш не си информирана дека бебе на грб не може да се задуши при бљуцкање а доколку е свртенп на страна може да бљуцне и преку нос да ја вдиши повраќаницата? Инаку се става под душек перница при рефлукс да биде исправено и во тој случај спие пак на грб. Но секако слушај си доктор и ортопед сепак тие се оние кои стојат зад своите ставови
Треба ли да се оправдам за секој збор? Ај смири живци и настапувај умерено да не сте неколку души на форумот ќе останеме сите за никаде. Тоа со бљуцкањето од болница ми остана како страв од задушување оти му одеше во нос па трчаа таму акушерки да го тресат.и не да ја вдише ама ако му стои во дишни патишта како ќе дише? И од друг пример од познаничка кај што помодрело додека откријат што му е. Вистина и ти и уште некои други со ваквите истапи, намалете малце не сте само вие мајки. Истите совети кои не ги побарав ги има слушано и од мајка и и свекрва и мн други што имале бебе пред мене. Последна си ти шо треба да ми кажува што знам а што не знам, па да ме анализираш дали сум контрадикторна. Чисто споделив што се случува кај мене, бог да чува. А советот за перница под душек или што и да е, е на место за мојата проблематика, други мудрувања се сувишни.
Форум е ова секој може да си даде мислење за тоа што другите го пишуваат. Моите живци се напротив смирени...ако нешто што си пишала е спротивно од некој друг доктор или ортопед мое е да пишам а понатака секој си одлучува. затоа сме и тука
Го очекував одговорот дека е форум кај што секој има право на мислење. И точно, никој не ви го одзема тоа право само што ретко кој пристапува кон проблематиката на тоа што е напишано. Јас пишав дека моето дете одбива да спие поинаку освен на меше а добив мудрости дека тоа е опасно. Зошто мислиш дека не го знам веќе тоа? Ако знаеш финта како да го натерам да спие поинаку, пиши. На пример како предлогот за перница под душек иако сум пробала нешто слично ама едноставно и бебето не сака. Се буди и плаче.Не е тоа моја одлука како ќе спие туку на еден начин проблем, затоа и го пишав. Советите треба да се конструктивни и насочени кај што треба а не само колку да се пише нешто, топла вода измислување, па анализа на членката, па ваква си таква си....
Немам совет, ќе ти споделам само мое искуство. Можеби спиењето на меше му е само период? Кај мене ќерка ми првите две недели заспиваше на меше легната кај мене на гради, па потоа ја префрлав во креветче ако е навечер, а денски се гушкавме. Го имав истиот страв ради колкчињата но и јас го добив истиот одговор од лекар, дека нема никаков проблем, дека е фаза и ќе пројде. И пројде еве, два месеци е и си спие на грб во креветче, на меше кај мене легната гради се нервира, а на кревет ја играме за да ги вежба мускулчињата.
Мајка кај мене е обратно. Првите 3 недели заспиваше како и да го оставам. Е сега е 2 месеци веќе и месец дена само на меше сака. На грб значи никако. Сум чекала пример пола саат или помалку да заспие цврсто и да го оставам во друга положба и најмногу 15 мин издржува и се буди и плаче додека не го ставам на меше. И пак продолжува да спие. Некогаш успева да остане како полустранично легнат ама не спие мирно, кенка во сон, брмчи.... Се надевам и јас да е период ама некако долго трае.
Пробиотик даваш? Јас давам Биогаја,исто на доење сме и кака неколку пати во денот. Мислам пробиотикот си го прави своето.
Не знаев дека бараш совет како да спие на грб Вежбај денски повеќе на стомак. Спие затоа што му паѓа притисок и заспива полесно и подолго така. Вози го во количка пред спиење. На таа возраст и моето кога сум го вежбала на меше заспивало од што го мрзеше и се изморуваше да се крева но веднаш сум го вртела страв ми билп така да спие. Сите бебиња се различни еве и @..barbie.. ќе ја тагнам да сподели знам дека последно и спиеше на гради на стомак
Да да прочитав дека на почеток спиело на грбче, затоа реков да не можеби само период сега па да го надмине. А си разгледала перничево дали ќе врши работа? Не сум го користела, но пријателка моја да, зашто на бебенцето му отапело главчето на тилот па за да му се исправи форсираше спиење/лежење на страна.
Не се безбедни воопшто. Има начини за спречување сплескано главче, какви перници, исфрлете од употреба, зарем не сте читале за ризици?
Никој не те анализираше. Недај боже некогаш да ви се даде совет. Тоа не се "мудрости" туку е единствен безбеден начин. Наместо да се понашаш со членките кои уствари ги пишуваат работиве затоа што сакаат да ти биде безбедно бебето, прифати совет. Велиш информирана сум, ама повраќањето во сон нема никаква врска со гушење и не треба да се оставаат бебињата на стомак заради ризик од повраќање. Види едно обично видео на јутуб и ќе видиш што се случува кога повраќаат бебињата во сон. Некои работи не може да се "твое мислење" туку треба да правиш ко што е правилно. Го отупевме со ова спиењево на грб пошто е голем ризик. И каков надзор? Мислиш кога ќе му се компромитира центар за дишење на бебето, тоа е некако драматично? Не, тивко се случува, во спиење и никаков надзор нема да ти помогне.
Мислам дека е рано. На моево горните му се и уште повеќе од ова што гледам на сликава и уште не му се излезени, а набргу ќе направи 9 месеци. Прво долу би требало да излезат, па горе. Иако некогаш има исклучоци. Сепак види ги и долните. И јас бев на доење и ад и не какаше секој ден. Еден период повеќе пиеше мајчино и тогаш на 6 дена какаше. Не му беше тврдо мешето, не плачеше, весел беше и каката му беше жолта каква што треба. Воопшто не користев топлометар. Тоа што цица и е на ад не значи дека мора со топлометар да се предизвикува да кака.