Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. felisitas

felisitas Популарен член

2. felisitas

felisitas Популарен член

На никој не се понашам јас, прочитај ми го постот најкултурно си пишав што и како е? Кој совет не го прифаќам? Да спие бебето на грб? Каде имам пишано јас воопшто како треба да спие бебето? Читаш ли што имам пишано или само одвреме на време се влетуваш и си пишеш нешто колку да те има?
    Кое е тоа мое мислење? Кој совет не го прифаќам? Сто пати пишав одбива да спие на грб читаш или само за држење лекции влетуваш? Се си информирана се знаеш не ти спорам уште само да ги читаш постовите да знаеш за што даваш совет така со брзина на светлината.
    Ја пишав дека бебето не сака да спие на грб сака на меше. Кој совет ми го даде ти тука освен што ми кажа за ризик кој веќе го знам....

3. felisitas

felisitas Популарен член

Ова е веќе друго :)

Количката ни стигна покасно нас и пробавме и тоа и во ред додека го возам а застане по некое време ќе се уклучи тој. И во кола во седиштето кога одиме некаде. Ако ме чека маж ми со него во кола мора да возат кругови ако се задржам повеќе и така да мирува. Незнам кој е проблемот и што му смета ама не заспива така и ако е заспан се буди. Ја прашав баш и таа бабицата што доаѓаше дига рамена и ми вика само гледај да не е навечер.
    А он кога му иде време за спиење и да си лежи некако почнува да кенка да го земам и да заспие на гради.

4. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

@felisitas Син ми ми спиеше некој период на гради и стомак и имаше многу помирно спиење, отколку на грб, т.е, ко ќе го легнев на грб клоцаше, се расонуваше и одново се успивавме. Јас си ја следев интуицијата и го оставав на мене, меѓутоа со тек на време почнав откако ќе заспие да го легнувам до мене и сопругот, со плетенка околу него и да му го топлам со рака стомачето. Многу често знае да отвори очи, но кога ќе види дека сум тука и го галкам, а притоа му давам и цуцла, си заспива. Чекам да ја плукне цуцлата, па заспивам и јас. Кога на педијатар спомнав дека лежи на мене и само така сака, ми рече дека најверојатно е поради грчеви и да ставам термофорче помеѓу неговото и моето меше. Период им е, ќе помине, но најдобро и за тебе и за бебето полека да почнеш, откако ќе заспие да го легнуваш на грпче, иако тоа ќе значи на почетокот почесто будење, но ќе се навикне. Син ми сеуште почесто станува во текот на ноќта кога спие на грб, отколку кога е на мене, тогаш врзуваше повеќе часа.

5. azelea

azelea Популарен член

Мајки пробиотикот кога го давате временски?

elcezelce likes this.
  6. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Претпладне давам, така им давале во болница и јас така продолжив.
    п.с.две недели беа во инкубатор

Осе and azelea like this.
  7. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Да, бидна сеа, душичка до вратчето беше покакана :D:D:D. Татко и ќе повратеше:D:D:D

8. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Јас на пола ден, така ме советуваше патронажната. Сабајле пред цицање давам Д3+К1, следен подој ништо не давам, трет подој пробиотик, 4тиот ништо и 5ттиот Омега

azelea likes this.
  9. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Како се смирува бебе кое зајдува од плачење?
    На два пати денес големиов силно викна и бебе се преплаши до тој степен што 45мин без престан плачеше со вриштење и солзи. А вториот пат на сред дремење тивко мирно изгледа траума од сабајле му остана па прво викна неколку секунди не зимаше воздух се напрви жар црвен и повторно вриштење.
    Се пробав до гол го соблеков и млеко и се ништо не го смируваше. Заспа од умор буквално од толку вриштење. Но тоа што остана без воздух од памет ме извади

10. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Чекај, не разбрав, спиење на грб е голем ризик? Да не мислеше на стомак?

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Сличново ми се деси само кај мене "поголемиов"е кучево. Еднаш му лавна над глава ама пискаво и малиов во релаксатор толку заплаче и зајде. Во тие моменти сум многу смирена ни ја не знам како. Го земам во раце и со мил глас му го кажувам името и му правам шшш за неколку секунди се враќа здивот и гласот...е после ја ќе си се испопотресам и поплачам. Иначе исто после неколку саати од чиста мира заплаче што викаш траума.. среќа еве кучево ќе залае некогаш он веќе се навикна не се ни сецнува.
    Најчесто кога го зимам го носам кон прозор и му зборам тивко и мирно било што... мене ортопедов ми кажа ништо нема да му биде и да го остакш во кревет ( што секако немам намера) нормално е за нив се можно на нет изначитав и тоа е нема начин и за млеко ми има зајдено два пати што почекал 1 секунда (facepalm)

Happyinlove likes this.
  12. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Јас пред спиење ноќе.

azelea likes this.
  13. ni.na

ni.na Популарен член

Можно ли е и на 3 ипол месеци уште грчеви да има? Се премачи веќе навечер спие со 20 будења се врти со главата лево десно 100 пати, крева нозе, прета, плаче, сака да цица, ќе се нацица пак крева нозе, прди и така од 2 навечер до сабајле. Ќе дадам еспумисан мир 1 саат и пак наново. Се си мислев како резултат на рота вакцината е пошто тогаш почна вака ама 1 месец помина, а пред нејзе знаеше и по 5 саати да врзе навечер(тогаш грчеви со врескање го фаќаа пред спиење). Давајте некој совет матичнава ми вика пробиотик тоа посекако давам од раѓање, се мислам пак колипрев нешто да воведам ама не видов ефект од нив претходно:(

14. Krofna*

Krofna* Популарен член

Мојов емногу плачлив и постојано се зајдува, првпат на бањање и тоа само што си дојдевме од болница инстиктивно ми дојде да му дувнав во лице одма се врати после јас едвај се вратив
    Педијатар ми кажа дека прсвилно сум постапила иако мишто немало да му биде ќе се врстел сам
    Јас во тие неколку секунди бев смирена незнам како иско сите избегаа од соба свекор свекрва маж јас сама останав они се испоплашија, откако се врати он јас потонав
    Сеа го снемува секој ден буквално премногу плунка му се лачи и се заштрекнува и додека се освести јас во несвест
    Отккао е роден мене косата БУКВАЛНО ми обеле од валви негови испади

SkarletOHara and Happyinlove like this.
  15. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

До кога давате пробиотик?

16. Mantub

Mantub Форумски идол

Да, лошо се имам изразено :)

PurpleMind likes this.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Можно е, пишував и јас за ова. Му прекинаа на 3 месеци и пак се појавија. Уште појаки беа тогаш.
    Да не си јадела нешто зелено? Јас од краставица му ги предизвикав. Се ставив тогаш пак на 'диета', давав колипрев и дупла доза пробиотик. Давав и Еспумисан ама само запек му направија.

18. ni.na

ni.na Популарен член

Нееее сеуште пазам на исхрана пошто имаше страшни грчеви ама тогаш му се манифестираа со врескање од 11 до 3 саат навечер ни цице ни ништо не сакаше па чудно ми е сега вака што е, и стандард сабајле ќе се искака и ко ново си е преку ден си нема мака. Ама и долго го држат навечер од 2 до 10 сабајле се мачи. Ќе пробам ај пак со колипрев, а кој пробиотик го даваше јас давам рекол да пробам да сменам?

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

И јас давам рекол од раѓање, тогаш давав по 5 капки сабајле и навечер и плус колипрев пред секое доење. Една недела го држеа јаките грчеви, после намалија постепено. Ставај топли облоги, не знам друго што да кажам. Уф, аман нека ви поминат побрзо.

20. ni.na

ni.na Популарен член

Се молам богами, полесно е да го родиш него овие 3 месеци што го гледам како се мачи, фала ти :hug:

Осе and Jana06 like this.