Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    И јас од тоа што најдов на гугл, си прават да заспијат полесно... Ама ме јаде црвот. Зошто си прави да спие полесно? Нели го опуштам доволно? Да не е под стрес? Дома одам на прсти кога спие, ш'шкам и не му давам на мојов ни да зборува. Ноќеска го снимав додека правеше така, ќе го пуштам на педијатарот. Изгледа јас не сум нормална. :D

На Katerina94 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Многу ли е 7кг за 3 ++? 3550 е родено мислев до 6м треба да дуплираат килажа он на 3. За 2 недели сме на контрола па да знам дали ќе ме караат:$Само на доење сме инаку

3. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Син ми нон стоп прави така во спиење кога го мачат грчевите, ај баш кажи што ќе ти кажат да не се мислам и јас :D

4. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Луѓе во право бевте за топломерот, денес бев на педијатар и ми рече нормално е до 3 дена да не кака и дека не смеам да манипулирам со топломер може дете да се навикне само така да кака, мора само да кака.
    Ми даде чепчиња ама да ги користам после 3 дена.
    Иначе се друго е во ред и со мене и со него.

На Ava.84, Baby kengurce mk, MacenceEna и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    @Brpbrp спомна во друга тема дека Антоније беше гостин во Телма амбуланта сабајле, ја изгледав емисијата и сакав да ви кажам седнете и слушнете го. Јас сето тоа сум го слушала кај него на преглед ама најмногу ја пуштив за да слушнам и препратам на тие околу мене што ме дават за кравјо млеко и калциум. Многу убаво објаснува за дозирањето на Д витамин и калциум. Тука скоро зборевме за дозата ама не се осеќав адекватна да објаснувам за важноста во кое подрачје се наоѓаме. Не е исто да живееш во Мајами и во Норвешка затоа моја препорака да ја слушнете емисијата верувам ќе ви се разјаснат некои дилеми.

На ni.na, Baby kengurce mk, Milkiway и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Ма какво карање :) на доење си е да е жив и здрав па ке се должи па ке си расте
    Моево на 2 месеци и 10 дена беше 7кг рамно:rofl: роден 3960. Но на ад е:)

На Alishan30, Rina1992, Milkiway и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Saraaa9

Saraaa9 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2019
    Пораки:
    458
    Допаѓања:
    570
    Те молам ако сакаш да пишеш на која дата бил гостин не можам да најдам, сакам да го гледам 8-|

8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Сабајле :) Ќе искочи за скоро сигурно на YouTube на Телма каналот. Има и други емисии со него ама мислам нема објаснето претходно за поврзаноста на Д со калциум.

На LittleLilit, Saraaa9 и Milkiway им се допаѓа ова.
  9. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Зависи од педијатарот за карањето има забегани па караат .(ако те кара не го слушај :devil:)
    Инаку не е многу . И мојата ја дуплираше на 3 па после намали со килажа качување ,почна повеќе да се издолжува. :)

На Milkiway, Jana06 и ni.na им се допаѓа ова.
  10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Можеби ја читал дискусијата овде, па тоа го поттикнало да кажува за тоа :D

@BabyD0ll Некако и чепчиња не би давала на три дена ако нема мака и ако е и на доење. Има бебиња и повеќе дена не какаат, па немаат никакви проблеми. Важно е и каката каква е, дали е жолта и каква густина има, не само бројот на денови колку не е искакано.

На Izzy_0504, Snowflake92, BabyD0ll и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.453
    Допаѓања:
    19.324
    Јас еве да споделам што највеќе ми остави впечаток : Се јавува свекрва и вика :call:Снашката ми е трудна 16 недела и колку Д вит да пие за фетусот и овој мртов ладен: Тоа не можам јас да кажам гинеколог ќе и каже :devil::rofl::rofl:
    Абеее сегде ги има свекрвиве нема бегање :rofl:

На Dua!, MissBreezy, Izzy_0504 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Не бе па ти тие САМО сакаат да помогнат ние лоши сме (facepalm):tmi::@

На LucyLu и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.295
    Допаѓања:
    44.789
    Слатко си ме насмеала за ова да не е под стрес :rofl:

И моето така ја врти главата навечер. Се штрека цел, дига рачињата. Ама се смирува брзо и си спие.
    Навикнат е веќе, 19ч станува немирен и го носам во спална. Менувам пелена, масирам, пижами и си лежи смирен. Му давам да цица и си мирува. За на крај да си заспие така.
    ^_^

На Izzy_0504 и PurpleMind им се допаѓа ова.
  14. Rina1992

Rina1992 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    84
    Ќерка ми кога прими вакцина на 2 и пол месеци имаше 6 кг и ми рекоа предадена е, да не претеруваме со млеко, иначе на ад сме. Јас и маж ми сме високи големи и не знам докторката што очекува од нас, стандардно бебе да имаме И давав чај за грчеви демек да ја залажуваме ама жал ми е кога плаче за млеко и си реков не слушам доктори, битно да ми е здраво детето. И кога го прочитав коментарот се потсмирив дека има и др случаи како нашиот.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.453
    Допаѓања:
    19.324
    И мене ме нервираа само дрндаа па после испадна се извиши повеќе дојде во ред килажата, сега го раниме како штп ни кажа педикатар збуцкан е ич не се замарам гледам по него сакал на 3 на 4ч на 5ч само ми е битно да не надминам 6 оброка од 150мл за да не дое на 1л да пие во 24ч. 4мес е сега инаку

На ni.na, Rina1992, Snowflake92 и 3 други им се допаѓа ова.
  16. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.333
    Допаѓања:
    6.903
    Нормално е. Моето се поти кога јаде ако му е малку потопло млекото па после со фен го дувам да не е воден во косата,си и ма косичка густа и лесно се поти.

Сакав да прашам јекодерм дали користите превентивно после капење да не се исуши кожата.
    Јас засега само јекодерм ставам, сме немале проблеми со кожата.
    За 1 недела 3 месеци ќе сме.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.119
    Допаѓања:
    119.645
    Јекодерм не нонстоп.
    Педијатар ми кажа само краткотрајна употреба, не нонстоп

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    669
    Пред 6 години родив дете на 15 јули у сред лето. За среќа не се потеше нешто многу, ама па и јас не го облекував многу. Од раѓање до речиси една година го бањав со бебешко сапунче и го мачкав со јекодерм. Патронажната ме убедуваше дека порите се затворале или не знам што, но не ја послушав. Никаков проблем немавме со кожата - ниту газе, пеленска регија, ниту внатрешна страна на лакти, вратче, бутови ... Мислам дека е многу поприродно и подобро како целосна заштита на бебешката кожа него брендовите кои ги има по аптеките ....

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Па како што знаеш и на доење и на 60мл ад сме.
    Мислам дека не би требало да чекам повеќе од три дена поради ад.

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Знам, знаеш дека и јас бев и на ад и со доење, 9 месеци истуркавме комбинирано. Муабетот ми е, ти зборам од искуство :)
    Мислам дека и претходно ти пишав дека на 6-7 дена какаше еден период, си се апсорбираше и немаше што да кака. Во ниеден момент не ставив чепче, не давав чај или што и да е. Следи ја каката и сè додека нема тврдо меше, додека е жолта како сенф и не е тврда, нема потреба од тоа да предизвикуваш какање со што и да е.

На Alishan30, SkarletOHara, Izzy_0504 и 3 други им се допаѓа ова.