Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мојот стандард од 2 почнува така ама ние уште де мачиме се грчево така да може да е од мака што неможе да заспие убаво иако мислам не е страшно

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Мислам дека си игра :D
    Ако не плаче, нема мака.
    Моево тоа го прави со сета сила. Кога беше помал, на земја ги лупаше, си велев ќе скрши пета.
    Кога го пресоблекувам, на кревет го прави тоа и ако му правам смешки, се гази од смеење и уште посилно лупа :D

На azelea, Осе, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.897
    Допаѓања:
    5.954
    Здраво мајки дојде ред и овде да пишвам:D
    Имам две прашања,дома се грееме на дрва и цел ден собата е со температура од 25до 30 степени,бебка ми е облечена само по боди по крстки и шпихозни на долги кога спие некогаш ја покривам со подебелко кебе некогаш со тетра пелена,дали е ок? Мислам како да знам дека и е ладно?
    И друго прашање никако не фака да цица и цела вечер ми е на ад млеко и давам кога ке се разбуди на 2-3часа по 40 или 50 мл.,дали и е доволно?
    Иначе стари сме само 4 дена :?:

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Со 30 степени нема како да и е ладно, до 24 степени најдобро да е температурата дома.

На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.504
    Прво цицање после ад што повеќе на цицање максимум 60 смееш да дадеш ад ама гледај да е 30-40 мл и кога ќе побара пак прво цицање. Ако не фаќа никако на голо пробај со силиконска моето не сакаше да фати на голо со силиконската немаше проблем. На 20 степена јас само по долги шпихозни без чорапи и тенко ќебенце го покривам.Не го облакај толку на 30 степен апо боди па и плус шпихозни, од топлото се суши воздухот така да добро би било и навлажнувач да си земеш. И да рацете и нозете им се ладни и не значи ако и облечеш чорапи и ракавички дека нешто ќе смени.Од топлото можеш вруќници да и направишт.е. црвенило и немирно ќе спие и нервозна ќе биде.Ккао што тти е на тебе така и на него или ако ти е шубе и мислиш дека и е ладно уште еден слој облечи и ништо повеќе.

На Fatalnata, MorskaSirena, Izzy_0504 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    И јас прво мислев си игра ,ама дека и во спиење праеше вчера се загрижив. Фала :hug:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.504
    Исто и моето прави знае некогаш да се разлупа од што сонува :)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    4.000
    Допаѓања:
    4.877
    Многу е висока таа температура.22-23 степени за бебе е доволно и така облечено. Или ако е 25 само по боди би го оставила. А за цицањето најдобро на време види со лактациски консултант ако сакап да доиш. Моето не сакаше да фаќа исто како твоето јас се измолзував и му давав ама не издржавме долго зошто беше плачливо бебе и немаше кој да го придржи додека се молзам преку ден. Единствено сеуште се каам што не се консултирав како што ми препорачаа. И тоа да пробав и да знаев дека ете не сака ама тоа е бидна веќе сега е на ад. Си напредува фала богу супер и ништо не му фали ама доењето ми остана непстварена желба.

На Izzy_0504 и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  9. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    661
    Допаѓања:
    3.606
    Дефинитивно е од умор, приметив сабајле. Преморен беше, а во скок е и не може да спие.

На Izzy_0504 и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Прежешко ви е дома, и ние сме во куќа на парно на дрва па температурата никогаш не ни е волку висока за мене најидеално е до кај 23с, во спална јас некогаш го затварам радијаторот за да не биде жешко за спиење ноќе. Со ад млекото немам некое големо искуство син ми на почетокот неколку дена му давав плус ад 30 до 60мл. Максимум, биди упорна ќерка ми 4 дена воопшто не сакаше да фати да цица педијатарот ме советуваше да не давам ад туку да форсирам града, ад да дадам само ако е ептен вознемирена така и правев 6 месеци си беше на ексклузивно доење.

На Осе, Izzy_0504, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  11. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Не знам дали е скок има два дена дете пред спиење ќе си поплаче по малце ќе си поскенка и ќе си заспие.
    Дали се грчевите или па нешто друго?

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.504
    Грчеви не се сигурно зошто ќе вришти :)

На MacenceEna и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Не мора да значи дека ќе вришти, можеби се послаби грчеви. Не вриштат сите и секогаш :D

На Осе и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.504
    И сигурно не траат неколку минути.Баш пишуваше на колипрев страната дека грчевите когга се јавуваат траат повеќе од еден час :) а не неколку минути.Долготрајното плачење води кон грчеви,а другите плачови може да се да ги болат коски,нервоза од презамореност и ред други работи грчеви не поминуваат од неколку минути барем колку што знам јас зошто пропатевме од нив :)

На Fatalnata и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Ти си пропатила, но не пропатуваат сите.
    Моето не вриштеше, а понекогаш слушав дека има грчеви и му крокореа цревата кога ќе му ставев рака на мешето. Креваше нозе, но не вриштеше.
    Сакам да кажам дека не мора да има вриштење :)

Последна измена: 4 февруари 2021
    На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Точно не мора да вришти.
    Мојата се собираше цела поцрвенуваше и како да ржеше па ќенкаше и се опушташе. Патронажна баш ја виде дека така прави и рече од грчевите е. @BabyD0ll топло ставај му на меше ,најубаво поминува така

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Да така ги крева нозете се вцрвенуца и ќе прдне.
    Исто бара нонстоп да цица, а сега бљуцна.
    Ги става рацете во уста и спиеше само 1 сат сега.

18. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.586
    Грчеви се ,ставај топло на мешето ,само пази да не е многу жешко. Бара да цица зошто на цице му се смируваат.

19. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    673
    Допаѓања:
    657
    @MorskaSirena
    За спиење препорачлива температура е од 22 до 24 степени и со потенко ќебенце покриена. На почетокот, кога се вративме од болница, сеуште немав млеко, само колострум и по препорака на педијатар дење-ноќе го будев на два часа, му давав да цица, па млеко и фактички доаѓаше ад на три часа да пие. Ме советуваа помалку да го облекувам и пред доење да го расоблечам по боди и чорапчиња и тогаш на града. Кога ќе завршиме со доење, тогаш да го облечам, па ад да му дадам и на спиење пак.
    За да знаеш дали и е студено или топло, ќе и ја ставиш раката на вратчето позади (ова ми го кажаа и педијатар и ортопед). Не нозе, не дланки, не носе, туку само вратче, бидејќи уште немаат циркулација.

Последна измена: 4 февруари 2021
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    @MorskaSirena Еве нешто што може да ти е од помош чисто за претстава и ориентација колку ти е топло/ладно дома и како треба да е облечено за да му е пријатно.
    Преку ден:
    20201014_125351.jpg
    Преку вечер:
    20201014_125533.jpg

На Ava.84, Baby kengurce mk, MorskaSirena и 3 други им се допаѓа ова.