Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Мојот стандард од 2 почнува така ама ние уште де мачиме се грчево така да може да е од мака што неможе да заспие убаво иако мислам не е страшно

2. 0ли

0ли Форумски идол

Мислам дека си игра :D
    Ако не плаче, нема мака.
    Моево тоа го прави со сета сила. Кога беше помал, на земја ги лупаше, си велев ќе скрши пета.
    Кога го пресоблекувам, на кревет го прави тоа и ако му правам смешки, се гази од смеење и уште посилно лупа :D

3. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

Здраво мајки дојде ред и овде да пишвам:D
    Имам две прашања,дома се грееме на дрва и цел ден собата е со температура од 25до 30 степени,бебка ми е облечена само по боди по крстки и шпихозни на долги кога спие некогаш ја покривам со подебелко кебе некогаш со тетра пелена,дали е ок? Мислам како да знам дека и е ладно?
    И друго прашање никако не фака да цица и цела вечер ми е на ад млеко и давам кога ке се разбуди на 2-3часа по 40 или 50 мл.,дали и е доволно?
    Иначе стари сме само 4 дена :?:

elcezelce likes this.
  4. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Со 30 степени нема како да и е ладно, до 24 степени најдобро да е температурата дома.

MorskaSirena likes this.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Прво цицање после ад што повеќе на цицање максимум 60 смееш да дадеш ад ама гледај да е 30-40 мл и кога ќе побара пак прво цицање. Ако не фаќа никако на голо пробај со силиконска моето не сакаше да фати на голо со силиконската немаше проблем. На 20 степена јас само по долги шпихозни без чорапи и тенко ќебенце го покривам.Не го облакај толку на 30 степен апо боди па и плус шпихозни, од топлото се суши воздухот така да добро би било и навлажнувач да си земеш. И да рацете и нозете им се ладни и не значи ако и облечеш чорапи и ракавички дека нешто ќе смени.Од топлото можеш вруќници да и направишт.е. црвенило и немирно ќе спие и нервозна ќе биде.Ккао што тти е на тебе така и на него или ако ти е шубе и мислиш дека и е ладно уште еден слој облечи и ништо повеќе.

6. Осе

Осе Популарен член

И јас прво мислев си игра ,ама дека и во спиење праеше вчера се загрижив. Фала :hug:

0ли likes this.
  7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Исто и моето прави знае некогаш да се разлупа од што сонува :)

Осе likes this.
  8. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Многу е висока таа температура.22-23 степени за бебе е доволно и така облечено. Или ако е 25 само по боди би го оставила. А за цицањето најдобро на време види со лактациски консултант ако сакап да доиш. Моето не сакаше да фаќа исто како твоето јас се измолзував и му давав ама не издржавме долго зошто беше плачливо бебе и немаше кој да го придржи додека се молзам преку ден. Единствено сеуште се каам што не се консултирав како што ми препорачаа. И тоа да пробав и да знаев дека ете не сака ама тоа е бидна веќе сега е на ад. Си напредува фала богу супер и ништо не му фали ама доењето ми остана непстварена желба.

Izzy_0504 and MorskaSirena like this.
  9. PurpleMind

PurpleMind Популарен член

Дефинитивно е од умор, приметив сабајле. Преморен беше, а во скок е и не може да спие.

Izzy_0504 and SkarletOHara like this.
  10. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Прежешко ви е дома, и ние сме во куќа на парно на дрва па температурата никогаш не ни е волку висока за мене најидеално е до кај 23с, во спална јас некогаш го затварам радијаторот за да не биде жешко за спиење ноќе. Со ад млекото немам некое големо искуство син ми на почетокот неколку дена му давав плус ад 30 до 60мл. Максимум, биди упорна ќерка ми 4 дена воопшто не сакаше да фати да цица педијатарот ме советуваше да не давам ад туку да форсирам града, ад да дадам само ако е ептен вознемирена така и правев 6 месеци си беше на ексклузивно доење.

Осе, Izzy_0504, azelea and 2 others like this.
  11. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Не знам дали е скок има два дена дете пред спиење ќе си поплаче по малце ќе си поскенка и ќе си заспие.
    Дали се грчевите или па нешто друго?

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Грчеви не се сигурно зошто ќе вришти :)

MacenceEna and BabyD0ll like this.
  13. 0ли

0ли Форумски идол

Не мора да значи дека ќе вришти, можеби се послаби грчеви. Не вриштат сите и секогаш :D

Осе and BabyD0ll like this.
  14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

И сигурно не траат неколку минути.Баш пишуваше на колипрев страната дека грчевите когга се јавуваат траат повеќе од еден час :) а не неколку минути.Долготрајното плачење води кон грчеви,а другите плачови може да се да ги болат коски,нервоза од презамореност и ред други работи грчеви не поминуваат од неколку минути барем колку што знам јас зошто пропатевме од нив :)

Fatalnata and BabyD0ll like this.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Ти си пропатила, но не пропатуваат сите.
    Моето не вриштеше, а понекогаш слушав дека има грчеви и му крокореа цревата кога ќе му ставев рака на мешето. Креваше нозе, но не вриштеше.
    Сакам да кажам дека не мора да има вриштење :)

Last edited: Feb 4, 2021
    BabyD0ll likes this.
  16. Осе

Осе Популарен член

Точно не мора да вришти.
    Мојата се собираше цела поцрвенуваше и како да ржеше па ќенкаше и се опушташе. Патронажна баш ја виде дека така прави и рече од грчевите е. @BabyD0ll топло ставај му на меше ,најубаво поминува така

0ли likes this.
  17. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Да така ги крева нозете се вцрвенуца и ќе прдне.
    Исто бара нонстоп да цица, а сега бљуцна.
    Ги става рацете во уста и спиеше само 1 сат сега.

18. Осе

Осе Популарен член

Грчеви се ,ставај топло на мешето ,само пази да не е многу жешко. Бара да цица зошто на цице му се смируваат.

19. ..barbie..

..barbie.. Истакнат член

@MorskaSirena
    За спиење препорачлива температура е од 22 до 24 степени и со потенко ќебенце покриена. На почетокот, кога се вративме од болница, сеуште немав млеко, само колострум и по препорака на педијатар дење-ноќе го будев на два часа, му давав да цица, па млеко и фактички доаѓаше ад на три часа да пие. Ме советуваа помалку да го облекувам и пред доење да го расоблечам по боди и чорапчиња и тогаш на града. Кога ќе завршиме со доење, тогаш да го облечам, па ад да му дадам и на спиење пак.
    За да знаеш дали и е студено или топло, ќе и ја ставиш раката на вратчето позади (ова ми го кажаа и педијатар и ортопед). Не нозе, не дланки, не носе, туку само вратче, бидејќи уште немаат циркулација.

Last edited: Feb 4, 2021
  20. 0ли

0ли Форумски идол

@MorskaSirena Еве нешто што може да ти е од помош чисто за претстава и ориентација колку ти е топло/ладно дома и како треба да е облечено за да му е пријатно.
    Преку ден:
    20201014_125351.jpg
    Преку вечер:
    20201014_125533.jpg