Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    На ортопед не ви покажаа? Ножињата да и ги вежбаш, заради развој на колковите. Не знам како да ти ги опишам вежбите тука....

2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    151.150
    голем е веке...не ви требаат вежби повеке ...сигурно 2 контроли сте направиле веке..ако е се во ред не мора да се мачите повеке.

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.800
    Не ,никакви вежби не ни покажаа.Ама мислам знам за какви се работи.
    И сакав да побарам препорака за добар педијатар во систина?

4. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па втор преглед треба да имаме почеток на ноември. Тогаш ни закажаа. Чекаме точен термин.
    Инаку вежбите се како кружни движења нанадвор со ножињата на секое пресоблекување. Веќе е права уметност да ги направиме на секое пресоблекување, а пак сите 10...уште потешко. А порано ги обожаваше.

П.С: Сега брмчиме со устата и се лигавиме, Секој ден нови финти. :D

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Joy1, кружни движења со ноџињата. (Не знам како поточно да објаснам) Тоа се всушност вежби за колковите. Не знам зошто ортопедот не ти кажал ништо на првата контрола. Ние имаме 6 месеци и јас уште му ги правам вежбите. Додека ги правиме му велам: Вееежби.. вежбички.. во стилот на песничка и тој самиот веќе знае што треба да прави. :) Умно синче мое.
    За вреќичката, ние веќе 2 недели спиеме во вреќичка. Најдобра алтернатива ми е, бидејќи не трпи ќебе.. не трпи ништо на себе, прета со раце и нозе се додека не се ослободи. Вака барем не го мислам, наутро е топличок како тазе печено лепче. :)

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас ги перам сосе наши на 90 с и на плавење плус вклучувам. Арно ама персил не ми се допаѓа, а дуел беше супер. Облека во боја на рака му ги перам со бебе сапун до пред некое време оти сега почнав тренерчиња во боја да му облакам претежно му се бели алишта. А омекнувач за нас користиме само Ленор сензитив а за него сеуште не сум почнала ама гледам од 3 месеци некои почнале значи можам и јас.

7. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Цацувче јас и за двете уште пред да се родат кога ги спремав алиштата користев чико омекнувач.

8. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    28.562
    Мамички нели ви е прејак Ариел прашокот? Нели ви ги обелува алиштата, па дури и тој што е за обоени облека??? Ако е стварно добар и не ја оштетува облеката да земам и јас, оти веќе сме големи :P и лапкаме каши па дамките потешко излегуваат и им треба тинтрење |( со разни одстранувачи на дамки пед да ги ставам во машината за перење а тоа ми одзема многу време.
    Јас користам Ариел само за бели алишта, а течен Мери Мерино за обоената облека и за облеката на бебето. Инаку на почетокот вклучував повеќе пати плавење, сега веќе не. А омекнуач од старт користев сензитив, а сега веќе Дуел жолтитот. Најубаво ми мириса. Знам дека не се препорачува за бебуши, ама па сакам испераната облека да ми има траен мирис ;) .

И на 60 степени добро се исчистува облеката, не мораш на 90 оти побрзо се оштетува облеката на високи темепратури .
    И за обоената облека сакав да искоментирам. Јас ништо не перам на рака, имам програма ,,рачно перење,, на машината и ја вклучувам неа кога првпат перам некоја облека во ризична боја. Или едноставно пушти ги на 30 степени првите неколкупати.
    Јас така правам и за среќа досега не паметам да сум уништила некоја облека ниту на бебето ниту наша.

На marchi-cool и Dushi0102 им се допаѓа ова.
  9. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас се перам во машина па ако сака и нека се уништи, секогаш ризикувам, немам време. За ариел- почнав да го користам оти облеката и лигавчињата не се переа со тој за шарени, од храната. Инаку мене ариел ми има уништено неколку тенки темни џемперчиња ( во една машина беа) како со избледени линии ми ги направи и не го користам за темни и плетени алишта.

10. Sunshine3

Sunshine3 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2013
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    215
    Јас ни на првото ни на второто дете не сум правела вежби.. Ме мрзи сега да барам, пред 5 години на времето Др. Видоевски пишуваше на еден друг форум, и тој беше исклучително против ставање на тетра пелени (широк повој) и правење било какви вежби. Според него дете оставено само по еднократна пелена без тетра пелени му се оставаат нозете слободни и тоа самото си прави вежби, а вежбање од родителот може само да направи беља, нешто да се истегне или измести и слично, зошто не секогаш децата соработуваат.. Тогаш на ортопед одев во Букурешт, ни таму ортопедот не ми кажа да правам вежби, иако коса на глава му се крена кога му реков дека не ставам широк повој зошто сметам дека нема потреба. Сега за второво бебуле бев на преглед на 2 месеци кај Др. Темелковски, и баш намерно прашав да не треба некои вежби да му правам, и таму исто ми рекоа дека нема потреба да се прават никакви вежби..

Инаку моево веќе еден месец спие во вреќа, имам една потенка памучна, за ова време е таман за само со неа, ама за зима ќе мора со уште нешто да го покријам. И за првото до скоро 4 години спиевме во вреќа, знам дека е покриено и немам гајле.. Пред некој ден баш и јас поминав во Скопјанка, имаат убави врекички и како скафандер со ногарки и обични околу 1,000 беа мислам..

За прашокот, за првото користев прашкаст Персил сензитив, и му ги перев посебно алиштата до кај 6 месеци, а за второво земав течен Персил сензитив, и перам све заедно. Така е за второ дете, не му се тресеме толку :D Алиштата бели ги перам на 60, а темните на 40. Ариел искрено мислам дека е многу јак за бебе, тој е јак и за возрасни, познавам неколку луге што им прави алергија..

11. Super-Mama

Super-Mama Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2014
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    14
    Има некој посебен бебешки сапун за перење на алиштата на рака или...? :?:

И дали знае некој каде има табела за тоа што храна му се дава според месеците на бебето,барав на интернет ама неможев да најдам.

12. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Nova mnogu ja oblekuvas za spienje, treba da se pokomotno obleceni decata,se gleda deka i zesko, ama sto da pravi kutroto ke se pomiri i si zaspie. Barem pokratko bodi i oblekuvaj. I tebe ke ti.e zesko so dva dolgi rakavi i corapi i plus pokriena. I ovde e mnogu ladno nokta, ama malata spie bosa, so tenki pamucni corapcinja i bodi na siroki preramki (kimono) i ja pokrivam so ne mnogu debelo kebence. Peckite mi se na najslabo okluceni, kolku struja da se trosi (stalno mi e 24°C doma) nema sansi da spie so corapi.

Jas go koristam od start bebeskiot persil sensitiv i sum mnogu zadovlna. Nema reakcija, ubavo mirisat alistata i mnogu dobro pere. Kakite gi vadi do edna. Stavam ponekogas i za nasite alista od bebeskiot ako ima valkani, i.do edna locka vadi.

13. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Девојче не си ме сфатила, нагоре е само на боди, не плус и пижамки. :)

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.800
    Мене па ми е страв да не настине и спие со боди на долги плус пижамки и чорапи :o
    Ама па и она не се буни ниту се поти,па валда и одговара така што знам.Но и помали сме ,утре праиме два месеци.

15. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Јас исто како нова, радијатор ( не многу јако пуштен), боди по долги, пижами и чорапчиња. Кога ја земам да цица не ми личи дека многу и е жешко.

16. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Јас го облакам со маичка на кратки, боди на долги и уште една подебела тренерка ако немам моментално пижамка или блузичка.А доле исти тренерки и чорапи покриен е со кебе и јорганче а рачињата му се голи над глава затоа го облакам горе повеќе и си спие кај нае е 18 с. Заладува како и да е треба да се облакаат повеќе барем ноќе дење си мрдаат и немора потопло е плус тоа јас вклучувам и греалка одвреме навреме. А се бањаме секоја вечер во 20 00 и секоја вечер го облакам во нова облека никогаш во старата и секогаш си ги перам алиштата.

17. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Chacuvce, taka li ti spie bebus oblecen?? Ovde preporacuvaat i sovetuuvat da spojat bebinjata na 16-18°C
    Nova, greska sum pretumacila :D sorry. Vo toj slucaj ne go oblakas mnogu bebus za spienje, no probaj bez corapki, mozebi mu e sklett.

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    И мојата спие наоблечена, боди со долги, чорапчиња, и шпихозни одозгора, покриена со јорганче, а во собата не греам (само за бањање).
    Откако пред една недела открив дека рацете и се мраз од дланки до раменици, решив да и го облакам бодито со долги.

Уште три дена чекаме парно, па ќе се раскомотиме :)

19. Cacuvche

Cacuvche Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    325
    Денес е денот нека ни е среќна годишнината од бракот и да ни се бериќетни уште многу години. Година исполнета со љубов и разбирање, година во која го добивме најубавиот подарок нашето синче. :inlove:

На bambusce, fifi16, leona83 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Да ви се множат годините заедно и сеκогаш бидете исполнети,со многу љубов сρеќа детсκи насмевκи и ρадости,и насκоρо и една сестρичκа за батκо поздρавче :*