Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    а кога ги масирате на меше ставате некое масло оти видов на видеото од меу ставаат таму некакво масло?

2. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас не му става масло туку од хидратантното млеко на бекутан

3. Dazey

Dazey Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    123
    Здраво мамички како сте, еве ме и мене во оваа тема. Сакав да прашам дали некоја од вас знае колку време трае адаптираното млеко откако ќе се приготви. Знам дека нема голема трајност па сакав да знам за сигурно, се разбира доколу знаете. Фала ви :)

4. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Јас масажа правам со истата крема која ја користиме за газето(витаминска, со перу балзам).
    Еленика капките ги рекламираат и на Тв, за подуеност, грчеви во стомакот се. Ги има и во вид на таблети за возрасни.

Dazey јас сум давала млеко направено пред 2ч, па немало проблем. За подолго незнам, а и не би експериментирала.

На Dazey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nadege

nadege Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    23
    здраво мамицки еве ме и мене :) :* за адаптираното млеко знам дека треба да се искористи во рок од 1 саат така ми казаа докторите :) инаку не знам како поминувате вие но кај мене малата од 6 вецер до полнокј никако не спие плаце и давам да јаде ја прерсоблекувам нисто не помага само кога ја нискам кје се смири ;( преку ден си спие убаво се буди на секои 3саати за јаденје но пак никако немозе да заспие сама морам постојано да ја нискам за да заспие, не знам како да одвикнам :( п.с откако кје заспие на плнокј си спие до 6, 7 наутро. имајте убав ден :*

На Dazey му/ѝ се допаѓа ова.
  6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Да си ја пофалам цуцката моја, веќе 4дена по ред, сама си заспива. Многу сака да гледа, разгледува, се ја интересира, ужива да си правиме муабет, се смешка :inlove:
    Е единствено имаме мака, што од кога ќе стане накај 19ч, па се до 00:30ч не заспива. Мене не ми смета воопшто, но ми е криво што при крај веќе е нервозна зошто и се спие и се мачи.
    Се трудам да и овозможам мирна атмосфера, во 22ч веќе одиме во спална и сме само мама, тато и бебе, демек да е мирно, да знае дека е време за спиење, да не се вознемирува.... и покрај постојаното нишкање, гушкањејадење, пресоблекување, се да е како што треба, бебуш тешко заспива.
    Инаку ноќни подои имаме 2, во 4-4:30 и наредното е во 7ч. па во 9ч. Ова е обично така, освен ако не и е потребно да се гушка и гали, па да стане во меѓувреме. Засега не планирам да и скратам ништо, па било и само да сака да се гушка.
    Ете така, а за една недела ќе бидеме големи 2 месеца :inlove: уште си бројам денови :$

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  7. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Меу изгледа им е период. И буцево мое исто така има буден период кога сака бааги да си игра.Се е среден ама па не спие. После кога ќе го легнам, си спие и по 4 до 5 саати ако подолго ми бил буден. Инаку 2 и пол до 3 часа си спие преку ден.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    буцево мое пак си спие по 3-4 часа се буди си игра 1-1.5 саат и пак си заспива и пак така и вака ми е многу полесно имам време за се :) сега за сега, понатака ќе видиме

9. Elenika

Elenika Нов член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    74
    мене Христијан па секогаш сам ми заспива без нишкање и си спика по бањање 3 саати а онака зависи некогас 2 некогас 3 некогш и 4 но овие 3 дена ко се буди вришти а нема какано му брцкав де со топломер де со чепкалки не сака да се искака и не сака за грцеви давам капки ма да плака не се грчи се нашиња,сакав да ве прашам дали знаете некој подгревац за млекце,чајче на било која фирма немора да е чико може и некоја поефтина :^)

10. bogeva

bogeva Истакнат член

Се зачлени на:
    21 август 2011
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    6
    дали некој од мајкиве на форумов ја има табелата за воведуванје на цврста храна редоследот во воведуванје које од колку месеци може дасе користи ви благодарам инаку ние сме веке 7 месеци и руцкаме се од овошје а од зеленцук брокула спанаќ со компри ориз и од месе телешко и пилешко

и кај нас се појави таков белег ни рекоа дека е некоја пега монголоидна пегаи дека со растот ке помине па не знам ни рекоа дека не треба да мацкаме ништо се усте ја имаме а имаме 7 месеци поздрав

Последна измена од модератор: 29 април 2017
  11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Спиење во брачниот кревет

Мамички само да ве известам дека посторно има купони за попуст за ортопед.
    http://grouper.mk/skopje/deal/orto-plus-pregled
    Веќе знаете дека бевме ептен задоволни, па помислив да ве известам, да си знаете :)

12. bitol4anka

bitol4anka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2011
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    здр мамички како е?ние сме супер,растиме имаме 3 и пол месеци.јас имам млеко ама навечер кога ке го искапам пред спиење му давам адаптирано млеко зосто ми спие поќе,а ве текот на ноќта го дојам.е сега проблемот е во тоа што,мн нервозно спие.за да прдни кенка пола сат,а нема мн грчеви да речиш.цуцла сакаме,ама дека спие нервозно си ја турка сам,и почнува да кенка.зборот ми е,со рацете цело време се чеша на очите,а сега почна и рацете да ги пика и се нервира.а и дење мн ги пика рацете во уста.дали е можно да вади заби???и насабајле од 5 сатот некако со мака презаспива до 7 мн се мачи да кака,дали сите бебиња кенкаат кога какаат илиии....моево е изрод...ме пукна веќе со кенкање.дење убо си кака без да кенка,а навечер ме вади од контакт :( ама тоа е ке се трпи :D позззз до сите.... :* :* :*

13. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    И моево бебќе пика раце во уста цело време и се лигави... Инаку кенка цело време, ама кога му е раката во уста е најмирен. Инаку неделава ќе правиме 3 месеци... Педијатарот ми рече дека може да го чешкаат непцата, не мора да значи дека одма ќе извади запче ама ете се спрема. А инаку во последно време се повеќе слушам од познанички дека бебињата им извадиле запче на 4 месеци, кој знае ќе видиме...

14. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    И мојата цуца кенка постојано, ама баш постојано, посебно кога сака да прдне или да кака. Во исто време мрда со рачињата и тупка со нозете.

15. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    конечно мир во куќа.. уфф..
    незнам што и е на мојава малечка исто така бута прсти ма какви прсти цела рака ја става во уста и ненормално се лигави и плаче (читај вришти) ги проверувавме жлебините и напред и се потечени..
    и се јавив на матичната и ми рече ЌЕ И РАСНЕ ЗАБ .. ОЧЕКУВАЈТЕ ГО КАДЕ И ДА Е.. мислам дека тел ке ми паднеше.. па и викам многу е малечка само 2 месеци има .. она ми вика ништо не е тоа е нормално се случува кај некои деца... не знам што да мислам. јас си мислам дека од рацете се удрила па затоа и е така ...

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    40.716
    Моево 8 месеца има,а абеer нема за заби .храната и ј пасирам да знае колку толку да џвака :D :D
    Пред некоoj ден и дадов кекс да грицка со непцињата,и полека си го стопи и го изеде :o смешки е

17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.190
    Допаѓања:
    259.659
    Твојата нема заби мојата не знае да лази!
    Тешка мрза :D
    Уште сама не се исправа на нозе а сака со помош да оди. Денес и ја наместивме елката и мислам дека и е голем мотив да научи да оди и да ја дофати.

18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    2.896
    Допаѓања:
    40.716
    И мојата нејке да лази уште , додуша не знае како :^)
    Го подига газот ,и како војник пробува да лази :rofl:
    А за одење сака да оди , дури кога ја држам за рачиња оди , трча ...
    Друго ме интересира во колку часот навечер ги легнувате бебувките ваши ?
    Моето најкасно до 20ч ја легнувам , и сабајле у 07 и 30 будна е се превртува у креветче :o

19. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    За кекање и мојата постојано си кенка нас ни кажаа дека долго ќе го слушаме тоа . Инаку во денот обавезно има сат -два кога сака да е будна си разгледува играме и потоа сама си заспива првите денови ми беше чудно ама еве секој ден е така а она е сосема ок . Инаку мака мачиме со храната од пред 3 дена почна некако без ред да јаде некогаш на 3 саати некогаш на почесто и некогаш бара 90 мл некогаш едвам 50 испива од адаптираното е сеа јас тоа го припишував на тоа дека различно цица од мене и различно се дојадува од вештачкото . Меѓутоа од вчера имаме нов проблем веројатно млеко надоаѓа и она веќе цица поефективно се гледа по голтањето меѓутоа додека се наместиме имаме проблем со фати пушти со брадавицата( пред една недела не се случуваше ова ) а она се нервира во тоа време и додека се случува тоа цела се праи со млеко откако ќе фати цица добри 15 мин и сабајлево прв пат сама ја пушти дојката , но најголемиот проблем е што кога ќе ја исправам да ждригне во текот на ждригањето го повраќа и млекото и пак бара да цица пак сабајлево ја ставив на града и пак истото се случи и потоа и дадов адаптирано си го искрка и спие како топ и стварно не знам што да праам ? да се измолзувам па да и давам да видам како ќе биде?

20. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Мамички имам еден проблем. Денес малата 3 пати цица , три пати повраќа, и покрај тоа што ждригнува. Дури и низ носето и излегува.
    А и дадов чајче и АД , од нив не се исповрати.
    Е сега да кажам друго во меѓувреме што се деси. Во четвртокот ми потече окото и многу ме болеше, со се нос и глава. Сум го имала овој проблем и претходно и од доктор ми беше кажано да ставам во око цитерал капки. И сега земав цитерал и се на се ставив 4 капки.
    Ми е страв да не направив некоја беља со млекото од капките, па затоа малата да не го поврати. Ама па од друга страна си викам, не е апче, во око е, локално, а и само 4 капки се на се.... :worried:
    Сега се измолзив, и ќе се молзам се до утре, ќе чекам да поминат 24ч од последното ставање капки.
    Многу ми е криво и страв да не направив некоја беља.
    Ве молам поискусните да ми кажете некој совет или искуство.