Јас само физиолошки раствор ставам и влечам со пумпата по повеќе пати во денот. Кај малата оваа е втор пат да е со затнато носе, само на овој начин и олеснувам. Совет од педијатарката беше само физиолошки. Сега, ако ептен нешто се влоши нормално ќе го носиш на лекар. @Mila_Skopje исто, плус во текот на ноќта се буди преку 1 саат, кенка, дреме на цице нон стоп... главата маток ми стана
На педијатар кога ги мерат со метро бебињата, дали ги мерат до петата или им го исправуваат стапалцето и и него го мерат?
Nesto da mi preporacate da i olesnam da se iskaka.probav preku mene so hrana,jogurt,sto prethodno pomagalo no sega ne. Samo na doenje sme,znam do 10 dena e ok no sakam da i olesnam,vaka si ima maka. Isto i vezbicki pravam.
Го немам купено уште. И јас имам од капките како Брп, си реков да ги потрошам нив. Една до две капки (толку реално собира во носето), 2 до 3 пати на ден. Капките се ставаат во благо подигната положба на главчето. Спрејот се става кога главчето е во рамна положба. За пумпица ми кажа дека не ја препорачува за толку мало бебе, да почекам троа пред да ја ставам во употреба.
Леле остај, полудев скроз. Ми спиеше добро вечерта ама од утрово не прекина да плаче. Сега успеав да ја заспијам и се молам да сака да цица кога ќе стане, ако нњ ќе се измолзувам, се препунив
Имаме малку како зелено на главчето,како закоравено 3 ипол месеци сме.Препорака од педијатар да мачкам бејби уље пред спиење и насабајле да чешлам.Го земав уљето на веледа,па некојј искуства со ваква ситуација и дали има ефект?
Пола саат пред бањање со масло од Веледа мачкав и после го бањав. Со нежна бебешка четка за коса поминував нежно и со крпа нежно го бришев главчето.
Штом плаче во исто време веројатно се грчеви ама и во скок е според возраста. Ставај го на града почесто, ем грчевите така се смируваат ем во скок си сакаат близина и полесно ќе го поминете. Пробај топли облоги да ставаш пред 6h ради превенција, може нема да плаче. Не е рано, супер е девојката Оставај ја подолго гола нека се врти, нека се радува. Мојот на 2+++ се сврте и од тогаш е преактивен.
I isto e i kaj nas... u nedelata ednas... probav so kompot modra sliva... na pocetokot pocesto kakase, sea ne ednas nedelno samo ... se mislam dali rekolot ne i odgovara ( koga go piese 3 pati na den si kakase... sea dva pati ne
Му се има ли случено на некој бебе цел ден да не е јадено? 6 мес е и е во 5ти скок и вчера цел ден има испиено 320мл млеко и 1 кашичка. Вришти кога му приближиш шише и лажичка. Мн сум загрижена
Малце чудно прашање. Пошо овој месец има 28 дена а детето ми е родено 30ти кога му се рачунаат 2 месеци?
Мајки колку кг неделно треба да клава бебе од три месеци односно за некој ден четири месеци. Мојата кладе 130кг па се мислам дека е малце, а се нормално си јаде на секои три саати само ноќе од 9 вечерта јаде па дури во 6 сабајле станува 5 некогаш зависи
Имаат и такви денови и когга не јадат поел ден и кога спијат поц ел ден и кога не спијат по цел ден ако трае подолго консултирај се со педијатар
Од прилика 25-30гр на ден ми кажа педијатар. Не мора да значи дека не е нормално ако е малку повеќе или помалку, секое бебе е различно. Ако качила 130гр за една недела тоа е 18гр на ден некаде. До сега добро ли напредуваше?
Јас од педијатар знам дека од 20-30гр. е сосема во ред да накачува. @Elle15 ако е помалку од 20гр. дневно, тогаш воведи и уште еден оброк, не ја буди навечер, туку преку ден давај и почесто да цица или ако си на ад, можеш за 10мл да и зголемиш доза.
Не можеш да гледаш само неделно туку за цел месец. Еве да речеме дека секоја недела качува по 130гр, тоа се 520гр за 28 дена што е сосема нормално особено ако е поголемо бебе и ако е само на доење. Друга работа, ако е бебето весело, си моча и кака редовно немаш никаква потреба за грижа. Како ќе раснат така ќе намалуваат со качувањето на месечно ниво. Нека си спие ноќе, немој да ја будиш. Кај и да е, ќе почне со цврста исхрана и ќе си фати друго темпо. Сепак, ако ти е мисла консултирај педијатар.
Мајки едно прашање, денес бевме на вакцини и крвната слика искочи хемоглобинот 101, дали е загрижувачки ни дадоа капки да го појачаме. Дали има некој со сличен проблем? Бебето ми е на ад и е 2+++