1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    1.566
    Не се секирај не е страшно кај нас беше 97 од една недела пиење сидерал се качи на 106, еве веќе 2 месеци го пие 121 му е баш ќе го носам на контрола да видиме дали да го прекинеме. Не е страшно се случува кај мали бебиња плус на телма плус баш слушав една докторка збореше дека долна граница е 95 за бебиња дури дека само под тоа се дава терапија. Ќе се среди:hug:

На Krofna* му/ѝ се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.766
    Допаѓања:
    145.268
    Од раѓање можеш слободно. По една капка во двете ноздри.
    Се чисти од плодовата вода, затоа е затнато. И воздухот влажнете го со нешто.

3. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.251
    Ајде честитки! Да се редат бели и здрави :inlove:

На lemon8ejt му/ѝ се допаѓа ова.
  4. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.402
    Допаѓања:
    4.968
    Мајки, како ги облекувате вашите бебиња на 10-15 степени за надвор? Ние за брзо правиме 40 дена и планираме да почниме да шетаме ама незнам со што би го облекувала...дали да му купувам скафандер или доволно е само да е покриено со кебенце

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Јас го шетам по боди по долги и тренерки или хулахопки и скафандер ќебе не му ставам зошто ми го шутира, зезнато е малце зошто ако има сонце им ствара топлина и склет им е

На doubleinfinity му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Ако е поладно боди по кратки, шпикозни или тренерчиња и скафандер, ако е топло сонце истата комбинација и само со кебенце покриено

7. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    За тој период имав памучно скафандерче од ваикики многу се згодни како пижама ги водат. Облакав доле тренерчиња и одозгора тоа. И обично така го шетав без ќебе ако задува ставав ќебе. Он кога имаше 40 дена исто топли беа деновите 10-15 ст. Ептен вршат работа шушкав инаку облакав сега кога беше -8 сабајле

8. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Дај ѝ слива, а и ти земи јади сливи и општо, овошје. Не знам до кај сте со пробување за да знам колку би ѝ дала количински, ама и неколку лажички ќе завршат работа. Понуди ѝ водичка после. Јас дадов и авокадо на 6 месеци, ако сметаш дека треба да воведеш можеш и тоа да дадеш, помага за проблеми со тврда столица.
    Инаку и ние бевме така со какање тој период, но нормално е. Со тек на време ќе се среди. Од вкусови гледај да даваш еден ден нешто што отвора, другиот ден нешто што затвора.

На Baby kengurce mk, MPR и Mila_Skopje им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    На 10-15 степени никако скафандер без разлика што носи од доле. Јас скафандер му облеков 2 пати на минус температура. 10-15 степени е скроз ок температура освен ако не дува ама на ветар немој ни да го носиш надвор. Јас на таа температура му ставам боди, блуза и панталончиња. Облечен во јакна и ја ставам прекривката од количката, ќебе си носам секогаш и ако залади му го ставам, капа по потреба.

На 0ли, Izzy_0504 и doubleinfinity им се допаѓа ова.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Има некоја врска за ветар? Ја баш на ветер го вадам тогаш е најчист воздухот ... сум згрешила?

11. Mila_Skopje

Mila_Skopje Популарен член

Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    1.414
    Допаѓања:
    2.642
    Исто и јас ја облакам, треба ептен ладно или планина за скафандер. За ветер ако е заштитено може да се извади, само не при магла, загадено или дожд. Ние сме искачале кога дувало, неа не ја дува во количка, заштитена е и ужива

На Leksikon, Izzy_0504 и Jana06 им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Не не, и јас го носам надвор на мало ветерче, мислев ептен да не дува зашто и мене глава ме боли на ветар, плус носи прашина и секакви прљавштини.
    Што вика @Mila_Skopje заштитени се во количка, јас заборавив на тоа зашто мојов веќе не сака да лежи туку цело време исправен е да гледа, освен кога ќе заспие.

На Mila_Skopje и Milkiway им се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Ја па одма миле паника по нет пребарував. Инаку налетав пишува баш кога се вози во кола прозороте да не бидат до крај спуштени и на таков јак ветер да не се носи наводно не можеле да дишат добро бебињата е сега штури се статиите што ги читав. На толку јаки ветришта секако не искачаме мада еднаш го извадив пред зграда демек чист воздух, ај памет за друг пат:worried:

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Подобро не го носи надвор на јак ветар стварно нема потреба. Не сакам да исплашам никого, само ќе споделам искуство од блиска особа. Два пати фати пареза на лице (привремена парализа на едната половина од лицето) еднаш од скијање и еднаш од возење во кола со отворен прозор. Вториот пат докторот и рече многу да внимава и да се чува зашто не може да гарантира дека секогаш ќе биде привремено. Искрено, не знам дали ова може да му се случи на секого или треба да имаш некои предиспозиции ама за секој случај чувајте се. Јас уплав имам од неа и многу се пазам од јак ветар и јака промаја.

На Осе, Mila_Skopje и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Дали можат Антипиреата гелните лепенки ( валда добро ги пишав) да смалат телесна температура премногу? Зборам за ставање лепенки локално заради разладување од вакцина. Мини инфаркт ќе добиев, имав ставено 2, после тоа го бањавме,го легнав облечен како и секогаш и го мерам за темп 35.5 душа ми излезе.
    Стопливме соба, му додадов ќебиња дојде до 36.0... е сега мерев со дигитален (не им верувам), со живин или не успеав или и тој покажа 35.5 ( ако добро мерев).
    После тоа сабајлето беше добар нормална 36.5-36.7

Прашањето ми е, дали сметате дека може гелните лепенки ставени локално на боцнато толку да намалат температура? Каде имам згрешено? Дали можеби е нормално ноќе да падне темп на 35.6-35.7? Секако ќе мерам ноќе за споредба ме интересира ваши искуства бидехќи претежно сите ги користиме пост-вакцинално...
    Извинете на долг пост

16. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    И поред лепенката кога му мерев температура пак имаше 36.5 некогаш и кога е по ладно дома 35 со 7,8 знае да покаже и без лепенка мислам дека не намалуваат до толку али може и јас сум грешка :)

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.501
    Има разлика за тие 10-15 степени сепак зависно каде се вози бебе ако е на сенка и малку да дува од тие 10 се осеќа како 5 да е или пак ако е 10 а е сончево и пече сонцето се осеќа како 15. Затоа и пишав зезнат е периодот. Пред некој ден шетав во порта беше 8 степени надвор на сонце пријатно али на деловите кај што фаќа сенка уште имаше мраз и снег.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Јасно, затоа и носам ќебе и капа ама пак мислам скафандер е премногу.

19. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.241
    Допаѓања:
    19.025
    Поима неам тие секако се за спуштање на температура ама на чело и ја сум ги ставала не е дека кузнае каков ефект имаат ама ептен се загрижив со температурава триста мисли во глава ми се свртеа

20. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.506
    Допаѓања:
    4.251
    Се слагам дека е премногу скафандер на 10 степени и повеќе. Ќе се испоти бебе и ќе го фати малце ветре (или доволно е под сенка да биде) испотен и ете настинка...
    На 10-15 степени носам како што е дома (памучно дводелно комплетче или шпихозни со боди по прерамки/кратки) и плишано облекло + памучно капче. Најчесто ја ставам прекривката од количката, ама ако седнам на сонце ја тргам. Кога е буден го возам со спуштен покрив пошто си гледа наоколу, ако спие го кревам покривот..
    Дома оставам отворено додека сме надвор и кога се враќаме затворам, па постепено се стоплува дома и го расоблекувам.. ем излуфтирано јако ем он никогаш не ми се испотил

На 0ли и Jana06 им се допаѓа ова.