Бејби, Изи, Шанел, фала ви на бодрењето. Воопшто не ми е срам или непријатно ама луѓето кај нас знаете какви се. А како сум пуна со хормони, неминовно е да се издерам на некој ако ми пререче нешто. Затоа за да избегнам конфликт, ќе најдам некоја по непрометна клупа и тетра преку рамо ќе фрлам.
Мајки дали има ограничувања што смее а што не да се јаде со цел да имаат помалку грчеви? За грав, грашок и купуз знам дека не се препорачува, ама дали смее од типот зелена храна пр. Марула, краставица.. дали смее млеко, сирење, јајце, банана, портокал, киви.. ?
Јас ставам физиолошки, а ако е премногу еве што ми дадоа, не знам дали ги има Мк. Два пати до сега го имам користено. Види во бањање помини на лицето повеќе пати со вода со раката и ќе треба да се исчисти.
Ние сега треба да почнеме со вкусови и ме интересира, нели на почеток додека научи да јаде повеќе ќе плука отколку што ќе голта па така нема да му се смета тоа како оброк и треба млеко да си пие како што си пие и до сега или дирекно се смета како оброк?
марула, краставица, брокула не... вчера каснав ептен малку марула, голема мака видовме после. Секако, не мора да значи дека истото ќе ви се случи и вам. Банана јадам секој ден, нема проблеми од неа. За портокал не сум се осудила оти се сеќавам ко да прочитав негде дека не треба ама никако да седнам да прогуглам да си го потврдам тоа.
Педијатарски совет ми е откако ќе изеде каша од прилика 100гр, тогаш се смета за оброк. Ние почнавме со вкусови и макс.30 мин после кашичката плаче и се смирува ако дадам млеко. Инаку да, плукање е многу, прета со раце и за неколку лажички, претходно е варење, блендирање и скоро се се фрла. Инаку совет од педијатар е да не блендирам, да гмечам со виљушка, ама нели има шанса да се засркне така?
Да не ви е сув воздухот дома? Стави тенџере со вода и камилица да зоврие, вака правев зимскиот период со првата ќерка. Или навлажнувач за воздух ако имаш,уште подобро. Ако не е настинка не мачкај вакви балзами. Кромид на пола пресечен и во близина на бебе.
@Bicka77 @Sinolicka. Ама не е значи дека кај секое бебе исто ќе влијае. Понекогаш јадам и марула и краставица, или домат, лимони, портокали не смеам. Најмногу јадам млеко. Некој имаше пишано дека на бебето му смета газираното, друг компирите... Не знам појдувајќи од тоа што се може да му створи алергија, гасови, грчеви, запек... на бебето мајките кои дојат треба само на вода да живеат. Јас гледам по малку од се да јадам заради витамините, а грчеви секако ја фаќаат 2/3 дена неделно без разлика што јадам.
Здраво мамички.Среќен 8ми Март Ајде малку помош ,искуства и совет од мајки на бебе поголемо од моето. Бебе има 2месеци. Е сега сакав да прашам, кога ќе пие млекце одма заспива на цуцле... кога ќе ја тргнам цуцлаата се буди ...бара и повторно исто,спие. Дали да и давам или да е чекам целосно да се разбуди, до плачење за да пие млекце? Јазицето и е бело,дали има нешто за тоа или само ќе мине? Какво чајче му давате на беби за грчеви? Дали му давате водичка? Ноќе некогаш спие и по 6часови без да се разбуди.. да е будам или да чекам само да се разбуди?
Луѓе нормално ли е од хоризонтално во вертикална положба да си го најдам бебче ви креветче сега пред малку се разбуди за цицање. Се шокирав. Два месеци и една недела е...
Бебе е 5+ и за 3 дена влегува во 5ти скок. Последнава недела почна да се буди навечер и тоа на 2 саати, како на тајмер е. Од бебе што спие вела ноќ во ова, јас ќе се мрднам.. нејќе бели звуци, цуцла одамна не сака, го ставам да цица, цицнува малку и продолжува. До скокот ли е (обично порано нѐ фаќа), регресија во спиење ли е?
Моето го имам најдено 2-3 пати така. Не се вознемирив многу бидејќи немаше ништо околу него (перници, играчки....).
Баш имав пишувано пискаше од викање недела и пол и ден и вечер. Редоследот за спиење е изреметен скроз секој ден различно. Сега седи повеќе од два часа будно не е како предходно. Регресија нема сега колку што знам, според апликацијата пишува на 28.5 недели дека има регресија
Мојот не плаче, не ни отвара очи.. само кенка додека не го земам. Пробав да го понишкам само, си заспа без цице, ама за пола саат стана... а со цицање по 2 саата презаспива. Чудно ми е како до сега не стануваше, не беше гладен, а сега дури и почесто цица преку ден.. Ај ваљда период е, до скокот е. Инаку во исто време си заспивс како претходно и дневните дремки до сега не му се изреметени, си го држи редот..
Со млекото биди претпазлива , знае многу тегоби грчеви да им праве на малите , јас само во кафе што ставам и ретко мусли што дојадувам од ќерка ми , со првото мн мака видов од премногу млеко што конзумирав , дури се свестам дека тоа и смета мн ..