Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Нормално е :) чувај се за 4ти ние еве во 5ти скок станува сабајле во 6 и на секои два саати 20минути дремка и хорор е само нешто се мршти и се љути, да спие барем саат по друго е али не сака :)

Krofna* likes this.
  2. Love86

Love86 Истакнат член

Првото детенце имаше врзано јазиче,не го сецнавме.Цицаше,напредуваше екстра,на 2 месеци ја дуплираше тежината.Еве го 5 год.е не му е сецнато оште.Неможе ,"р" да изговори,незнам дали е до тоа,ќе се консултираме со логопед да видеме шо ќе ни каже.

3. Krofna*

Krofna* Популарен член

За една недела влегуваме во 4ти скок, ам уште е рано за вакви промени ако го држам спие ако го оставам ќе го клатам во количка и спие ако ја оставам се буди, зар уште сеа маста ќе ми ја извади

4. tanjatt

tanjatt Истакнат член

здраво мајки, дали може да споделите искуство од користење на анатомски перничиња за бебињата, моите се 2 месеци и спијат само на една страна и главичката на таа страна им е повеќе сплескана

Bravenewmama likes this.
  5. Bravenewmama

Bravenewmama Истакнат член

Ние ја имавме истата ситуација со синко. Купивме такво перниче меѓутоа не правеше некоја разлика пак си спиеше на страна. Почнавме да го вртиме на другата страна навечер меѓутоа во консултација со ортопед кажа дека нема потреба принудно да му го правиме тоа туку спонтано кога играме и зборуваме да сме на другата страна, а и он самиот почна после некое време сам да се врти на другата и полека си се врати главчето во нормала. Пробајте земете може кај вас ќе има ефект кај нас немаше многу.

Осе and dromka like this.
  6. Classy Flare

Classy Flare Истакнат член

Хмм, чисто за пример
    Девојчето ми е 3.5 години со сецнато јазиче, зборува без мака ама не ги изговара, ги испушта во зборови Р, Ј, К сеуште..

Осе likes this.
  7. Classy Flare

:l:

8. firequeenn

firequeenn Популарен член

Јас го однесов моето на 2 месеци и ми е криво што не отидов уште порано. За 2 минути беше готова интервенцијата. Поплачи кратко,и другиот ден како ништо да не било. По некој ден фати и цуцла која претходно никако не ја сакаше(најверојатно му сметала ресичката долу под јазичето).
    За жал не цицаше воопшто бидејќи не можеше да влечи убаво од града, за тоа ми е најмногу криво. Баш го пробав на града кога се вративме од кај докторот убаво влечеше ама јас немав веќе млеко. Кога ќе ми текне само, се дупнав од плачење јас што не отидов порано. Затоа и велам, што побрзо тоа подобро,како друго бебе е откако се среди ова.
    Инаку бевме кај др. Вршкоски во Битола максило-хирург.
    @Lovebug01 ние сме 4 месеци и 1 недела и почнавме со вкусови,исто по препорака на педијатар. По 2 лажичиња му давам засега,млекото го одложувам 15 минути и после давам.Вие ако не сум грешка на доење сте? Ние на ад сме затоа и рече педијататот да се почни полека со дохрана, тие што се на доење покасно би требало, барем уште некоја недела, мада што нема некоја голема промена од некор лажиче,пак ќе си пие млеко..

Last edited: Mar 18, 2021
    Classy Flare likes this.
  9. ni.na

ni.na Популарен член

Не сум, ама риластилот му помага него за цело тело и лице му го користам но на брадата и околу устата овие 2 недели е лом неможам да го оправам цел ден има нешто во уста или само брмчи и лиги на сите страни кога сум го избришала кога се натопил лигавки на 1 саат менуваме и џабе мачкам се а нервозам ме фаќа колку е црвен:(

10. ni.na

ni.na Популарен член

Кај нас е така и во скок и без скок спие повеќе само надвор да го возам, така да нормално е до дете е :D

Krofna* likes this.
  11. Classy Flare

Леле можи и затоа моево пробав разни цуцли сите му паѓаат одвај да затрга па плукни ја
    Исто и со цицањето потргај изморисе и сме на АД веќе 5 месеци, после проба на вкусови од пред една недела почнавме со готови каши како замена за оброк шише овошна наутро зеленчукова попладне и добро ни оди засега

firequeenn and Krofna* like this.
  12. DELFINA81

DELFINA81 Популарен член

Мајки дали бебчињата ги ставаат рачињата во уста само кога се гладни или имаат таков период без разлика дали се гладни.
    Поискусните ќе ве молам да ми кажат :inlove:
    Моето е скоро два месеци

Last edited: Mar 18, 2021
    ivance.., dromka and MorskaSirena like this.
  13. MorskaSirena

MorskaSirena Популарен член

И мојата е скоро 2 месеци и имам приметрно дека кога е гладна ги става рацете во уста,ама ајде нека ни кажат поискусните :)

dromka likes this.
  14. Krofna*

Krofna* Популарен член

Незнам веќе што е нормално со мојов неспијач :D

15. Krofna*

Krofna* Популарен член

Почнуваат да се учат самите, не секогаш се гладни, моево најадено ги ставаше и уште ги става, па ги врти пред очи ги анализира.
    Си растат бебињата се учат:$

ivance.., BabyD0ll, DELFINA81 and 2 others like this.
  16. azelea

azelea Популарен член

Не се гладни,околу вториот месец се јавува таа орална фаза,и мојата ги става и тоа после јадење:).

Осе, ivance.., Fatalnata and 2 others like this.
  17. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

исто и мојата, претходно ги ставаше само кога ќе беше гладна, после втор скок си ги шмука и после цицање.

DELFINA81 and azelea like this.
  18. Juni1985

Juni1985 Истакнат член

I mojte gi stavat racete vo usta posle jadenje i toa cela tupanica usta ke racepi a sme 3+++

Осе and DELFINA81 like this.
  19. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Од 2-5 месец нон стоп рацете во уста, а сега се што најде е во уста, 6 месеци сме веќе :)

Snowflake92 likes this.
  20. Poppins

Poppins Популарен член

И кај мене почна да ги става , полека управува правецот во уста , а некоаш се боре се маче па ќе се изнервира и почнува да плаче :D а коа го бањам на мрежичка одма е во уста рачето така најлесно го става , ја бањам он шмука ли шмука , мислиш ќе а изеде :lol: