1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    9.610
    И ние сме последна недела од 4 скок...Пробај со бели звуци и во темна и тивка просторија успиј ја и во полусон седни, нишкај ја да заепие седната, па легни ја. И ние сме така се со нишкање шетање ама среќа брзо заспива и седнувам, да заспие убаво па ја спуштам во креветче.

На Inana123, Love86 и Krofna* им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Па барем ќе слушнат дишење ваљда, на гради да не се спушта.

На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  3. BabyD0ll

BabyD0ll Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.330
    Тоа да. Во ред е се.
    Ете мајчиното млеко делова ко антибиотик некој тука ми рече, па сигурно затоа препорачуваат повеќе да се дои.

На 0ли и mssuniquee им се допаѓа ова.
  4. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    53.533
    Како да се искака бебе? Преку недела не е какана..

5. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    9.610
    И јас ова ќе прашував..Прв пат 4 дена не е какана..Последниве 2 недели преку 1 ден какаше, а до тогаш секој ден. 4++ сме и на доење ексклузивно.
    Што да сменам во исхрана?

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    79
    Здраво бебето е 5 м има момент кога мн му се затнува носето го чистам со пумпица ставам спрејче ама пак е затнат сега почнс и да кашла суво на лекар велат нема ништо на грло и гради сакам да прашам за инхалации од каде купувате за домашна употреба и дали мора да ми ги препише лекар

7. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    @mssuniquee @Lovebug01 што се не пробав. Јадев сливи, пиев компот од сливи, јадев круши, пиев сок од круши.. правев масажи на стомаче и преку ден и навечер за бањање, со ноџињата да вози точаче.. станав очајна на 7ми ден и пробав со топломер во газе, ништо, 9ти ден пак, нејзе ни да ја "такне"
    10тиот ден се јавив на педијатар ми рече околу 100 мл чај од сладок анасон да давам во текот на денот измеѓу подои. Додека да го купам таа се искака.
    Сега еве пак, 5ти ден некакана, го купив чајот и земав ја да го пијам па ќе видиме...
    Инаку и на нет се изначитав, се препорачува храна со многу влакна ама имаше многу "гравчести" храни па поради страв од грчеви, им се турив на бананите.
    Претходно помагаа сливата и крушата што ги спомнав, сега веќе не :(

На azelea, thelittle17, Lovebug01 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    2.950
    @mssuniquee @Lovebug01 @Bicka77 Девојки да пробате да пиете чај од ким. Цимерката моја исто ексклузивно дои, го пие чајот, малиот секој ден и се кака. Моето е на АД, кога имал ваков проблем водата за млекото сум ја правела со ким, му помагаше.

На azelea, thelittle17, Bicka77 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Inana123

Inana123 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2020
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    870
    Белите звуци не и помагаат веќе.. Имам пробано полу заспана седнувам и ја нишкам, но залудно одма отвара очи и почнува со плачење ако не станам како за инает се заоѓа :sweat:

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.787
    Допаѓања:
    9.610
    Кај да најдам, има по аптеките?

11. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    Купи ким од продавница и можеш дома да си направиш

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. tanjatt

tanjatt Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јануари 2021
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    207
    мајки дали на бебнцата им давате лажачки цуцли, ако да од кога им давате и какви

13. Kolache na mama

Kolache na mama Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    2.950
    Ти одговориле веќе. Home made. За малиот на 100ml вода ставам 5 зрнца ким, вријат 2 минути, уште 2 седат во вода и ги вадам. Така некако планирај и за тебе, секако поголема количина. На здравје и се надевам ќе вроди резултати(fingers)

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Мајки здраво, си имам мака со синчето, 3 недели има, преку ден ич не ми спие, се буди накај 6ипол, 7,7ипол кога како, ако врзе уште едно сонче докај 9 саат, и после преку ден дремките дали му се се на се 2 - 3 саати со интервали, кога 20 мин, кога 40 мин,кога саат, и така е буден се докај 5,6 попладне и нерва го фаќа веќе при крај на ден. Инаку го дојам и плус сме на АД, кажете чаре некое како да ми спие преку ден:sweat::sweat::sweat::sweat::sweat:. Не знам кај терам веќе. Плус преку ден после саат од АД ,он се буди и пак бара цице. Исто кога е на цице, многу малце цица,макс 10 мин и заспива,и така се во круг
    И друга работа,на која возраст почнавте вашите новороденчиња да ги вадите надвор на пола саат прошетки?

Последна измена: 28 март 2021
  15. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Вчера видов во аптека чај од сладок анасон, камилица и маточина при што последново е као смирувачко за повеќе сон. Можеш да пробаш во прво време ти да го пиеш чајов штом доиш да видиш дали ќе има ефект.

На прошетка мислам ја изнесов 2рата или 3тата недела.

На Nane26 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  16. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Фала ти, само кажи ми чива марка е чајот?? Јас пијам слично нешто на ова чај, снаами од германија ми прати со анасон и некои други билки, се отрув од чајот по 4 макс на ден кесички се пијат, нејќе и нејќе да се смири. Не знам што да направам, не шшкам, не пеам ќе поспие 40 мин или саат,и пак јово на ново.

17. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    А навечер како ти спие?
    Кај нас е обратно, преку ден спие мука нема, а навечер пола саат 40 мин. и кенкање, цело време на цице бара да е, не сака сам да спие, итн....

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    На Бекутан беше чајот, околу 160 денари во Зегин. Пробај види можда ќе ти успее. Прашај и педијатар за од кога би можела директно на бебето да му даваш ако не ти успее преку цицањето.

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Да не има заменето ден со ноќ?
    Да пробаш преку ден да биде цело време осветлена просторијата и да има некоја галама, а кога е време за спиење да се гасат сите светла и да биде пријатна тишина. Или некоја друга рутина да воведеш, приспивна само пред спиење, бањање само пред спиење и сл. Било што што ќе му помогне да распознае кога е време за убаво спиење..

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    79
    Само осветли просторот преку ден многу исти бевме.. Навечер што е можно потемно пригушени светла најдобро.Бањање и јадење пред спање штом има потреба од ад не е најдено ад го давај пред спање и чајче водичка бидејки даваш и ад јас давав ама бевме од рагање на ад сепак затоа прашај педијатар.А за прошетка породена сум природно имав потреба и бев спремна уште на 5тиот ден го изнесов ми се погоди и времето.. Половина час прошетавме еве го сега напредува супер и спие од 23 00 до 8 9 изутрина сега сме 4м..

На Nane26, Bicka77 и thelittle17 им се допаѓа ова.