Во врска со крцкањето и моите имаат крцкави зглобови, кога ги носев на ортопед докторката ми рече дека е наследно и не е страшно... и јас имам крцкави зглобови
Ние сме точно 2.5 месеци и цело време раката и е во уста и почнува да се лигави многу да си прај балончиња од плунка,можно е да се запчиња наскоро?
Се мислам дали на ќерка ми да и ја купам жирафата Софи. Како сте задоволни вие од неа? Која е попрактична големата или малата? И ако знае некој која им е цената?
Nie gi imame ovie 600 i nesto denari edna so nekoj popust kupeni od zegin,sega pocnuvat da gi stavat vo usta nie sme 4+++..
И големата и малата ги имам, а малата и по вторпат му ја купив. Не само што ги гризе, туку и ги превиткува, па малата на половина ја искина. Големата уште се држи, и' јаде уши и нозе, а сега е и поголем и ја стиска за да му свирка. Без неа не одам никаде, а особено кога се возиме во кола, заспива со неа во едното раче држејќи ја за врат стисната Малата кога е помалечко, иако зависи и кога и дали ќе ја фати и сака. Додека не пробаш, не се знае дали ќе ја сака или си дала џабе пари.
А од кога може да почне да им се дава Софи да ја осознаат? Јас ја имам големата,синчето е месец ипол?
Моето е 3++, уште ја немам дадено, чекам да почне свесно да држи играчки во раце или барем да се обидува.
Uste nekoj den sme 4 meseci. Koga pravime vezbi i ja dignam kako vo sedecka polozba ne saka nazad Vcera probav da ja stavam na pernici na 45 stepeni nekade,sedese bez problem Znam deka samoto dete si kaze koga e spremno no sepak mi e malku strav Dali da ja stavam da poseduva po malku?
Да, но само во количка кога шетате или во хранилка кога ќе јаде. Со перници не ја потпирај, не и' прави вежби. Ставај ја на под, нека вежба сама и без помош ќе почне да седнува кога доволно ќе зацврсне. Седнување со перници или во ќош од гарнитура, сè е тоа форсирање нешто за коешто не дошло време. Само ќе извежба, самото ќе седне, само ќе стане, само ќе заоди. Ти седи и набљудувај, уживај во глетката како ќе успее самото сè. Ако видиш знаци за седнување, не ја седнувај со перници. Тоа е знак дека почна да вежба мускули и дека кога добро ќе ги зацврсне, ќе си премине на следна фаза. Не брзај да седи, не треба да е тогаш кога ние сакаме и брзо колку што ние сакаме. Секое дете си има свој тек и треба да се дозволи да си постигне само.
Taka e,i jas istoto go mislam. Nikogas za nisto ne sum forsirala deca. Brat i pocna so sedenje i odenje mnogu,mnogu kasno Zatoa sega mi e malku cudno. Sinoke cisto ednas ja staviv da vidam dali bi sedela. Najcesto sme na pod. Blagodaram za sovetite
Само така, најубаво ќе си се развие самото. Кое порано, кое подоцна, како што ќе се спремни, а ќе седат сите Тоа што ти изгледа касно дека првото седнало и одело, за него си е на време, тогаш баткото бил спремен.