1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Машалаа, не можам да замислам дека мојов прцул некад ќе има 8кг :lol:

На Love86 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  2. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.257
    кога прв пат им ги стругнавте ноктите на нозете на вашите бебиња?

3. Katerina94

Katerina94 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.307
    До 4 месеци

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Здраво мајки, читам низ темава и други имале проблем сличен како нашиот, но сепак не сум мирна.
    Денес во советувалиште ми кажаа дека левото око на синчето му гледа навнатре повеќе од другото. Знам дека кај многу бебиња се јавува вакво нешто додека да се зацврстат мускулите, меѓутоа мене ме загрижи дека едното повеќе од другото. Дали тоа по автоматизам значи дека ќе има проблем со левото око?

5. lana2915

lana2915 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2015
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    58
    Малото е само на доење не е какана веке 6 дена. Имал ли некој искуство. Педијатарот вели нема потреба од ништо ке си се искака сама.

6. rainbow_bb

rainbow_bb Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    704
    Допаѓања:
    2.257
    моето се искака после 9 дена, ама ни се совпадна со вакцини и исфрли сѐ што си чувала на мерење температура. матичната ни кажа да ја масираме полукружно на стомачето во насока на часовникот и исто така со прст како што ставаме крема за пеленска регија да ѝ го масираме чмарчето. сѐ додека прди и стомакот не е тврд, не е никаков проблем.

масирај ја вака уште неколку дена и ако пак не се искака, пробај со топломер.

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Iva Mitrevski

Iva Mitrevski Истакнат член

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Има ли некој скок во развој на крај на први месец, ние за 4 дена праиме еден месец еве бебево вече двс три дена ни се води ни се тера, цело време бара да јаде, спие само у раце а ја спуштам у гнездо поспива 10мин и одма се буди и вришти, има и грчеви ама толку ли и се интензивни мајкуму стара, кака 2,3 пати у денот сенф боја, испушта гасови, и давам да јаде на три часа ставам колиеф у секое млеко пошо сме само на ад, не знам веќе а сама сум маж ми 12ч на работа немам време до вц да појдам да се измочам од што вришти.... дајте некој совет или барем утеха

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Krofna*

Krofna* Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2019
    Пораки:
    1.559
    Допаѓања:
    2.330
    Крај на 4та почеток нс 5та недела е првиот скок ќе помине брзо ќе се вратите во нормала иако допрва многуууу ќе менува

На Sinolicka. и Iva Mitrevski им се допаѓа ова.
  9. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Со тек на време ќе отрпнеш, верувај ми, ќе ти биде мака да ја слушаш како плаче, ама мора да одиш во вц, да јадеш да се истушираш, ставај и цуцла, пуштај и музика,пуштај и white noise на youtube,пробувај со све, а инаку за грчевите и синчето си какаше на почетокот и по осум пати, и си прдеше и си имаше грчеви. Давам колиеф и еспумисан капки, само што за еспумисанот,по препорака на педијатар,отокога направи еден месец,почнав да ги давам и ни помогнаа. Со лесно, издржи

На thelittle17, Bicka77 и Iva Mitrevski им се допаѓа ова.
  10. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Ќе помине, па ќе дојде следен скок, некогаш денот нема да и се погоди и така... јас ја оставам да кенка и плаче кога не можам веќе да додржам за во вц, кога гладот ми е преголем и почнува да ми се врти. Боље да поплаче (па и да повришти) одколку да се онесвестиш. Можеш да пробаш и со повивање, ма да не го препорачуваат, јас само во првиот месец правев така во некои екстремни ситуации. Чувај се, оджувај хигиена и храни се редовно, одмарај секогаш кога можеш, на ќере си и потребна присебна и силна. :hug:

На dromka, Skorpija25, thelittle17 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Iva Mitrevski

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    @Krofna* @Nane26 значи скок е јас жими се почнав да мислам дека нешто ја боли дека не е во ред нешто на толку плачење.....

На thelittle17 и Krofna* им се допаѓа ова.
  12. Iva Mitrevski

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Фала за поддршката, ќе мора да издржиме :l:

13. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    895
    Како ги комбинираш? Еднаш во денот даваш еспумисан или повеќе? Баш ме интересираше дали може да се комбинираат.

14. Nane26

Nane26 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2018
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    596
    Може да се комбинираат да, независни се едни од други, колиефот е лактаза, а еспумисанот е за подуваност. Јас му давам насабајле по 15 капки, и навечер пред спиење исто по 15 капки, и плус му давам колиеф, на пример пред да го пресоблечам давам колиеф, а после пресоблакање пред да цица,или АД,еспумисан му давам. Почнав со по 10 капки и постепено зголемував и си се држам на два пати по 15 капки. Баш завчера на контрола и кажав на педијатарот како му давам, ми рече супер терај си така, ако има потреба ќе зголемам на 3 пати по 15, а макс доза е 3 пати по 20 капки.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.673
    Вака беше 3тата недела, има скок тогаш што не е пишан во тоа списокот, тука и ми пратија слика од некој бугарски доктор мислам. Помина тоа, сега сме пак исти во овој скок, крај на 4 и почеток на 5 недела, особено навечер, само на цице дреме, не скаа да се тргне, вришти ако се тргнам, спие најмногу пола саат, се буди и пак треба да го презаспивам со галење по глава или тапкање по газе, нишкање, одење... крај не му се наоѓа, секој ден различен е, те му се спие, те му де плаче, те се смее..:rofl: јас веќе се навикнав, одам и до тоалет, што да правам не можам да трпам.:whew:
    Секој ден нешто ново има, и така си поминува времето, и ќе си пораснат и нас ќе ни побеле коса.:rofl::rofl::rofl:

На CareTee, Pacient srna, Nane26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    37
    Bebce mi e 2 meseci, predvreme e rodena, lezese na klinika mesec dena. Ima nose zatnato od nekni I mnoooguuu slajm. Help kako da se spasime. Mlekoto vo mlazovi go povraka. Ja stavam na povisoko da lezi I vo race I sega pocesto pomalku ke I davam da jade. Za nos stavame kapki fizioloski I so apirator cistam 2 Pati na den. Ama slajmovi te se problem.

17. Iva Mitrevski

Се зачлени на:
    14 октомври 2020
    Пораки:
    1.350
    Допаѓања:
    7.242
    Од само раѓање ги имаме само на овој дел и по некое на обравчињата, од што може да се и зашто уште не поминуваат? Утре сме на месечна контрола па ќе прашаме и педијатар 63D3DEDC-5FBD-490E-AE62-55B83C3F12A8.jpeg

18. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Ми изгледаат на хормонски акни, ги имаше и ќерка ми по целото лице, најмногу на челото. И поминаа сами од себе на 6 недели.

На thelittle17 и Iva Mitrevski им се допаѓа ова.
  19. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    81.216
    Од хормоните твои се чисти, со вода чисти и можеш да си земеш Мустела - стелатопиа

На dromka и Iva Mitrevski им се допаѓа ова.
  20. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    404
    Мене се ова ме потсетува на моево бебче.. биди издржулива јас мислам дека се грчеви и верувај ќе потраат некаде до 2 месец и повеќе.. моето беше исто нонстоп плачеше и се виткаше.. ништо не ми помогна а не знам што се не пробав.. фала на Господ сега се среди сами од себе исчезнаа :)

На Iva Mitrevski му/ѝ се допаѓа ова.