Мајки, ве молам за совет. Малата е 7 недели, неколку дена спие многу, не се ни буди за јадење. Ако ја разбудам тогаш сака да јаде и има апетит. Како да и се смени однесувањето, претходно баш бараше и повеќе да јаде. На комбинирана исхрана е, доење и формула. Колку време треба да спијат на 7 недели?
Мамс ајде еден совет јас веќе како поместена сум Беба скоро 3месеци е. Вчера, денес надвор поседовме не повеќе од 15 мин. Пишував во темата за облекување дека одма ми викаат влези ќе ја разболиш. Е сега толку ми се уврте што само си го чепкам детето да не качило температура Кивнува еве неколку пати и дланките и се топли а вака главчето не. Измерив темп 37 ми покажува. Можно е показател да се дланките за температура а главчето да не и е топло? Или може само и е жешко? Памет немам од таа температура од сама помисла ми е лошо Знам дека ветер во грб ќе ми дадете ме унаказија со лоши коментари веќе
37 не е температура туку на детето му е топло.Рацете не се показател за температура.Обично кога качуваат тт рацете им се ладни.Така да не се плаши.Може да кива од полен, се е расцветано, од прашина итн.Еве и моето кива 2 месеци и 1 недела е, така се прочистуваат.Не се плаши дека ќе го разболеш.Јас моето на 8 степени си го шетам по 1-2часа.Свеж воздух и сонце на секому му пријае.Им се одзатнуваат носињата и си спијат мирно.Секогаш адекватно облечено и немај гајле шетај го.Само во Мк настинуваат децата од прошетка.Уживај си .
Доколку од педијатар не е напоменато дека треба да форсираш хранење бидејќи не напредува добро, нема причина бебе да се буди навечер. Како растат така повеќе спијат навечер (или кога и да им е долгиот сон). Има бебиња што и на 7 недели ја преспиваат вечерта. Денски можеш да нудиш на одредено време, ама навечер би оставила. И јас бев загрижена првите неколку вечери кога почна да сврзува по 5-6 саата, баш истиот период беше, па кога спиеше 10 саати проверував дали е во ред, но ќе се навикнеш и на толку спиење. Ако ептен ти е шубе, можеш да понудиш хранење во сон, без да будиш бебе. На скоро 2 месеци не гледам причина зошто секое бебе би го буделе на 3-3ипол саати. Првите две недели, нека е и месец е ок, ама понатаму само по препорака на педијатар ако не напредува добро.
За ноќните оброци се буди, дење поретко, инаку да на 3-3,5 часа ја будам за јадење. Ако не е будна не може да ја натераш да јаде, а кога ќе ја разбудам и мене ќе ме изеде Инаку супер напредува, по 30-40гр дневно качува. Некако невообичаено ми беше што смени и што малку време е будна. Од бебе што бара храна и повеќе, да спие толку без да се разбуди за јадење. Ќе видам како ќе биде следните денови. Фала ви!
Мајки што мачкате на лиценцето на вашите бебчиња сега кога ги носите на шетање и дали треба? Моето е 3 месеци Можеби требаше да го поставам прашањето во темата детска козметика,ама горе доле тие сме истите членки.
Kako se spravuvate so vrukenicite, se macka nesto ili sto se pravi? Prvite akni gi projdovme se iscisti liceto koga sega gledam okolu vratot pak isfrlano ama ova se vrukenici, bas tamu kade sto go drzam koga cica. I na liceto ima malku ama denovive se otkorna od derenje radi grcevi.
@DELFINA81 Лани кога го шетав на 3 месеци не мачкав ништо зашто секако не се носи директно на појако сонце, шетај си го од сабајле и попладне. @Pacient srna Ништо не се прави, само порасоблечено да биде и кога цица соблечи го на боди и стави една тетра под вратчето. Бањај го секој ден во случај да не го бањаш, секако е топло веќе убаво ќе му дојде. Ќе поминат.
Нема што да се плашиш само ќе гледаш да не се поти, лесно облечено, бањање/туширање пред спиење и нема гајле.
Rasoblecheno, po nekolku pati vo denot. Ne znam kolku e staro bebcheto ama proveri da ne go preoblekuvash. Otkopchuvaj shpikozna, bluziche vo tekot na denot po 20tina minuti nekolku pati.
Не Скроз голка, подоткопчај и го! Најгорното копче од шпилхозните и уште некое кај ноџињата. ПРеку ден облекувај боди по кратки, топло е веќе деновиве. во стан живееме ниЕ, гледАм домА ни е 25степени, па со откоПЧани две копчиња е по дома.
И мојата беше таква. Се плашеше да е гола, сакаше да ѝ биде потопло, јас ја и умотував некогаш. Бањањето ни беше ептен набрзина зашто плачеше. Не ја многу наоблечувај да не е жешко. Не мора да ја бањаш секој ден.
Давате ли водичка на бебенцата? Со оглед на тоа што е лето? Бебе е 8ма недела, а е на ексклузивно доење. Совет?