1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Те разбирам, ќерка ми од една недела кога имаше се мачеше со грчеви, на месеципол намалија и од два месеци веќе немаше, сега е 5 месеци. И тоа почнаа толку рано затоа што пиев антибиотик. Јас не давав ништо за грчевите такви се препораките овде, гушкање, галење, кожа на кожа допир, масажа на меше и вежби со ногичињата. Се издроби од плачење бебе и јас со неа но среќа помина.

На Fatalnata, KittyCat:) и Mala_plava им се допаѓа ова.
  2. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    A zosto e preporakata nisto da ne se dava koga postojat kapki i sl cuda sto treba da im olesnat bolka? Me interesira koe e mislenjeto na tie pedijatri

На Leksikon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Сметаат дека е нормален процес низ кој секое бебенце треба да пројде и дека е подобро стомачето само да се навикне да ги протера гасовите. Кога ги прашав ова ми го рекоа, ми препорачаа пробиотик но не и капки за грчеви, многу се воздржани за тоа.

На Fatalnata и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  4. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.015
    Probav i jas natural da teram 1 den nisto ne dadov, super bese, sledniot veke horor uste od 6 sabajle i i nabutav se po red. Probav i da reduciram toa coliefot da ne davam na sekoe doenje i pak istata kratka horor prikazna

На Nane26 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mala_plava

Mala_plava Активен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2020
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    79
    Јас давав бекутан капки ваја пробиотик врска немаше беше на ад млеко на хипп сменив млеко давав хумана се намалија ама ги имаше дадов саб симплекс 2 дена после нема ефект прекинав со сите на 2м за 2 дена престанаа и јас мис дека без капки поминуваат полесно

6. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Мене ми кажа педијатарот дека пикот на грчевите е од 4-6 недели. Кај нас се потврди тоа, тогаш навистина беа неподносливи и за нас , а имаше подобрување од еспумисан капки, сега бебево е два месеци скоро и да нема грчеви. Пие и ад и ја дојам..
    Мислам само треба да се преброди периодот и плус ако нешто помага да се даде :)

На Pacient srna, Skorpija25, Nane26 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Се вративме од педијатар фала му на бога се е во ред само едно ме зачуди мери темп под пазуви-37,5 супер е нема температура ми вика и тука е одбива 0,5?
    Ми даде капки за гасови по 5 на ден е сега незнам како е попаметно да ги давам дали во шише-колу мил да измолзам? или во лажица? Супер напредува за 1 ендела има качено 350гр и 2 цм порасната не испуштија од болница со 2720 а се роди 3кг 5 гр па на 3 ден беше 2680 и долга 47,5цм сега е 3470 и долга 54 цм...
    За какање ми рече 1 неделно е во ред освен ако гледам дека се мачи па ми препиша нешто ...
    И друго сакам да прашам тука е топло + - 27 оди температурата-под сенка кога излегуваме сакам да носам молзено млеко во шише колку долго стои млекото во пластично шише?
    Еден куп прашања јас...

8. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903
    -и нас ни дадоја пробиотик не капки за грчеви

На Ava.84 и Mala_plava им се допаѓа ова.
  9. SLP

SLP Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    Исто и ние сме. Јас гукањето мислам дека си е нормално. Ама со заспивањето мака мачимеее. Врискање, пискање и се заспива некако. Не знам дали заспива од што и се спие или од што се изморува од врескање. Можеби периодот им е таков а? Инаку колку ти спие денски? Какви ви се дремките?

10. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Пробиотикот го давав со лажиче, не го мешав со млеко. Температурата на бебево мое кога беше колу тцоето и беше 37 цело време и ми беше речено дека е нормално. За измолзено млеко имам читано дека на собна температура седи до 4 часа, но на толку топло не знам, нека пише некоја друга мама. И ќе те прашам, зашто сакаш измолзено да даваш кога сте излезени? Срам ти е или нешто друго е во прашање? Ако е нешто друго ок, но за срам воопшто не треба да ти биде. Ако ти е ептен незгодно со тетра покриј го бебе и гајле немај, ма да на толку топло време и тоа не би направила...
    Едит: еве слика од страницата на Каетана од инстаграм за чување на измолзено мајчино.
    Screenshot_20210513-192905_Instagram.jpg

На ivance.., Fatalnata и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  11. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Фала ти многу
    Не. Е во прашање срам туку има места каде не можам да седнам нема клупи и слично или ќе излези со татко е нема да бидам во момент тука заради тоа прашувам.
    И ги дадов капките со лажиче па ќе видиме каков ефект ќе имаат.
    Фала ти уште еднаш за сите совети

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  12. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Прашав за ако беше срам да пробав да те разубедам, не ме сфаќај погрешно :P кој пробиотик ти го препишаа? Немој да се разочаруваш ако не почне да делува денес или утре. Му требаат околу две недели да почне да делува. Додуша пробиотикот не помага многу многу за грчевите, туку го даваат за да се регулира микрофлората во цревцата на бебе.

На KittyCat:) му/ѝ се допаѓа ова.
  13. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Не таман работа погрешно да те разбирам. Овој пробиотик ни го дадоја. Се надевам колку толку ќе има некоја промена неможам да ја гледам како се мачи...
    Screenshot_20210513-200640.png

14. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.196
    Овој го давав и јас, но овде на форумов биогајава е многу неславен пробиотик :wasntme:
    Нам не ни помогна многу за грчевите, но барем какањето и се регулира, какаше 3-4 пати на ден со пробиотикот. За грчевите мноооогу трпение и масажа, згреј рацете стави бебешко уљенце и масирај меше во спротивна насока од стрелките на часовникот. Гушкај го бебенцето и нели е толку топло кај вас седите си гушнати кожа на кожа, ем ќе уживаш ти и одмараш ем бебе ќе биде мирно и спокојно. Само не се нервирај, бебињата се сунѓери, секоја емоција твоја ја осеќа. Ако се осетиш нервозна дај му го бебенцето на маж ти, иди во друга соба пиј кафе чај вода, издувај се и пак кај бебе назад. Јас вака се мењавав со мм, абе како нова бев после тие 10 минути одмор :lol:

На Pacient srna, ivance.. и KittyCat:) им се допаѓа ова.
  15. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    404
    Денски има денови кога врзува по 3 часа ама ако сум цело време до нејзи па кога се буди да ја нишкам да и давам да цица, а има и денови кога одвај ќе успее да врзе 1 час може да заспие 3 пати по 15 минути. Периодов е катастрофа 1 час се молиме да спие ( а се гледа дека и се спие) не сака да се предаде вреска плаче неможам да најдам крај одвај некако.. не знам дали од забчиња ја мачат или не знам што е...

16. SLP

SLP Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    И
    Исто исто.. еве денес нема саат ипол се на се да спиела а само вреска дека и се спие. И јас се мислам за заби... ќе видиме

На Sinolicka. му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KittyCat:)

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.118
    Допаѓања:
    14.903

Фала ти ептен ми значи советов. Барем столицата нека и се регулира ако ништо друго за другото ќе ја масирам ќе се гушкаме кожа на кожа топло е жешко е така да тоа ни е предност. Се ќе пробам само незе да и е како што треба се

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kikitta

kikitta Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2009
    Пораки:
    231
    Допаѓања:
    275
    Мене ми помогна бепантен крема пробај со таа

На Ani297 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    @Sinolicka. @SLP
    Во скок се. И моето е 3 месеци+++ си гука, тоа е нормално, и треба да ги стимулираме, имитираме, да им збориме... тие сега си го откриваат гласот, ќе пискаат на цел глас и ќе им биде интересно :D:D. А за спиење и цицање да вреска е нормално зошто во скок се. И тешко заспиваат и немирно спијат затоа што учат нови работи и ги преработуваат во текот на спиењето. Без гајле мајки, ни растат бебињата, се е нормално...

На dromka, TeodoraMJ, Nane26 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. SLP

SLP Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    17
    Од кога е, до кога трае овој скок? Јаа не ги следам многу. Кај мене вака цел месец е со спиењето