На Медела користам и јас, S се препорачува од 0-3 м., ние теравме до скоро 4 м., а M се препорачува од 4-6, сега е 5++ супер е М. Користев и јас биогаја, се дава од почеток.
Мајки помагајте! 3 и пол недели е бебето, јас уште не можам едната града да ја опраам, цицањето болно уште од почеток. Имав рагади, поминаа, сега над брадавицата местото е црвено и боли самата помисла за подој. Мачкав ланолин, ад капки, не знам веќе шо да мачкам, шо да праам. Исто ја фаќа брадавицата и на двете гради, на едната боли ми се плаче, на другата не. Чаре?
Сум слушнала лист од зелка се става,инаку јас имав исто така едно место црвено и болеше многу ама со стискање,масирање ми помина...пробај лист зелка стави ништо не те кошта
Не знам дали постои тренинг за да седнува, колку што знам само ќе седне кога ќе биде спремно. Знам моето и твоето се блиску родени. Малата се врти сега веќе, дига главчето, знае да ја извади раката од под неа кога ќе се сврти. Сега и спремам на земја да си лежи и играчките со неа, па нека се бори.
Јас моите кога ги носев на ортопед со неполни 4 месеци докторката ми рече кога ќе го држиш завртено напред и се одделува од градите твоите за да гледа тогаш можеш да ги ставаш да седат 45степени, натаму тие сами ќе се подигаат и ќе се научат да си седат. Така и правев сега веќе речиси исправено седат а се 5++++
Па тоа го прави моето се врти со главата и тоа добро 4 месеци и две недели е. Само не може да седи сеуште паѓа одма или лево или десно.
Моето 7 полни е па сам не седи сеуште. Знае да се заборави и да падне. Секој ден се поцврсто седи но за сам дс го одтавам и да си се завртам не. Му тежи и глава па паѓаат. Првото на 7 стабилно седеше знаеше да падне не дека не но поцврст беше. Сега бебе е побуцкасто не е фан на играчки за да се занимава си сака во раце да е почна да ползи војнички ако здогледа нешто што му е интерересно само.
И кај нас некогаш успева ама деновиве буквално ништо не успева ништо не сака.. А како цица? Мојава и тоа почна да одбива 10секунди цица влече и се трга. Па ајде легната вака така ама слабо а претходно убаво цицаше
Не е истото, кај мене не е запушен канал, туку болка од грицкање кога цица, слично како на почеток кога пукаат брадавиците, само кај мене е на почеток на ареолата.
Супер, и моите сеуште не се стабилни да седат сами знаат да паднат лево - десно ама секој ден ќе стануваат се поцврсти и се трудат да бидат повеќе исправени за да се научат они сми си вежбаат и се зацврстуваат, ќе се научат со тек на време, вие и сте помали ќе биде пополека
А од колку месеци е можно и ние полека да седнуваме? Ние сабота правиме 4м. Инаку мојава сама се напрега и давам прсти седнува на газе се исправа и се смее ама веднаш ја легнувам мислам мала е ??
Вака ми беше кажано на мене да му правам на машкото кога бевме помали бидејки тој не е толку цврст како девојчето и сеуште така му правам со тоа се зацврстуваат мускулите на вратот и мешето супер вежба за цврстина. Пробај стави го под агол од 45 и види како ќе се однесува натаму тоа само ќе си покаже кога е спремно да се подисправи повеќе.
Јас мојата ја нишам на нозе, така е полесно барем не се уморуваат рацете.. Иста е ако ја земам во раце само што ќе ја оставам да допре на кревет или во релаксатор ги отвора очите како да е наспана.. Пак ја земам на нозе да презаспие пак ја ставам исто.. Моево почна на напред да си ја држи главата од 2 месеци и 2 недели.. Ако ја држам легната на гради се тегне сама и си станува
Моето исто се врти на меше и тоа брзо на спална само никако не го оставам може да ми падне. Лудница еј колку е брз сите се чудат. Ама за седење ми е, уште не може да седи. Свекрвами денес вика да го ставиме во дубак, каков дубак и викам нема дубак мало е.
Јас за мојата не планирам да користам дубак. Рано е за седнување од сега, нормално има деца и порано кои седнуваат ама таму некаде 7-8 месеци ќе си седне само.
Мајки како ги возите во транспортер? Денес прв пат ја ставив во транспортерот и се лизга надоле и се убива од плачење,а наскоро треба на пат да идеме незнам како ке издржи 7+ саати
Нема каиши транспортерот? Јас ја врзувам и закачувам играчки горе на рачката, си игра и сама си заспива.